% 67 nitelikli eleman eksikliğimiz var % 55 işveren aradığı elemanı bulamıyor

3 Şubat 2014 16:24

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen İl İstihdam Kurulu toplantısında ilimizin işsizlik gerçekleri masaya yatırıldı. Özellikle SDÜ temsilcisi Prof. Dr. Adem Korkmaz ile BAKA temsilcisi Ali Galip Bilgili’nin tespitleri, Isparta’nın istihdam problemini çözmek adına geleceğe ışık tutuyor.

Yılda 4 kez yapılan ve geçtiğimiz hafta ilki gerçekleştirilen İl İstihdam Kurulu toplantısında çok önemli bilgiler gün yüzüne çıktı. Isparta’nın en büyük sorunları arasında yer alan işsizlik problemini ortadan kaldırma adına kurul üyelerinin sunmuş olduğu fikirler altın niteliğinde. Öyle ki ilimizin lokomotifleri olan SDÜ ile BAKA’nın temsilcileri, Isparta’nın acı gerçeklerini ortaya çıkardılar.

‘’İŞVEREN İSTEDİĞİ ELEMANI BULAMIYOR’’

İlk olarak SDÜ temsilcisi Prof. Dr. Adem Korkmaz, mesleklerde tecrübe eksikliğinden bahsetti. Bu yüzden işverenlerin aradıkları elemanı bulamadıklarını ifade eden Korkmaz, ‘’Mesleklerde tecrübe eksikliğini giderebilmek için işbaşı eğitim programı var. Ama bir türlü arzu edilen noktalarda işbaşı eğitimin etkisini artıramıyoruz. Nitelikli eleman eksikliği yüzde 67 ile birinci sırada geliyor. Bu Türkiye’nin her zaman mesleki eğitim ve teknik eleman meselesinin sıcaklığını ve canlılığını koruduğunu gösteriyor. En ilgi çekici nokta ise yüzde 55 ile işveren aradığı elemanı bulamıyor. Bu durum Isparta için belki üzerinde durulması gereken en önemli konulardan biri’’ dedi.

‘’EN ÇOK AĞAÇ BİÇME MAKİNE OPERATÖRÜ, SEBZE MEYVE

AYIKLAMA VE PAZARLAMA ELEMANI ARANIYOR’’

Öte yandan en çok ihtiyaç duyulan meslekleri anlatan Korkmaz, ‘’Baktığımızda birinci sırada ağaç biçme makine operatörlüğü geliyor. İkinci sırada sebze meyve ayıklama ve üçüncü sırada ise pazarlama elamanı yer alıyor. Burada da Isparta’nın sektörel anlamdaki, ekonomisindeki ağaç sanayinin, özellikle de kereste yan sanayisi anlamındaki yapının bir yansımasıdır bu. Bunun üzerinde durulması gerekir ve ne yapılması gerekir konusunda tartışabilir. Sebze ve meyve ayıklaması konusu ise biraz daha mevsimsel etki taşıyor. Özellikle de soğuk hava depolarının bulunduğu Eğirdir, Gelendost gibi ilçelerimizin meselesi. Burada da kaymakamlarımızla görüşülerek, mevsimsel talepleri dikkate alarak belki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına gelen talepleri birleştirerek, mevsimsel çözümler üretilebilir. Pazarlama da oldukça önemli.

‘’BİZİM SORUNUMUZ HELVA YAPAMAMAK’’

15 bin 320 kayıtlı işsizimiz var. Ancak işverenlerin yüzde 55’i hiçbir şekilde talepte bulundukları alanlarda eleman bulamıyorlar. Isparta için bu ciddi bir sorun aslında. Ortada yağ, un ve şeker var ama helva yapımına biraz daha kafa yormamız gerekiyor’’ diye konuştu.

‘’12 ZORUNLU EĞİTİM ÇIRAKLIK EĞİTİM MERKEZLERİNE OLUMSUZ YANSIDI’’

Diğer taraftan BAKA temsilcisi Ali Galip Bilgili, 12 yıla çıkarılan zorunlu eğitimin çıraklık eğitim merkezlerine olumsuz yansıdığını ileri sürdü. Bilgili, ‘’Mecburi eğitimin 12 yıla çıkması ve zorunlu eğitimin iyileştirilmesi çalışması Çıraklık Eğitim Merkezleri için negatif bir durum ortaya çıkardı. Bu merkezlerin Milli Eğitim Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı arasında bir mutabakatla İŞKUR’a devredilmesi önümüzdeki süreçte daha mantıklı gibi duruyor. Bu konuda 2 bakanlıkta bir çalışma yapılıp, çözüme kavuşturulması gerekiyor’’ şeklinde konuştu.

Bu haber 1155 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...