“Zimmet varsa cebimden öder suç varsa da cezamı çekerim”

30 Ocak 2014 15:48

Isparta Belediyesi, 4 kalem vergide yüzde 800’lere varan oranlarda artışa neden olan Bakanlar Kurulu’nun belirlediği tarifelere ilişkin kararın durdurulması için dün Danıştay’a başvurdu. Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, “Ben bu rakamları almam. Esnafımı düşünmek zorundayım. Eğer zimmet varsa halkım adına bunu cebimden ödemeye, suç varsa da cezamı çekmeye razıyım” dedi.

Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın dün makamında düzenlediği basın toplantısında Bakanlar Kurulu’nun bazı vergilere yönelik yaptığı artışı değerlendirdi. Toplantıya gazetecilerin yanı sıra Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Ali Bapbacı, Sebzeciler ve Manavlar Odası Başkanı Hasan Demir ve Tuhafiyeciler Odası Başkanı Murat Uzuner katıldı.

“SUÇ İŞLİYORSUN’ DEYİNCEYE KADAR

‘YAPACAĞIMIZ BİR ŞEY VAR MI?’ DEMELİYDİ”

İlk olarak AKP Milletvekili Recep Özel’in geçtiğimiz gün kendisine vergileri almadığı gerekçesiyle suç işlediğini belirtmesiyle başlayan Günaydın, “Sayın Özel bana ‘Suç işliyorsun!’ deyinceye kadar ‘Başkan neden böyle yapıyorsun? Bir sıkıntı mı var? Varsa çözelim’ demeliydi. Ama bunun yerine kalkıp ‘Suç işliyorsun’ diyor. Ben esnafımı düşünmek zorundayım. Evet almıyorum. Eğer zimmet varsa halkım adına bunu cebimden ödemeye hazırım. Suç varsa da cezamı çekmeye razıyım” dedi.

“SEN MİLLETİN YANINDA MISIN YOKSA BAŞKALARININ YANINDA MI?”

Özel’e yüklenmeye devam eden Başkan Günaydın, “Sen esnafın ve milletin yanında mısın? Yoksa başkalarının yanında mısın? Biz esnafımızdan 20 lirayı almaya kıyamazken bize böyle diyorlar. Ben bu parayı almadım. Suç ise buyursun Cumhuriyet Savcılığına başvursun. Esnafa bu zulüm yapılmaz. Bizim 20 lira almadığımız yerde 600 lira alacaksın. Köşe bakkalı Pazar günü 300 lira ciro yapmıyor. Sen bize 600 lira al diye emir veriyorsun” diye konuştu.

“İSTANBUL VE ANKARA’YLA ISPARTA’YI AYNI KEFEYE KOYUYORLAR”

Öte yandan Bakanlar Kurulu’nun nüfusu 101 bini geçen şehirler için aynı tarifeyi uyguladığını ve İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerle Isparta’nın aynı kefeye konduğunu ileri süren Günaydın, “Biz milyon nüfuslu illerle nasıl aynı değerlendiriliriz? Yeni harçlarla eski harçlar arasında yüzde 600, yüzde 800’e varan farklar var. 3000 TL harç ödeyen birisi şimdi 20 bin TL’ye yakın harç ödeyecek. El insaf! Bugün (Dün) saat 15.00’te yürütmenin durdurulması istemiyle Danıştay’a başvuruyoruz. Devletimiz bu işi bize bıraksın. Biz her şeyi ayarlarız” diye konuştu.

“HALK NE İSTERSE BEN ONU YAPARIM”

Diğer taraftan Isparta Belediyesi’nin özellikle kanun ve mevzuatlara uyan, halkını ve refahını önemseyerek onları en iyi şekilde yaşatabilmek için çalıştığını ifade eden Günaydın, şunları söyledi; “Belediyeciliğin vazifeleri arasında hizmet ürettirilirken karlılığı değil, vatandaşın rahatını ve huzurunu ön planda tutmak vardır. Anayasamızın 2., 5., 73 ve 173. Maddesine aykırı olarak bize Bakanlar Kurulu kararıyla emir bize tebliğ edilmiştir. 8 Aralık 2013’te bu karar çıkmış. Mayıs ayının içerisinde de bize uygulama mecburiyeti konulmuş. Bu zamların da esnaflara bildirilmesi istenmiş. Isparta Belediyesi’nin bir sloganı vardı: ‘halk ne isterse ben onu yaparım.’ Halk ve esnaf ne isterse ben onu yaparım ve yapmaya çalışırım.

“BİZİM ESNAFIMIZ VE HALKIMIZ BUNA LAYIK DEĞİL”

İnsanları iş yapmamaya sürükleyen kanunlar Anayasamıza aykırıdır. Allah’tan suya zam getirmediler. Ona da zam getirseler 10 lira derlerdi. Bu rakamların esnafımıza bir yük olacağını ve esnafımızın batacağını hiç düşünmüyor musunuz? Koskoca Bakanlar Kurulu hiç araştırmadan bu kararı alıyor. Isparta Belediyesi olarak Türkiye’deki bu yanlışlığı ilk biz çıkartalım. Kısa zamanda da onlar bu karardan dönsünler istiyorum. Tüm evraklarımız hazırlandı. Saat 15.00 itibariyle Danıştay’a başvuruyoruz.

“ÇIĞLIĞI BEN ATTIM DURDURACAK

OLANLAR İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİ”

Ben esnaf namına böyle bir çığlık atıyorsam benden ziyade kararı durdurtma görevi iktidar milletvekillerinindir. Biraz esnafımızla birlikte olsunlar. Onlarla arkadaş olsunlar.”

200 TL CİRO YAPMAYAN BİRYER

NASIL 600 TL VERGİ ÖDEYECEK

Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Ali Bapbacı da “Sayın Belediye Başkanımız bu toplantıda esnafımızın sıkıntılarını dile getirdi. Yeni çıkan yasadan daha önceki olan ruhsatnamelerde 100 lira ödeyen bir esnafımızın bu yıl 600 lira ödediği ortada. Bu da Bakanlar Kurulu’ndan çıkan bir karar. Ben 40 yıllık bakkalım. Bir Pazar günü 200 liralık ciro yapmayan esnaf arkadaşlarımız var. Bu durum karşısında 600 lira vergiyi nasıl verecek. Bizim genel başkanımız da kararla ilgili Anayasa Mahkemesi’ne müracaat etti. İnşallah bu yasalar eski haline döner” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 904 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...