“Eğitimli iş dönemi başladı Kalite ve hijyen geldi”

11 Şubat 2014 16:29

Oda seçimlerinde tekrar güven tazeleyen Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Mehmet Çelik, içinde bulunduğu sektörün geldiği noktayı değerlendirdi. Çelik, “Krem, limon kolonyası ve pudra devri geride kaldı. Artık çoğu berber ve kuaför işletmesi tecrübesinin yanında eğitim de alıyor. bu da Isparta’ya kalite ve hijyen getirdi” dedi.

Isparta; Berber ve kuaför sektöründe modern dönemini yaşıyor. Bu anlamda geçmiş yıllar ile günümüzü değerlendiren Berberler ve Kuaförler Odası Başkanı Mehmet Çelik, örneklerle bunu gözler önüne serdi. Eskiden olduğu gibi limon kolonyası ile pudra devrinin kapandığını bunların yerini marka ürünlerin aldığını ifade eden Çelik, Isparta’nın bu anlamda diğer illere göre çok iyi bir konumda olduğunun altını çizdi. Üyelerinin modern yaşantının gereklerine çabuk uyum sağlayarak sektörü birkaç adım birden öteye götürdüğünü ve bundan dolayı çok mutlu olduklarını belirten Çelik, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. İşte Isparta’da berber ve kuaför sektörünün geldiği nokta;

“TARİFENİN NE ALTINDA NE DE ÜSTÜNDE ÜCRET

ALINMASINA İLİŞKİN FEDERASYONUMUZ ÇALIŞIYOR”

“2007 yılının Kasım ayında Başkanlığa seçildim ve o günden buyana halen daha görevimin başındayım. Göreve gelir gelmez yapacağımız işleri yönetimle birlikte belirledik ve çalışmalarımıza başladık. Bunlardan biri fiyat tarifeleriydi. Ama fiyat tarifelerinde halen daha başarılı olamadık. Bu sadece bizde değil diğer meslek gruplarında da aynı. Kimse belirlenen fiyatların üzerinde tarife uygulamıyor. Aksine altında ücret alıyor ve ‘serbest piyasa’ deniliyor. Bu da sektörümüze zarar veriyor. Federasyonumuzda konuyla ilgili bir çalışma var. Fiyat tarifelerinde asgari ibaresini kaldırıp, tarifenin üzerinde alamadığımız gibi altında da alamama gibi bir düzenleme çıkartmaya gayret gösteriyorlar. Kısa dönem içerisinde federasyonumuzun bunda da başarılı olacağına inanıyoruz.

“BERBERLER VE KUAFÖRLER ÇARŞISI İÇİN BASTIRIYORUZ”

Öte yandan Oda olarak üyelerimize maddi destek sağlayacak durumda değiliz ancak aklımız erdiğince esnafımıza bir şeyler vermeye gayret gösteriyoruz. Buna istinaden ‘Kendi malzememizi kendimiz alıp, satalım’ dedik ve bu yönde arkadaşlarıma tavsiyelerim oldu. Bunun yanında Belediyemizden sadece kuaförlerin ve berberlerin yer alacağı bir çarşı talebimiz oldu. İnşallah bunları başardığımızda Oda olarak daha güçlü olacağız.

“KREM, LİMON KOLONYASI VE PUDRALI YILLAR GERİDE KALDI”

Benim çıraklık ve kalfalık yaptığım dönemlerle bu dönemi karşılaştıracak olursak, geçmiş dönemde bir sakal tıraşında krem, limon kolonyası ve beyaz pudra vardı. Ama şuan da meslek adına hijyen, sağlık, müşteriye verilen hizmet açısından çok iyi yerlere geldiğimizi düşünüyorum.

EĞİTİMLİ SEKTÖR DÖNEMİ BAŞLADI

Isparta’yı sektör açısından Anadolu illeriyle karşılaştırırsak biz çok iyi yerdeyiz. Son zamanlarda bayan kuaförlerinde salonlar kendi eğitmenlerini salonlarına getirerek, eğitim alıyorlar. Ayrıca alışveriş yaptığı şirketlerin eğitim seminerlerine katılıyorlar. Bu eskiden fazla yoktu. Şuanda Isparta’da çok yaygınlaştı. Isparta’da artık eğitimli bir sektör dönemi başladı. Son teknolojilerin çıktığı esnadan itibaren sektör çalışanları çok geçmeden takip ediyor.

USTALARIMIZI DAHA EĞİTİCİ DAVRANMALI

Ustalarımız bir eğitimci gibi de davranması gerekir. Geçmişte bizim ustalarımız hem bizim öğretmenimiz hem de öğreticimizdi. Şimdi işverenlerimiz eleman bulamama sıkıntısından dolayı, yetiştirdikleri elemanlara çok aşırı bir şekilde taviz veriyorlar. Bu taviz de tavizi getiriyor.”

Çelik, açıklamasının ardından “Tüm esnafımıza sağlıklı, sıhhatli ve bol kazançlı çalışmalar diliyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Bu haber 691 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...