Şenol: “Küçük esnaf mağdur, inim inim inliyor”

28 Ocak 2014 15:36

Cumhuriyet Halk Partisi il Başkanı Vedat Şenol, geçtiğimiz günlerde Bakanlar Kurulu’nun işgaliye, hafta sonu, eğlence ve tabela harcı yetkisine dair aldığı kararı eleştirerek, “Demek ki devletin kaynaklarında büyük düşüş var. Yolsuzlukları hırsızlıkları da bu şekilde kapatmaya çalışıyorlar” dedi.

Bakanlar Kurulu’nun kararı neticesinde harçlarda ciddi bir artış yaşandığına dikkat çeken Şenol, “Belediyelerin küçük esnaftan topladığı işgaliye eğlence vergisi resim harçlar bunlar esnafımıza tebliğ edilmiş yüzde 30 ile yüzde 3 bin arasında bir artış yapılmış. Belediyelerin asli görevlerinden birisi bunları belirlemekti. Burada hükümet belediyelerden bu yetkiyi almış kendi kafalarından yüzde üç yüzle yüzde üç bin arasında anormal derecede artışlar sağlamıştır. Ortada iki tane çelişki var. Birincisi AKP iktidara geldikten sonra yerel yönetimleri güçlendireceğim diye vergi toplamak dahil, biliyorsunuz bu vergiler daha önce maliyede toplanıyordu. Bu kadar önemli olan bu işgaliye benzeri şeyleri niye belediyelerden alındı? Demek ki devletin kaynaklarında çok büyük düşüş var, çok büyük yolsuzlar ve hırsızlıklar var bu şekilde açık kapatmaya çalıştılar. Belediyelere de tahminim özelikle iller bankasından ayıracakları payları düşürüp bu şekilde açığı kapatacaklar. Vatandaşın sırtına ağır vergiler ağır yükler.  Üç yüz lira ödenen bir vergi bir anda üç bin liraya çıkıyor. Bu nerede görülmüş? Türkiye’deki enflasyon yüzde 5-6-7-8 gibi rakamlarla teleffuz ediliyor, işçilere memurlara maaş artışları bu oranda veriliyor. O zaman esnafın üzerine nasıl yüzde 300 den 3000 vergi veriliyor. İnsanlar çok mu kazanıyor biranda Türkiye’de bir şeyler değişti de gelir seviyesi mi yükseldi?” diye konuştu.

ESNAFIN SIRTINA BİNMEYE BAŞLADI

Küçük esnafın oldukça mağdur edildiğini söyleyen Şenol, şöyle devam etti; “Küçük esnaf inim inim inleniyor, mağdur. Dükkan kiralarını ödeyemezlerken özellikle AKP iktidarının bu uygulamaları büyük oranda yanlıştır. Türkiye çapında esnaf odalarının protesto etmelerini bekliyorum. Ve inanıyorum ki edeceklerdir de. CHP olarak da hem genel merkez düzeyinde hem de Isparta il düzeyinde bu tür protestoları destekleyeceğiz, yapılacak eylemlere de katkı sağlayacağız. Bunu şimdiden duyuruyorum. Isparta Esnaf Odaları öncülüğünde AKP hükümetini protesto yürüyüşleri, mitingleri düzenlenebilir. Bunu da öneriyorum. Esnaf kardeşlerimizin böylesine bir yükün bir iktidar tarafından gündeme getirilmesi de çok acı bir olay. Demek ki AKP iktidarı kendi yolsuzlarını kapatamadığı için esnafın sırtına daha çok binmeye başladı. Bu durum Türk milleti tarafından tam tersi etki yaratacaktır. Bu konu için protesto olursa hükümet geri adım atacaktır ve esnaf odaları benzeri tüm kuruluşlar esnaf adına yargıya başvurmalıdır.”

 

Bu haber 745 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...