“Isparta’da insanlar iş bulamıyor, karnını doyuramıyor”

24 Eylül 2012 19:03

Milliyetçi Hareket Partisi  İl Başkan Vekili Atila Kurtul, 10 yıldır iktidarda olan AK Parti hükümetinin uyguladığı politikalar sonucu Türkiye ve Isparta’nın geldiği durumun iç açıcı olmadığını ifade etti.

Son on yılda Isparta nüfusunun %20 oranında düştüğünü ve son 5 yılda işsizliğin %100 arttığını belirten MHP İl Başkan Vekili Atila Kurtul, “Isparta'da insanlar iş bulamıyor, karnını doyuramıyor. Çünkü sanayisi bitmiş, ticareti bitmiş, Isparta’dan başka illere taşınan kamu kurumları ile hizmet sektörü büyük yara almıştır” dedi.

Kurtul açıklamasında ; “Boş vaatlerle Ispartalı hemşerilerimizi her konuda oyalayan, Isparta’daki Meteoroloji Bölge Müdürlüğü, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü gibi resmi kurum ve kuruluşların Isparta’dan alınıp başka yerlere götürülmesine; ulaşımda, hava limanının kapatılması, duble yolların başka illerden geçirilmesi, teşvik gibi konularda hemşerilerimizi verdikleri bilgilerle yanıltmaya çalışan AK PARTİ İKTİDARININ mensuplarına ve hemşerilerimize, 10 yılda Isparta’nın ve Türkiye'nin durumunun ne hale geldiğini bir başka pencereden sosyal ve ekonomik verilerle gözler önüne sererek rakamlarla anlatacağım . 

Son 10 yılda Isparta nüfusunun %20’sini kaybetmiş. Nüfusu oransal olarak en hızlı düşen ve aynı oranda yaşlanan nüfus… 2001'de nüfus 500 bin iken, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), verilerine göre 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle Isparta'nın nüfusu 411 bin 245 kişiye düştü. Isparta'dan yaklaşık 90 bin kişilik bir nüfus göçtü…

Isparta'da son beş yılda İŞKUR rakamlarına göre işsizlik  %100 artmış.Yatırımcılar ve işsiz insanlarımız  karınlarını doyurmak için, özellikle eğitimli genç nüfus ve teşvikten istifade etmek üzere yatırım yapacak  müteşebbisler ilimizi terk etmiştir..( yaklaşık 90bin kişilik bir nüfus göçü de bu görüşümüzü destekler konumdadır.)

Bu göçün sebebine gelince: Isparta'da insanlar iş bulamıyor, karnını doyuramıyor. Çünkü sanayisi bitmiş, ticareti bitmiş, Isparta’dan başka illere taşınan kamu kurumları ile hizmet sektörü büyük yara almıştır. 

Bu sebeplerden dolayı düzenlenecek yeni teşvik paketinde Isparta layık olduğu teşvik katmanında yer almalıdır. Çünkü: 

Afyon ve Burdur Teşvik açısından daha avantajlı bir katmana dâhil edilirken Isparta’nın ekonomik hayatındaki sorunlar açmazlar görmemezlikten gelinmiştir. 

Bu görüşümüzü 19 Haziran tarihli resmi gazetedeki teşvik tablosundan örnekler vererek kanıtlayabiliriz: Isparta’da kümes hayvanları için yatırım yapmak ve teşvikten yararlanmak isterseniz 200bin kanatlı hayvan şartı aranırken 3.bölgede yer alan Burdur ve 4. Bölgede yer alan Afyon' da bu şart aranmıyor. Yine  Isparta'da  damızlık küçükbaş entegre yatırımı yapmak ve teşvikten yararlanmak isterseniz, iki bin küçükbaş hayvan şartı aranırken 3.bölgede yer alan Burdur ve 4. Bölgede yer alan Afyon' da bu şart bin küçükbaş hayvanla sınırlı. Bu örneklerin daha fazlasını araştırmak isteyenler resmi gazeteden bulabilir.

 Isparta’da geri ödemesi yapılamadığından dolayı yasal takibe düşmüş kredi miktarı 57 milyon 276 bin TL. Ödenemediğinden dolayı yasal takibe düşmüş kredi kartı miktarı 15 milyon 559 bin TL’dir. 

Isparta’da yaşayan, iş yapan insanlarımız ekonomik anlamda güç durumdadır. Piyasalar sıkışmıştır. Paranın dolaşacağı bir hareketlilikte gözükmemektedir. İşte size10 yıllık AKP iktidarının ekonomimize kazandırdığı (!) protestolu senet adedi ve TL değerleri: 

AKP iktidara geldiği zaman: 2002 yılında Isparta da protestolu senet adedi 793, toplam tutar 2,2 milyon TL.

2011 yılında Isparta'da protestolu senet adedi 3028,toplamtutar19,8milyonTL.dir.

Peki, Isparta'da hal böyle iken Ülkemizde durum nedir?

İşte sessiz ve sözsüz ve hiçbir yorum katmadan devletin kendi kurumunun ifadesiyle Türkiye gerçeği.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 16 Eylül 2012'de açıkladığı verilere göre:

*nüfusun yüzde 16,1’inin yoksulluk sınırının altında 

*13.4 milyon kişi de sürekli yoksulluk riskiyle yaşıyor.

*44.7 milyon vatandaş taksit veya borçla yaşıyor,

* Bunların 19 milyonu ise taksitlerini ödeyemiyor ve borcunu çeviremiyor.

* 62.6 milyon kişi tatil yapamıyor,

* 30.2 milyon kişi çatısı akan rutubetli evlerde oturuyor.

* 30 milyon insan yeterince ısınamıyor.

*58 milyon kişi geliri izin vermediği için yıpranmış mobilyasını değiştiremiyor.

*11.6 milyon kişi yoksul.

Değerli hemşerilerim, rakamlara dayalı hissi duygulardan uzak özet bilgilerle anlatmaya çalıştığım Isparta ve Türkiye gerçeği bu. 10 yıldır iktidarda olan AKP iktidarına bir başka cepheden baktığımızda rakamlarla  görülen acı gerçekler de bunlar. 

Allah Milletimizin yâr ve yardımcısı olsun” ifadelerine yer verdi.

 

 

Bu haber 913 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...