Eğirdir’de Restorasyonu yapılan Selçuklu Hamamının ocağı yakıldı

31 Ocak 2014 15:30

Mülkiyeti Eğirdir Belediyesi’ne ait olan tarihî Selçuklu Hamamı’nda restorasyon çalışmaları sona doğru yaklaştı.

Halk arasında Aşağı Hamam, yazışmalarda Esma Sultan (Dündar Bey) ismiyle bilinen Selçuklu Hamamı, büyük emeklerle güçlendirilip restore edilerek, göçmekten, yok olmaktan kurtarıldı.

Eğirdir’de ayrı bir kıymet olarak yerini alan Esma Sultan Hamamı’nda çatı kiremitleri döşendi, bacalar, kubbeler ortaya çıkarak taş duvarların görünüşü ile çevre düzenlemesi halkın yanında yerli ve yabancı turistlerin de şimdiden dikkatini çekmeye başladı.

Büyük bir külhana sahip olan tarihî hamamın ocağı deneme olarak yakılarak tütekliklerin ve bağlı bacaların çalışmalarının kontrol edildiği açıklandı.

Restorasyon çalışmalarının sona doğru yaklaştığını belirten Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, “Ecdâd yadigârımız olan tarihî hamamımızın restoresi için kararlı davrandık. Büyük emeklerle güzelleşen hamam, muhteşem bir eser haline geldi. Allah’a şükürler olsun çarşı merkezinde PTT arkasında bulunan, bölgenin en eski ve en büyük Selçuklu Hamamı’nı ayağa kaldırmanın sevincini saygıdeğer bütün halkımızla birlikte yaşıyoruz. Gelecek nesillere bırakabileceğimiz en güzel hediyelerden biri olan Selçuklu Hamamımız, yıkılmaktan, yok olmaktan kurtarıldığı gibi ayakta duran ve yaşayan, hizmet veren bir hamam özelliğiyle her geçen gün daha da kıymetli olacaktır.” dedi.

Büyük bir itina ile restoresi devam eden 800 yıla yakın mazisi olduğu belirtilen Esma Sultan (Dündar Bey) Hamamı’nın bina içindeki çalışmaları devam ediyor. Dış görünüşüne şimdiden hayran kalanların Belediye’nin yaptığı çalışmalardan duydukları memnuniyeti Başkan Özmeral’e bildirerek teşekkür ettikleri açıklandı.

Isıtma sisteminin sadece oduna bağlı kalmadan geleceğe dönük uygun sitemlerin de devreye girebilmesi için çalışmaların yapıldığı belirtildi.

Hamama girmek için önce yeni yapılan merdivenlerden avluya iniliyor ve daha sonra taş işlemeli kapıdan giriş yapılıyor. Hamamın ilk restorasyonuna başlanmadan hemen önce avlu olarak ortaya çıkarılan kısımda Belediye’ye ait 4 dükkânın bulunduğu ve işe bu dükkanların boşaltılıp yıkımıyla başlandığı açıklandı. Şimdiki durumuna göre hamam, neredeyse yol seviyesinden2 metrekadar aşağıda bulunuyor.

 

Bu haber 1267 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...