“Hayvan ithalatı olmayacak ama hayvancılığı bitirdiler”

24 Eylül 2012 15:38

Isparta Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yaşar Günaydın, gerek Isparta'da gerekse Türkiye'deki hayvancılığı bekleyen tehlikelere dikkat çekti. Günaydın, bu yıl kurbanlık hayvan ithalatı yapılmamasının iyi bir gelişme olduğunu belirterek; “Ancak, geçen yıllarda yapılan hayvan ithalatı ve hayvancılıkta yanlış politika izlenmesi hayvancılığı bitme noktasına getirdi” dedi.

Kurban Bayramı'na yaklaşık bir aylık bir süre kaldı. Bayramın her geçen gün yaklaştığı şu günlerde kurbanlık hayvan konusundaki tartışmalar yine gün yüzüne çıktı.  Bu konudaki en önemli gelişme ise iki yıldır Kurban Bayramı öncesi kurbanlık sıkıntısını gidermek adına yurt dışından kurbanlık hayvan ithal eden Türkiye bu yıl bu uygulamadan vazgeçtiğini ve yapmayacağını açıkladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada bu yıl Et ve Balık Kurumu aracılığıyla kurbanlık hayvan ithaline gidilmeyeceğini bildirdi.

GÜNAYDIN; “İŞ İŞTEN GEÇTİKTEN SONRA ALINAN KARAR”

Isparta Veteriner Hekimler Odası Başkanı Yaşar Günaydın, bu kararın hayvancılık adına sevindirici bir karar olduğunu ancak, iş işten geçtikten sonra alınan bir karar olduğunu söyledi. Başkanı Yaşar Günaydın, gerek Isparta'da gerekse Türkiye'deki hayvancılığın beklediği tehlikelere dikkat çekti. Günaydın, et ithalatının hayvancılıktaki sorunları çözmeyeceğini aksine iyice artıracağını bildirdi. Günaydın; “Yıllardır Isparta Veteriner Hekimler Odası olarak gündeme taşıdığımız hayvancılığımızın içinde bulunduğu sorunlar görmezden gelinerek et fiyatlarının piyasa şartlarına göre oluşumu spekülasyon olarak değerlendirildi.

“HAYVAN ÜRETİCİLERİ ZARARDA”

Bakanlık geçen yıl yaptığı hayvan ithalatı nedeniyle ülkeyi doldurdu. Evet hayvan sıkıntısı belki ortadan kalktı ama bu defa da hayvancılığı bitirme noktasına getirdi. Çünkü, üreticiler hayvan yok diye tanesini 7 bin 500 TL'den aldıkları büyükbaş hayvanları şimdi 3 bin 500 TL'ye bile satamıyorlar. Yani, hayvan  üreticisi komple zararda demektir bu.

“ÜRETİCİNİN ELİNDEKİ HAYVAN YARI FİYATINA DÜŞTÜ”

Devlet önce kendi ülkesindeki vatandaşları düşünmelidir. Kurbanlık hayvanların para etmesini istiyorsa hayvan ithalatı yapmamalıdır. Zaten bunun farkına varan Bakanlık bu yıl kurbanlık hayvan ithal edilmeyeceğini açıkladı. Açıkladı ama iş işten geçti. Üreticiler geçen yıl aldıkları hayvanlar yarı fiyatına düştü. Bunun için binlerce lira kredi çeken üreticiler şimdi bunun geri ödemesini yapamaz duruma geldiler” dedi.

Bu haber 839 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...