Kömür satıcılarına yeni bir şok!..

5 Şubat 2014 16:29

Isparta Belediyesi’nin kömür analiz analizleri için ton başına yerli firmalardan aldığı 7 liralık ücret, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kararıyla ton başına 32 liraya çıkarıldı. Başkan Günaydın bu karara da itiraz edeceklerini söyledi.  

Dört kalem vergide yüzde 100 ila 800 arasında değişen artışla tarife belirleyen Bakanlar Kurulu kararına Danıştay’da itiraz eden Isparta Belediyesi şimdi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kömür analiz laboratuarları için belirlediği fiyat tarifesine itiraz etmeye hazırlanıyor.

TON BAŞINA 7 LİRA ALINIYORDU

İstanbul yolu üzerinde Isparta Belediyesi’ne ait olan ve çevre illerden gelen kömür numunelerinin de analizlerinin yapıldığı Kömür Analiz Laboratuarı’nın tarife belirleme yetkisi Isparta Belediyesinde idi. Belediye, Isparta firmaları için ton başına 7 lira analiz ücreti alıyordu. Bu da 20 ton kömür taşıyan bir TIR için 140 lira 15 ton kömür taşıyan kamyon için 105 liralık bir tutara karşılık geliyordu.

BAKANLIK TARİFE BELİRLEDİ

Ancak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevre Ölçüm ve Analiz Laboratuarları Yeterlilik Yönetmeliği 25 Aralık 2013 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmeliğin 23. maddesi gereğince kurumların ölçüm ve analizlerde, Bakanlıkça belirlenen asgari fiyat tarifesinin altında ücret uygulayamayacağı,  kamu laboratuarlarının ise Bakanlıkça belirlenen asgari fiyat tarifesinin en fazla yüzde 10 altında fiyat belirleyebileceği hükmü getirildi.

BELEDİYE UYGULAMAK ZORUNDA

Böylece belediyelere Bakanlığın belirlediği fiyat tarifesine göre ücret alma zorunluluğu gelmiş oldu. O tarifeye göre de Isparta Belediyesi’nin yerli firmalar için analizlerde ton başına aldığı 7 liralık ücret, 32 liraya çıkarılmış oldu. Bir başka deyişle 20 ton kömür getiren Isparta firmasına 140 liralık ücret uygulayan Belediye, yönetmelik gereği 640 lira uygulamak zorunda kalacak. Yüzde 10 indirim imkânı nedeniyle bu fiyat 584 lira olarak esnafa yansıtılacak.

BUNUN ANLAMI ESNAFI BOĞMAK

Kömür analiz laboratuarında uygulanması zorunlu olan yeni tarife Basın Kulübü Programına katılan Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın da gündemindeydi. Günaydın bu artışın kömür esnafını zor durumda bırakacağını belirterek, “Biz ilimize  kömür taşıyan araçların hepsini laboratuardan geçiriyoruz. Isparta esnafından analiz için 105 lira alıyorduk. Yeni tarifeye göre korkunç bir rakam ortaya çıkıyor. Biz insan sağlığını düşünerek o laboratuarı yaptık. Bu fiyat artışları hem ilde hava kirliliğini teşvik demektir hem de esnafı boğmak demektir” dedi.

BUNA DA İTİRAZ EDECEĞİZ

Çevre Bakanlığı’nın uygulamasını sert bir dille eleştiren Başkan Günaydın, “Bu işe sen niye karışıyorsun. Nedir bu zam zam zam. Biz 5 senedir hiçbir şeye zam yapmadık. Isparta’yı bir örnek alın. Halkın sırtından artık para kazanmayı bir kenara bırakın. Biz Isparta halkını yaşatmak istiyoruz. Neden böyle ağır zamlarla bizim elimizden yetkiyi alıyorsunuz” diye sordu. Başkan Günaydın, Bakanlar Kurulu’nun eğlence, işgaliye gibi vergilerde belirlediği fiyat tarifesine ilişkin kararda olduğu gibi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yönetmeliğinin iptali için başvuru yapacaklarını açıkladı.

AYBATILI’YA TEŞEKKÜR

Öte yandan kendisine Bakanlar Kurulu kararının iptal edilmesi için Esnaf Odaları Birlik Başkanı Mehmet Aybatılı’nın girişimlerinin hatırlatıldığı Günaydın, “Kendisine verdiği destekten ötürü teşekkür ediyorum” dedi.

 

Bu haber 819 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...