Lokantacılar Öğretmenevi’nden şikâyetçi

3 Şubat 2014 16:28

Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın dün gerçekleştirilen ve mevcut Başkan Nuri Erdeğer ile Mustafa Ali Ceylan’ın yarıştığı Genel Kurul’a Öğretmenevi’nin ucuza yemek satışı damgasını vurdu. Genel kurulda yapılan seçimde Erdeğer, 258 oyla güven tazeledi. 

Isparta Lokantacılar, Kebapçılar, Pastacılar Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nın Olağan Genel Kurulu dün Esnaf Birliği binasında gerçekleştirildi. Genel Kurula; Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ve MHP temsilcileri, AK Parti Belediye Başkan Adayı Nuri Uzaktaş ve İl Başkanı Osman Zabun, CHP Belediye Başkan Adayı Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı ve İl Başkanı Vedat Şenol, Saadet Partisi İl Başkanı Cevat Gençay, Esnaf Odaları Birlik Başkanı Mehmet Aybatılı, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice, çevre illerin Oda Başkanları ile oda üyeleri katıldı.

Genel Kurul, divan teşekkülünün oluşturulmasıyla başlarken divan başkanlığına Birlik Başkanı Mehmet Aybatılı getirildi. Yapılan oylamalarla ilk olarak mevcut yönetim oy birliğiyle her konuda ibra edildi ve yeni yönetime yetki verildi. Oylamaların ardından ise dilek ve temenniler bölümüne geçilerek, konuşmacılara söz hakkı tanındı.

AŞEVİ GİBİ ÇALIŞAN BİR ÖĞRETMENEVİMİZ VAR

İlk olarak kürsüye gelen lokantacı esnaflarından Selahattin Çetinkaya, Öğretmenevi’nin aşevi gibi çalıştığını ileri sürerek, bu durumdan rahatsız olduklarını dile getirdi. Çetinkaya, “Öğretmenevi’ne gittiğimiz zaman maalesef bakıyoruz konfeksiyoncular, bankacılar, emekliler orada. Maalesef 5 kap yemek 5 lira. Biz 3 bin lira kira verelim, 10 eleman çalıştıralım, stopaj ve vergi verelim, biz bir tas kelle paça çorbasını 5 liraya satamazken devletin kurumu ucuza yemek satsın. Bir de yılsonlarında şu kadar kar ettik diye gazeteleri demeç vermeleri beni ve diğer esnaf arkadaşları çok üzmüştür. Burada bir hakkaniyetsizlik ve usulsüzlük vardır. Bu sorun çözülmeyecektir. Valiliğe çıkmamız ve milli eğitim müdürlüğüne çıkılması rağmen sorun çözülmemiştir. Sadece bir Milli Eğitim Müdürünün bile telefona burası milli eğitim camiasına ait bir kurumdur, başkasının girmesi yasaktır demesi yeterli olacaktır” şeklinde konuştu.

BURADA DÜZEN VE DÜSTUR HATASI VAR

Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice de Çetinkaya’ya Öğretmenevi konusunda destek veren bir konuşma yaptı. Öğretmenevi, polisevi gibi yerler konuşuluyorsa bu konuda bir düstur ve düzen hatası olduğunu ileri süren Yenice, “Bu tek başına AK Parti’nin, MHP ve CHP’nin sorunu değildir. Bu parlamentonun bir sorunudur. 2005 yılında çıkarılmış 5174 sayılı TOBB kanunun 172. Maddesine ustalık belgesi istenmez maddesi konulurken, 5362 sayılı aynı günlerde, aynı parlamentoda çıkartılmış esnaf yasasında siz dükkân açmak isterken, ustalık belgesi isteyen bir zihniyeti bana siyasi bir temsilci olarak nasıl ifade edebilirsiniz” dedi.

FEDERASYON BAŞKANININ ŞAŞKINLIĞI

Öte yandan hiçbir ilde görmediği kadar üye ve siyasi parti temsilcilerini Isparta’daki oda seçiminde gördüğünü ifade eden Yenice, konuşmasına şöyle devam etti: “Hiçbir ilde bu kadar duyarlı esnafı ve bu kadar duyarlı siyasetçiyi bir arada görmedim. 2014 yılı herhalde esnafın yeniden diriliş, birlik ve beraberliğin, siyasilerin destek vereceği bir yıl olacak. Bizler yıllardır bu ülkenin harcı, demiri ve çimentosu diye kürsülere çıkan siyasilerden çok şeyler dinledik. Bu ülkede polisin, askerin, doktorun, hukukçunun bile sokağa döküldüğü bir süreçte Türkiye Cumhuriyetinde sokağa dökülmeyen, devletine hep saygılı olan ve karşısında ceketini ilikleyen tek kesim esnafız.

ZİYARETÇİ OLARAK GELSEYDİM AYAKKABICIYA GİTMEYECEKTİM

Bugün ben Isparta’ya bir Oda ve Federasyon Başkanı olarak değil de kayak merkezine gelen bir ziyaretçi olarak gelseydim bu şehirde bir konfeksiyoncuya ya da bir ayakkabıcıya gitmeyecektim. Sabahın seherinde sizin açtığınız dükkânlarınızda yiyecek, içecek ve oradan alışveriş edecektim. Onun için sizler bu kadar önemlisiniz. Sizler garsonunuzla, aşçınızla, kürekçinizle adeta birer bacasız fabrikasınız. Görünmez bir kahraman ordusunuz. Bana göre bu kentte marka değerinde korunması gereken en değerli insanlarsınız.”

RESMİ KURUMLARLA ARAMIZ İYİ DEĞİL

Genel Kurul’da son olarak ise adaylara söz verildi. İlk olarak kürsüye gelen Mustafa Ali Ceylan, şuanda odanın resmi kurumlarla arasının iyi olmadığını ileri sürerek, “Bu durumu bir an önce düzeltip, iyi diyaloglar içinde olup, esnafımızı şikâyet eden taraf değil, esnafın şikâyetlerini çözen taraf olacağız” dedi.

2 LİRALIK DÖNERİ 1 LİRAYI SATANI ŞİKÂYET ETTİM

Nuri Erdeğer ise, 4 yıl önce 56 bin lira borçla aldığı odanın kasasında şuanda yaklaşık 30 bin lira bulunduğunu dile getirdi. Erdeğer, “Odamız 1954 yılında kurulmuş 60 yıllık bir odadır. 15 farklı esnafımız odamızda bulunmaktadır. Oda üyelerimize hizmet için elimizden gelen gayreti sarf etmiş bulunmaktayız. 4 yıl boyunca maaş almadan sizlere hizmet etmeye çalıştım. Şuanda odamızın hiçbir kurum ve kuruluşa borcu yoktur. Yaklaşık 30 bin lira da paramız vardır. Ben birkaç dönerci esnafımızı şikâyet etmiştim. Bunun sebebi de 2 liralık döneri 1 liraya satmaları oldu. Defalarca ayaklarına gittim, yapmayın dedim ama dinlemediler. Diğer esnafın hakkını da korumak zorundayım” şeklinde konuştu.

ERDEĞER TEKRAR BAŞKAN

Konuşmaların ardından seçime geçildi. Yapılan seçimde mevcut Başkan Nuri Erdeğer 258 oyla güven tazelerken, Mustafa Ali Ceylan ise 179 oyda kaldı.

İŞTE YENİ YÖNETİM

Nuri Erdeğer, Muhammed Koç, Fatih Şavklıyıldız, Arif Günay, Süleyman Demiralay, Ercan Altın, Fatih Cömert.

 

Bu haber 1340 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...