“Delillerden suçluya değil, suçlulardan delillere gidiyoruz”

19 Şubat 2014 14:56

Baro Başkanı Gökmen Gökmenoğlu, dinlemeler üzerine flash bir açıklamada bulundu. Maddi delillerin yetersizliğinde hemen dinleme yapıldığını ve konuşulanların cımbızlanarak kişinin suçlu hale getirilmeye çalışıldığını ileri süren Gökmenoğlu, “Dinleme kriterleri bellidir. Maddi delillerin yeterli olmadığı durumlarda dinleme yapılabilir. Biz ise delillerden suçluya değil, suçlulardan delillere gidiyoruz. Birisine ‘suçludur’ diyoruz. Arkasından onun suçunu tescilleyebilmek için deliller elde etmek istiyoruz. Fakat delil bulamıyoruz.

“DİNLEMEDE KİŞİYİ SUÇLU HALİNE GETİRMEK İÇİN GAYRET GÖSTERİLİYOR”

Savcı ve adli kolluk adliyeye gidiyor, maddi delil bulamadığını ve kendilerine göre suçlu olduğunu, onu dinlemek istediklerini söylüyorlar. Hemen dinlemeye alıyoruz. Dinlemede de söylediklerini cımbızlayarak, onu suçlu haline getirmeye gayret gösteriyoruz. Hatta kişinin dinlemelerinde suç unsuru yoksa onu aylarca dinleyebiliyoruz. Bir şekilde ağızdan çıkan cümleyi suç tanzim edip, iddianame hazırlayarak, davayı açıyoruz. İşte sıkıntı burada. Bugün dinlemelerle ilgili bir yasa tasarısı verildi. Umudumuz hukuk devletine uygun bir düzenleme yapılması. İki dudak arasında savcı kararıyla dinleme kararı verilmemesini istiyoruz. Bütün davalara bakın hiçbir maddi delil altında oluşmamaya başladı. Örgütsel davalardaki sanıkların adil olarak yargılanmadığını düşünüyoruz” diye konuştu.

“BİLİRKİŞİLERİN BİLİRKİŞİLİĞİNİ YAPSIN!”

Bilirkişilere göndermede bulunan Gökmenoğlu, “Bilirkişilerin artık hüküm makamlarının yerine geçerek, bilirkişi raporlarını tanzim ettiklerini üzülerek görüyoruz” dedi. Yargıçların özellikle teknik konularda bilirkişilere gitmek zorunda olduklarını ve teknik konu dışındaki konuların bilirkişiye sevkinin mümkün olamayacağını düşündüklerini belirten Gökmenoğlu, “Fakat son dönemlerde neredeyse yerine bilirkişiler geçmeye başladı. Dosyaları bilirkişiler şekillendirmeye başladı. Yargı mensuplarının yapması gereken işlemler var, bilirkişilerin yapması gereken işlemler var. Bizim bu davada da endişemiz bilirkişilerin yargıç yerine geçmesiydi. Bilirkişiler bilirkişiliğini yapmalı. Teknik vasıflar yapmalı. Yargı mensupları kendi yetkilerinin bilirkişilere kullandırmamalılar. Kullandırtılan bilirkişiler hakkında gereğinin yapılması gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

Bu haber 727 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...