Devlete 585 bin TL katkı sağlandı

23 Şubat 2014 17:47

Son dönemde devletten haksız kazanç sağlama adına yapılan hileli anlaşma boşanma sayısı geçtiğimiz yıl ürkütücü rakamlara ulaştı. 2012 yılında 12’si tespit edilen boşanmalar geçtiğimiz yıl 29’a yükseldi.

Dul kadınların vefat eden anne ve babasının maaşını alabilme hakkı istismar ediliyor. Devletin tanıdığı bu haktan yararlanmak isteyen kız çocukları, eşlerinden anlaşmalı boşanıp yetim aylığı alıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) bu kapsamda ölen anne veya babasından kalan aylığı almak için boşanan, ancak fiilen birlikte yaşayan çiftlerin aylıklarını kesmeye devam ediyor. SGK denetmenleri, 2013 yılında Isparta’da 29 anlaşmalı boşanma tespit etti.

EN ÇOK İHBARLA BELİRLENİYOR

Öte yandan anlaşmalı boşanmalar, daha çok SGK’nın Alo 170 hattına gelen ihbar ve şikâyetlerle belirleniyor. İhbarlarda ilk sırayı İstanbul, ikinci sırayı da Zonguldak’ın aldığı öğrenildi. Anlaşmalı boşanma ihbarları genelde komşu, akraba ve annelerden geliyor. Eşinden ayrılan ve aylık alan kadın, annesinin aldığı aylığın düşmesine sebep oluyor.

TEKRAR EVLENEN AYLIĞININ 24 KATI

TUTARINDA ÇEYİZ YARDIMI ALIYOR

Diğer taraftan devletin kanunlarla sağlamış olduğu bu imkân, kötü niyetli kişilerden dolayı suiistimal ediliyor. Bu şekilde boşanıp, boşandığı eşiyle tekrar evlenenler bu sefer aldığı aylığın 24 katı tutarında çeyiz yardımı alıyor. Tespit edilen kişilerin, aylığa başvuru tarihinden itibaren aldığı bütün paraları, SGK faizi ile birlikte tahsil ediyor.

2012 YILINDA 12 İDİ 2013 YILINDA 29’A YÜKSELDİ

Bu arada SGK verilerine göre 2012 yılında Isparta’da tespit edilen muvazaalı boşanma sayısı 12 iken bu rakam 2013 yılında yüzde 244 artarak 29’a yükseldi. Devletin bu kişilere yaptığı yersiz ödeme miktarı ise 585 bin TL’yi geçmiş durumda.

Bu haber 725 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...