“Laiklik İlkesi Kadın Hakların Güvencesi”

4 Şubat 2014 16:03

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Isparta Şube Başkanı Ecz. Sema Örmeci, Laiklik İlkesinin Anayasa’da Yer Almasının 77. Yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada; laikliği zedeleyecek her türlü girişimin ülkemizi çağdaş uygarlık yolundan geriye götüreceğini ve özenle korumaya her zamandan fazla ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, “yarın çok geç olabilir” dedi.

Örmeci’nin açıklaması şöyle: “10 Nisan 1928 tarihinde 1924 Anayasasında yapılan değişiklikle ilk adımı atılan ve 5 Şubat 1937 tarihinde, Anayasada yapılan değişiklikle yer verilen laiklik ilkesi, 1961 ve 1982 Anayasalarında da devletin değiştirilemez temel nitelikleri arasında yer almıştır.

Laiklik, barış içinde birlikte yaşamamızın, din ve vicdan özgürlüğünün, özgür düşüncenin temelidir.

Dünyada Müslüman ve Laik olmayı başarmış örnek bir ülkenin yurttaşları olarak, inanç ve kültür farkı gözetmeksizin temel insan haklarını güvence altına alan vazgeçilmez bir anayasa hükmü ve yaşam biçimi olan laiklik ilkesinin göz ardı edilmesine izin vermemeliyiz.

 Cumhuriyet devrimleriyle başta Tevhid-i Tedrisat Kanunu ile eğitim birliği ve Medeni Kanun’un kabulü ile birlikte hukuk birliği olmak üzere laik hukuk sisteminin temel dayanağı oluşturulmuştur.

Ancak, 12 Eylül 2010 Anayasa değişikliği referandumu sonucu YARGININ yapısının baştan sona değiştirilmesi ve günümüzdeki girişimler  yargının siyasallaşmasına ve yargıya talimat verilmesi anlayışına giderek “hukuka – adalete güvensizliğe” yol açmaktadır.

Hukuk Birliğinin ve demokrasinin olmazsa olmaz koşulu olan laiklik ilkesi, kadının insan haklarının da güvencesidir.

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği olarak, laikliği zedeleyecek her türlü girişimin ülkemizi çağdaş uygarlık yolundan geriye götüreceğini görüyor ve özenle korumaya her zamandan fazla ihtiyaç olduğunu kamuoyuyla paylaşıyoruz. YARIN ÇOK GEÇ OLABİLİR”.

Bu haber 723 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...