Siyasi ortam iyice gerildi

27 Ocak 2014 16:19

AK Parti Milletvekili Recep Özel: “Günaydın narsist duygular içinde”

Başkan Günaydın: “ITKM’de sizin yaptıklarınızı düzeltmeye çalışıyoruz”’’

 Madeni İş Odası Genel Kurulunda AK Parti Milletvekili Recep Özel, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ı narsistlikle suçladı. Ayrıca Günaydın ile Özel arasında vergi polemiği yaşanırken AK Parti Belediye Başkan Adayı Nuri Uzaktaş’dan da ‘’Sanayileri birleştirelim’’ önerisi geldi.

Madeni İş Esnaf ve Sanatkârları Odası Genel Kurulu dün Alyans düğün Salonunda gerçekleştirildi. Kongreye; Ak Parti Milletvekili Recep Özel, CHP Milletvekili Ali Haydar Öner, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Ak Parti Belediye Başkan Adayı Nuri Uzaktaş, parti İl Başkanları, Meslek Oda Başkanları ve çok sayıda Oda üyesi katıldı. 

‘’MUHALEFET OLUNCA KÜRSÜDEN KONUŞMAK KOLAY’’

Genel Kurul sonrası Divan Başkanı Mehmet Aybatılı her zaman olduğu gibi yine siyasilere söz hakkı tanıdı. İlk olarak AKP Belediye Başkan Adayı Nuri Uzaktaş konuştu. Muhalefet olunca kürsüden konuşmanın kolay olduğunu belirten Uzaktaş, ‘’Bir tane suçlu bulursunuz, o da hükümet olur, hükümete atarız suçu, her sorunumuzu çözeriz. ‘Esnaftan vergi almamız lazım’ deniyor. Petrolümüz olsa esnaftan vergi almayalım. Bağ-Kur primi almamak lazım. O da güzel bir şey. Almamak lazım eğer çözüm olsaydı bu ülke yaşadığı krizleri yaşamazdı. Esnaf şuna bakar; ben para kazanıyor muyum, kazanmıyor muyum? İşimi büyütüyor muyum, büyütmüyor muyum? Esnaf para kazanıyorsa, vergisini ve primini de öder, hiçbir şikâyeti de olmaz. Esnaf para kazanmıyorsa orada sıkıntı vardır. Ülkede ekonomi bitikse esnaf ondan para kazanamaz. Ülkede düzgün bir iktidar olduğu sürece esnaf her zaman para kazanır’’ dedi.

‘’SEÇİM BAŞLADI MI BİZ SİYASETÇİLERİN VAATLERİ AFAKİDİR’’

Esnafın belediyeden beklentisinin afaki olmadığını ancak seçim başladığı zaman siyasetçilerin vaatlerinin afaki olduğunu ifade eden Uzaktaş, ‘’Afaki vaatler veririz, belediyeye oturduk mu bu vaatleri unuturuz. Bana göre seçim öncesi afaki vaatler vermek, bunlar zaten yapılacak demektir. Sanayiyi geziyorum. En büyük sıkıntı çırak ve eleman konusunda yaşanıyor. Eğer sanayi de eleman olmazsa sanayinin yaşaması mümkün değil. Peki, yerel yönetim bununla ilgili ne olabilir? Ara elemanın temini ya şehir merkezinden olacak ya da ilçe ve köylerimizden olacak. Belediye bu konuda gelecek kişilerin kalacak yerini temin ederse, dışarıdan eleman gelir. Bu bir çözümdür.

‘’SANAYİLERİ BİRLEŞTİRELİM’’

2 tane sanayimiz var. Bir sanayiden diğer sanayiye gitmek için dolaşmanız lazım. Oysaki 2 sanayi yan yanadır. Gelin şu 2 sanayiyi birleştirelim. Bu atla, deve gibi bir şey değil ki Ama oradan buraya yedek parça almaya gitmemiş insanlar bunu bilmez. Her gün bu memlekette iş yapılmaz, sanayi kurulmaz, buradan bir halt olmaz edebiyatıyla kendi kendimize eziyet etmekten, hakaret etmekten başka bir şey yapamayız.

‘’ISPARTA’NIN ARTIK MAKYAJA DEĞİL, RADİKAL ÇÖZÜMLERE İHTİYACI VAR’’

Çarşıda esnaf para kazanırsa bundan sanayideki esnaf da para kazanır. Eğer çarşının göbeğindeki ITKM’de 3-4 bin metrekare ulusal ve uluslararası çapta firmalara AVM yaparsak, çarşı esnafımızın ruhuna Fatiha. Ayakkabıcı, konfeksiyoncu, mefruşatçı ve hırdavatçısı kalmaz. Bu projeden vazgeçmek lazım. Bu proje çarşı esnafını bitirme projesidir. Onun için burası sürüncemede bir yer. Ne gariptir bitmeyen bir yer. Buranın da bitmesi lazım. Ama çarşı esnafını bitirmeden, bitirilmesi lazım.

Isparta’nın artık makyaja değil, radikal çözümlere ihtiyacı var. İnşallah bu bize nasip olur biz de bunları yaparız’’ diye konuştu.

‘’BİZ ESNAFI NASIL YAŞATIRIZ DİYE DÜŞÜNÜYORUZ BAKANLAR

KURULU İSE NASIL ÖLDÜRÜRÜZ DİYE DÜŞÜNÜYOR’’

Öte yandan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ise 5 yıldır hiçbir vergiye zam yapmadıklarını açıkladı. İlk günden beri esnafın yanında olduklarını ve yaşamaları için ellerinden geleni yaptıklarını açıklayan Günaydın, şunları söyledi; ‘’Burayı siyaset arenasına dönüştürmek istemiyorum. Ama 5 yıldır zam yapmayarak esnafımızın yanında olduğumuzu gösterdik. Yakın bir tarihte Bakanlar Kurulu’nun nüfusu 100 bini aşan şehirlerde almış olduğu bir karar var. Her şehrin gelir ve ödeme seviyesi diğerlerinden farklıdır. Bir belediye başkanı da o da farklılık içinde kendi şehrinin durumu neyse zam yapma ya da yapmama yetkisinde olmalıdır. Ama Bakanlar Kurulu sanki hiçbir işi yokmuş gibi kararlar alıyorlar. Örneğin Pazar günü esnaf dükkânını açtığı zaman bir miktar ücret alınıyor. Biz 20 lira olarak belirledik. Ancak 5 yıldır bu parayı hiç almadık. Ama bakanlar kurulu 600 lira alınmasına karar verdi. Bakanlar kurulunun o küçücük esnaflarımızın o gün kaç lira ciro yaptığını bilmesi lazım. Siftah yapmadan dükkânını kapatan oluyor. Sen 600 lira para istiyorsun. Pazar günü kafelerde açılan yerlerde bir miktar ücret alınır. O da 30 lira civarındadır.  Bunu da bazen alıyoruz, bazen almıyoruz. Ona da yüzde 700 zam geldi. Pazar esnafımızdan alınan ücrete geldiğimizde indirim yaptık. O ücrete de afaki bir zam gelmiş. Zamlar yüzde 3 bine kadar çıkıyor. Ruhsat ücretini metrekaresini sembolik olarak 1 liradan alıyoruz. Su ücreti de öyle. 2 liradan 67 kuruşa düşürdük. 5 yıl aynı fiyat devam etti. Siz neden bu ücretlere zam yapıyorsunuz? Isparta Belediyesi, Belediye Meclisi ve parti teşkilatımız, Isparta halkının yanındadır. Çünkü Isparta 11 yıldır teşvik alamamış, yatırım yapamamış, istihdam yaratamamış bir şehirdir.

‘’ITKM’DE SİZİN YAPTIKLARINIZI DÜZELTMEYE ÇALIŞIYORUZ’’

ITKM’yle ilgili arkadaşlarımız konuşurken lütfen bilmeniz gerekenleri bilin ve öyle konuşun. Bunu en kısa zamanda bir programda açıklayacağım. Bütün esnafa burayı vereceğiz, biz esnafın yanındayız diyorlar. Kardeşim siz 2886, 1566 ve diğer belediye kanunlarını bilmediğiniz için böyle konuşuyorsunuz. Bir ihale kanunu, mevzuatı vardır. Bunlar çerçevesinde yapabilirsin. Biri de diyor ki; bu projeleri yapma, etme, vazgeç, 8 tane büyük firmaya verme. Kardeşim bu projeleri çizen ve yapan sizsiniz. Bu hale getiren de sizsiniz. Durmuş kürsüde bunları yapma diyor bana. Yapan sizsiniz kardeşim. Belediyemizin bunları düzeltmek için canı çıkıyor.’’

‘’KONYA VE DENİZLİ, SİYASETÇİLERİ İYİ DİYE Mİ BÜYÜDÜ?’’

Diğer taraftan AKP Milletvekili Recep Özel de Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’a yüklendi. Günaydın’ın vergileri almamakla suç işlediğini ileri süren Özel, şöyle devam etti; ‘’Okların hepsi bize yöneliyor. Sırtında yumurta küfesi olmayan için kolay bir şey. Ama sorumluluk mevkiinde olan ve bu gemiyi sapa sağlam limana ulaştırmakla görevli olanlar için konuşmak ve hesap vermek onlar kadar kolay değil. Denizli ve Konya’ya bakıyoruz, gelişmişler. Buralarda çok iyi siyasetçiler mi vardı? O illerde bir bütünlük vardı. Konya’da teşvikte 2. Bölgede biz de 2. Bölgedeyiz. Onlar sanayisini ne hale getirmiş, biz burada oturmuşuz teşvik alamıyoruz diyoruz. Bizim önce bunu tüm şehir olarak sorgulamamız gerekiyor.

‘’SUÇ İŞLİYOR’’

Belediye Başkanımız Bakanlar Kurulunu suçlayıcı bir konuşma yaptı. Belediye Başkanı aslında burada bir suç işledi. Kanunlardan bahsetti ve bazı vergileri almıyorum dedi. Belediye Başkanının vergileri almama gibi bir yetkisi yok. Çünkü size bir belediye teslim edilmiş. Belediyenin gelirleri var. Vergi almak ve koymak Anayasamıza göre devletimizin görevleri arasındadır. Mecliste kanun çıkartılır ve vergiler konulur. Başka kimsenin vergi koyma yetkisi yoktur. Devlette bu vergilerin bazılarını belediyeye gelir olsun diye onlara tahsis etmiştir. Belediye o vergiyi devlet adına alır ve kendi hizmetlerinde kullanır.

‘’HEM VERGİLERİ ALMIYORSUN HEM DE KAYNAĞIM YOK DİYORSUN’’

En alt ve en üst alman gereken vergi tutarı bellidir. Eğer sen bunu almıyorsan oradaki gelirin eksiktir. Daha sonra sen proje yaptım diyorsun. Sonra gidip hükümet ve bakanlıklardan kaynağım yok diye kaynak istiyorsun. Sen kanunda tanımlanan vergileri eksik alırsan, nüfus başına İller Bankası’ndan gönderilen paralarla belediyeyi yönet diyor. Hükümet olarak bizim dönemimizde hiçbir belediyeye parti ayrımı yapmadık.

‘’NASİST DUYGULAR İÇİNDE’’

Billbordlarda ilanlar gördük. Isparta’nın her taşında emeğimiz var yazıyor. Bu kadar narsist bir duygu olabilir mi? Bundan önce hiç başkasının emeği olmadı mı? Divan başkanımız Mehmet Aybatılı döneminde yapılan hiç mi iş yok? Böyle bir cümleyi bir kişinin yazabilmesi için narsist olması lazım.’’

ÖNER KONUŞMADI

Bu arada genel kurula katılan CHP Milletvekili Ali Haydar Öner ise konuşmayarak sessiz kaldı.

 

 

Bu haber 737 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...