“Türkçe iyi konuşulmadıkça başka dil öğrenemezsiniz”

21 Şubat 2014 18:48

SDÜ Rektörü Hasan İbicioğlu, “Türkçeyi iyi konuşmadıkça, Türkçe ağzınızda durmadıkça başka dilleri adam gibi öğrenemezsiniz. Kendi kültürüyle komplekse düşmüş bireyin başka kültürlerden öğrenebileceği hiçbir şey yoktur” dedi

Türk dünyasının yazarları Süleyman Demirel Üniversitesi’nde düzenlenen Geçmişten Geleceğe, Yerelden Evrensele Türk Dünyası Edebiyat Forumu’nda buluştu. SDÜ Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğe; Vali Vahdettin Özkan, SDÜ Rektörü Hasan İbicioğlu, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsein Kaseinov,  Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayev ve çok sayıda Türk devletlerinden yazarlar ve şairler katıldı.

“ŞAİRLERİ SUSMUŞ MİLLET YAKINLARI KAYBOLMUŞ YETİME BENZER”

Forumun düzenlendiği etkinlik Türk devletlerinin bayraklarının sahneye taşınmasıyla başladı. Ardından saygı duruşunda bulunuldu İstiklal Marşı söylendi. Forumun, açılış konuşmaları bölümünde söz alan Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu,  foruma katılan Türk Dünyasında Yılın Edebiyat Adamı Ödülü’ne layık görülen Kazak yazar Tölen Abdik’in İkinci Dünya Savaşında Rus askerlerinin Gothe, Alman askerlerinin Tolstoy’u okuduğunu söylediğini ifade etti. Ömeroğlu “Bu tablo uluslararası düzeyde edebiyatın barışı dostluğu sağlamak için nasıl bir fonksiyon görebileceğinin en açık ifadesi olsa gerek. Şairleri susmuş millet yakınları kaybolmuş yetime benzer. Bugün aramızda halkın vicdanı olmuş yazarlar var. En zor şartlarda hakikati aktaran yazarlarımız var. Onların bilgisiyle Türk dünyası tarihimizi nasıl ele almalı, destanlarımızı nasıl işlemeli, bu değerleri güncel sanata nasıl taşımalıyız ve halkımızın edebiyatını nasıl temsil etmeliyiz bunları değerlendireceğiz. Böylece insanlığın kültürü daha zenginleşecek. Biz kendi kültürümüz oraya nasıl aktarabiliriz bunu tartışacağız” dedi.

EDEBİYAT SINIRLARI KALDIRIR

Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar Rızayev de, “Ülkeler arasında sınırlar vardır edebiyat bu sınırları kaldırır, insanları, kampları birbirine yakınlaştırır. Burada yapılmış yerelde genelde Türk dünyasının her yerinde Türk edebiyatını birleştirerek onları evrensel çapta dünyaya tanıtmak istiyoruz. Birbirimizi daha iyi tanımak istiyoruz. Bizi dünyanın tanımasını istiyoruz. Bununda en büyük aracı edebiyat” dedi. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Düsein Kaseinov da TÜRKSOY hakkında bilgi verdi. 1999 yılından buyana Türk dili konuşan halkalar arasında ortaklığı güçlendirmek çini çalıştığını söyledi. Kaseinov, “TÜRKSOY, kültür ve sanatın her dalında çeşitli buluşmalar gerçekleştirmek suretiyle Türk halklarının birbirlerini daha yakından tanımasına aracılık etmektedir.  Son dönemde gerçekleştirdiğimiz projelerin hepimiz için gurur kaynağı olduğuna inanmaktayız” diye konuştu. Pek çok Türk edebiyat ve şairinin TÜRKSOY tarafından yeni nesle tanıtıldığını söyledi.

DEDEM KORKUTLARIN ÖĞÜTLERİNE İHTİYACIMIZ VAR

Öte yandan SDÜ Rektörü Hasan İbicioğlu da bir insanın ortalama günlük etkinliklerinde konuşmasını etkili hale getirmesi için 2500 kelimeye ihtiyacı olduğunu belirterek, “Bugün bizim ülkelerimizde gençlerimiz 350- 400 kelimeyle konuşuyorlar. Bu bizim açımızdan üzücü. Geri kalmış ülkelerde bile 3000 kelime aktif olarak kullanıyor. Dağarcığında 40-60 bin arası kelime var. Ama bize geldiğimizde dağarcığımızda 10-15 bin kelime var

Kelimeler pencereler gibidir ne kadar çok kelime bilirsen, o kadar zengin farklı, geniş düşünebilirsin” dedi.  2500 yıllık geçmişi olan Türklerin, kelimeleri yeniden canlandırıp kelimelere kullanım alanları oluşturması gerektiğini söyleyen İbicioğlu, “Her anlamda birliktelik, dilde, işte, fikirde birliktelik oluşturmak istiyorsak, hepimizin ortak pencereye sahip olmamız ve bu pencerelerden aynı şekilde bakmayı öğrenmemiz gerekir. Bir dilin değil bir medeniyetin oluşturulması açısından burada temeller oluşturuluyor. Türk dünyasının hızlı bir toparlanmaya ihtiyacı var. Bu süreçte, Dedem Korkutlarımızın öğütlerine ihtiyacımız var. Buna her zamankinden çok ihtiyacımız var” diye konuştu.

TÜRKÇEYİ KONUŞAMAZSANIZ

BAŞKA DİL ÖĞRENEMEZSİNİZ

Son olarak entelektüel geçinen bazılarının batı dillerindeki kelimeleri bile doğru kullanamadığına dikkat çeken İbicioğlu, “Bakıyorsunuz tamam yerine okey diyor. Okey dışında bildiği başka İngilizce kelime de yok.  İngilizceyi de düzgün bilse neyse. Cool falan kullanıyor. Bir kaç kelime öğreniyor. Kendi dilini düzgün konuşamayanın, başka dilleri konuşması, başka kültürleri öğrenmesi mümkün değildir. Genç üniversitelilere sesleniyorum. Türkçeyi iyi konuşmadıkça, Türkçe ağzınızda durmadıkça başka dilleri adam gibi öğrenemezsiniz. Kendi kültürüyle komplekse düşmüş bireyin başka kültürlerden öğrenebileceği hiçbir şey yoktur. Çünkü onun öz güveni yoktur” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsein Kaseinov tarafından Vali Vahdettin Özkan ve SDÜ Rektörü Hasan İbicioğlu’na çini hediye edildi

Bu haber 729 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...