ITSO’nun dış temasları ihracata yansıyor

3 Şubat 2014 16:18

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, ihracatı artırmak, üyelerin yurtdışı bağlantılarını güçlendirmek ve yeni yatırımcıları Isparta’ya çekmek adına yaptığı yurtdışı gezilerinin meyvelerini almaya başladı. ITSO Başkan Yardımcısı Salih Sarıkaya, ITSO’nun düzenlediği yurtdışı gezileri ve ikili iş görüşmeleri çerçevesinde, Libya, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Gürcistan gibi ülkelere 2012 yılına oranla 2013 yılında ihracatın gözle görülür şekilde arttığını açıkladı.

İŞTE RAKAMLAR

2012 yılında Libya’ya  4.7 milyon olan ihracat rakamları 2013 yılında 19.6 milyon dolara ulaştı, 2012 yılında 5.9 milyon ihracat yapılan Çin’e 2013 yılında 13.3 milyon dolar ihracat yapıldı. Birleşik Arap Emirlikleri ihracatını 2012 yılına oranla 2013 yılında 2 kat artırarak 5 milyon dolara ulaştı. Gürcistan ihracatı ise ITSO’nun iş gezisinden sonra 2012 yılındaki 1.3 milyonluk rakamı 2.3 milyona çıkarmayı başardı. 

İHRACATTA ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ ARTIYOR

Isparta’nın ihracatında ürün çeşitliliğine dikkat çeken Sarıkaya, 2013 yılında Isparta’nın sadece  maden ve metaller kaleminde  44 milyon 392 bin Dolar ihracat yaptığını bildirdi. Maden ve metallerini 29 milyon 414 bin Dolar ile çimento cam seramik ve toprak ürünlerinin takip ettiğini belirten Sarıkaya, tekstil ve hammaddeleri rakamlarının geçen yıla oranla 3.5 milyon dolar artış göstererek 2013’ü 18.6 milyon dolarla kapattığını vurguladı. Kimyevi madde ve mamulleri (Gül yağı) kaleminin 2013 yılında 20.1 milyon dolar olduğunu belirten Sarıkaya,  bu rakamları yaş sebze ve meyve ile mamullerinin takip ettiğini bildirdi. 2012 yılına oranla yüzde 100 artış gösteren ürünler arasında hazır giyim ve konfeksiyonun olmasının dikkat çektiğini belirten Sarıkaya, Isparta’nın yavaş yavaş farklı sektörlerde de boy gösterdiğine değindi.

ITSO ÜSTÜN GAYRET GÖSTERİYOR

Isparta ihracatını artırmak ve 2023 yılında 500 milyon dolar hedefe ulaşmak için ITSO’nun üstün gayret gösterdiğini belirten Başkan Yardımcısı Sarıkaya, “Yurtdışı gezilerimizin meyvelerini almaya başladık. Rakamlardan görüldüğü gibi yurtdışı gezilerimiz istikrarlı bir şekilde amacına ulaşıyor. Geçtiğimiz günlerde Gürcistan’a düzenlediğimiz iş gezisi sonrasının ilk haftasında Gürcistanlı bir işadamımız ilimize geldi. Meclis Üyemiz Mehmet İpekçi’nin refakat ettiği Gürcistanlı işadamı burada çeşitli bağlantılar kurarak ülkesine döndü. Yine Gürcistan gezimiz sırasında kurulan iş bağlantımız ile geçtiğimiz günlerde yaklaşık 300.000 dolarlık giyim ürünü satışı gerçekleştirildi. Bunun yanı sıra 2013 yılının ikinci yarısından sonra yaptığımız gezinin ardından Kuzey Irak’a mermer ve elma ihracatı başladı. 2014 rakamlarında da bunu göreceğiz. Bu tür gelişmeler bizleri mutlu ediyor ve doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. ”dedi.

ÜYELERİMİZ YURTDIŞI FIRSATLARINI DEĞERLENDİRMELİ

ITSO Başkan Yardımcısı Sarıkaya, üyelerin taleplerine göre yurtdışına iş ve fuar gezileri düzenleyebileceklerini söyledi. Toplu iş gezilerinin bireysel gezilerden daha yararlı olduğunu belirten Sarıkaya, “Üyelerimizin istekleri doğrultusunda ve ihracatın kolay yapılması açısından ülkemizin serbest ticaret anlaşması olan ülkeler ile komşu ülkelere iş gezileri düzenlemek için her zaman hazırız. İlimize yerli ve yabancı yatırımcıları çekmek adına yurtdışı ve yurtiçi gezilerimizi artırmamız gerekiyor.  Gittiğimiz ülkelerle ticari masa oluşturmaya çalışıyoruz. İkili görüşmelere önem veriyoruz. Ayrıca gezilerimizi ürettiğimiz ürünleri yurtdışında pazarlama potansiyelimize göre ayarlıyoruz. Tüm üyelerimizi düzenlediğimiz gezilere davet ediyoruz. Yurtdışı fuar ve iş gezilerinin toplu halde yapılmasının diğer bir avantajı da şirketlerin masraflarının yüzde 50’sini KOSGEB’den alabiliyor olmaları. Bu fırsatı da üyelerimizin değerlendirmesi gerektiğine inanıyoruz ”dedi.

 

 

Bu haber 706 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...