Belediye Başkan adaylarından esnafa destek mesajları

3 Şubat 2014 16:29

Kebapçı, Lokantacı, Pastacı ve Fırıncılar Odası Genel Kurulu’na katılan 4 siyasi partinin temsilcileri esnaflara seslendi. Günaydın, yaptığı ve yapacağı şeyleri konuşarak ortamı siyasi arenaya çevirmek istemediğini belirtti. Diğer temsilciler ise esnafın zor durumdan kurtulması için yapabileceklerini ortaya koydu.

Kebapçı, Lokantacı, Pastacı ve Fırıncılar Odası Genel Kurulu dün Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği binasında gerçekleştirildi. Kongreye her zaman olduğu gibi yine siyasilerin katılımı yoğun oldu.

 ‘’BU ŞARTLAR ATLINDA ESNAFLIK YAPMAK

ÇOK ZOR SİZLERİ TEBRİK EDİYORUM’’

İlk olarak Saadet Partisi İl Başkanı Cevat Gençay söz aldı. Gençay, esnaflığın zorluğundan bahsetti ve dünya örnekleri verdi. Dünyada Türkiye gibi esnafına bu denli yüklenen başka bir ülkenin bulunmadığını ileri süren Gençay, ‘’Esnafımız bugün kumpas altında. Esnafımız vergi ödemelerini yatırmayı yetiştiremiyor. Bir tane arabanız olsa 10 tane verginiz var. Dünyada böyle esnafına yüklenen başka bir ülke yok. Ben geçen gün bir araç vergisi çıkarttım, 9 vergi var. Ondan sonra esnaf büyüyemiyor diyoruz, böyle olunca tabi büyüyemiyoruz. Bu şartlar altında hangi ülkede olursa olsun kimse esnaflık yapamaz. Bu yüzden esnaf kardeşlerimi tebrik ediyorum. Çünkü biz Türk milletiyiz ve bunu başarıyoruz. Büyük balıklar, küçük balıkları yutar diyorlar. Yutarlar ama bugün büyük balıklar, balinalar koruma altında, deniz altında küçük balıklar dolu. Küçük esnafımız ve imalatçılarımız galip gelecek.

‘’OYU BİZDEN ALIYORSUNUZ AMA BİZE DESTEK VERMİYORSUNUZ’’

Hükümetimiz 11 yıldır AVM yasası sümenin altında duruyor. Onu bir çıkartın da imzalayın artık.  Oyu bizden alıyorsunuz ya bir destek verin. Küçük esnafın karşısına kocaman AVM’yi çıkartıyorlar, bize de ‘birleşin, mücadele edin’ diyorlar. 50 kilo güreşçiyle, 150 kilo güreşçiye hadi güreşin diyorlar. Ben başaramıyorum diyene de doping al, bankalara kredi almaya git de güçlen diyor. Esnaf kredi aldığı zaman iş bitiyor zaten. Geçen genel kurulda MHP Milletvekili Nevzat Bey AVM yasasını MHP olarak biz verdik dedi. Ben bu duruma sevindim. Belediye Başkanımız da partisi bu yasayı vermiş ancak çarşıda yer alan ITKM’de 8 büyük uluslararası firmaya yer veriyor.  Ben orada esnafım. Ticaretin kalbi yüzde 50 düştü. Böyle olursa orada esnaf falan kalmaz. Bu seçimde biz güzel ve kaliteli bir aday gösterdik. Bize iyinin en iyisini seçin diye akıl gösterilmiş. Bu seçimde baraj yok. Bunlar kazanamaz diye muhalefet yoğun gayret sarf ediyor. İyinin en iyisini bulun arkasında durun’’ dedi.

‘’REKABET İÇİN KORUNMAK GEREKİYOR’’

Öte yandan CHP Belediye Başkan Adayı M. Lütfü Çakmakçı, esnafın rekabet edebilmesi için korunması gerektiğine değindi. Ancak korunmanın yüzeysel olmaması gerektiğini bildiren Çakmakçı, ‘’Esnafın korunması demek onunla birlikte nefes almak demek. Isparta esnaf ağırlıklı bir şehir. Esnaf yaşarsa, imkânları gelişirse, sağlıklı ürünleri tüketicilere sunabilirse insanlar artık hastanelerde değil, sağlıklı beslenmelerle hayatlarını devam ettirirler. 1996 yılında buraya geldiğimde üniversitenin önderlik etmesi gerektiğini ve bu şekilde de hızlı gelişim gösterebileceğini sağlamaya çalıştım. O dönemde naylonların üzerinde yemekler yiyorduk. Esnafımız üniversite sayesinde beyaz örtülere kavuştu ve sağlıklı ortamlar yaratmaya başladı.

Gıda çok önemli bir alan. Isparta’daki esnaflarımız bu konuda gerçekten çok titizler. Dükkânları gezdiğiniz zaman bunları görebiliyorsunuz. Biz CHP olarak iktidara geldiğimizde esnafımızın yanında olacağız. Her resmi kurum kendi üyeleriyle sınırlı kalmak zorunda. Eğer bunun tersi bir durum varsa bunu yasal olarak düzeltmek gerekir.

‘’BİZ HAZIRIZ SİZ DE HAZIR MISINIZ’’

Lokantaların su parası uzun yıllardır yüksek fiyatlarla onlara aktarılıyor. Kamu kurumlarında da aynı şekilde. Sadece halkın kullandığı suya zam yapılmadığı söyleniyor. Fırıncıların rekabet güçleri son derece azaldı. Maya ve tuz kullanılacak deniyor. Ama bizim unlarımızda bu kabiliyet yok. O zaman fabrikalar bir takım düzenlemeler yapmak zorunda kalıyorlar. Bu yüzden fırıncı esnafı rekabetini sürdüremiyor. Ayrıca esnaf envanterinin çıkartılması lazım. Aklına gelen her köşe başında yeni dükkân açmaya başlıyor. Bu noktada da kaliteden taviz veriliyor. Analarımız bizi belediye başkanı, rektör, vali olsun diye doğurmuyor. Adalet dağıtalım, birlikte çalışalım ve birbirimize göz hizasından bakalım, hiç kimseye tepeden, kimseye de aşağıdan bakma hakkı vermeyelim diyor. O yüzden yönetimde, sorunlarda, çözümde, birliktelikte ortaklık istiyoruz. Biz hazırız, eğer sizde hazırsınız, CHP olarak Isparta’da gerçek ve şeffaf belediyeciliği göstermek istiyoruz’’ diye konuştu.

‘’BURDUR’UN YOĞUNLUĞU ISPARTA’YA GELECEKTİR’’

Diğer taraftan AKP Belediye Başkan Adayı Nuri Uzaktaş, Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç gibi Isparta-Burdur arası yolun yapılmasından sonra yoğunluğun ilimize akacağını bildirdi. Kara havacılık okulunun gelmesiyle de ticari hayatın iyice rahatlayacağını ifade eden Uzaktaş, ‘’İktidar olduğunuz zaman suçlu hep iktidar olmuştur. Bu memlekette her şey son süreçte güzeldi ama nihai noktada her şey bitti, tamamlandı demek mümkün değil. Yılların birikmiş sorunlarını dökmek için illaki zaman istiyor. Vergi almadan bu ülkeyi kalkındırmak ve giderleri finanse etmenin tek yöntemi bu ülkede uzun süre dayanan, matbaaları çalıştırırsınız, para basarsınız, ondan sonra enflasyon olarak bize yansır. Vergi almamak güzel bir şey ama sonuçlar açısından ülke ekonomi açısından IMF’nin kapısında bekleyen bir ülke olmak daha kötü bir şey.

Ispartamızda hizmet sektörü, öğrenci, asker ve asker ailelerinden oluşan bir yapı var. Bunun karşısında sanayimizin de daha gelişmesi gerektiğine inandığımız bir yapı var. Bunun için gerekli tedbirlerin gösterilmesi için gayret gösterilmesi gerekir. Ispartamıza önümüzdeki süreçte Kara Havacılık Okulu gelecek. Bundan dolayı ciddi imkânlar ve personel ilimize gelecek. Bunun yanında hizmet içi eğitim için ciddi sayıda emniyet teşkilatımızdan personel de gelecek. Bu da sizin sektörünüz açısından ciddi gelişmeler sağlayacaktır. Isparta-Burdur yolunu hareketlendirdiğimiz zaman da hafta sonu da ticari yoğunluğun Isparta’ya doğru daha yoğunlaşacağı kanaati var. Bunun için Isparta merkezimizin gerekli düzenlemelerle şekillenmesi gerekir’’ dedi.

‘‘BİZİ BİLEN BİLİYOR’’

Son olarak Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, ortamı siyaset arenasına çevirmemek için çok fazla konuşmayacağını belirtti. Günaydın, ‘’Biz bir belediye dönemi yaşadık. Artık yapmış olduğumuz hizmetlerimiz sergilenmiştir. Bu sergilenme karşısında onları anlatma ve övme gereği görmüyorum. Çünkü esnafımız ve halkımız bunları takip ediyor ve görüyor. Belediyemizin bugüne kadar yapmış olduğu hizmetler karşısında onların da bir kanaati elbette oluşmuştur. Esnafımız ve halkımız her şeyi bilir ve hizmetin derecesini de görür’’ diye konuştu.

Bu haber 804 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...