Öğrenci geldi, kiralar fırladı

25 Eylül 2012 19:23

Süleyman Demirel Üniversitesinde kayıtların sona ermesiyle birlikte Türkiye’nin çeşitli il ve ilçelerinden binlerce öğrenci ve ailesi Isparta’ya akın etti. Şehre gelen öğrencilerin konaklama ihtiyacı şehirdeki kira fiyatlarını da bir anda yükseltti. Emlakçı Mehmet Çevikbaş; “Öğrencilerin gelmesiyle birlikte fiyatlarda % 50’yi bulan oranda yükselme oldu” dedi.

Ekonomisi öğrenci ve asker odaklı olan Isparta’da üniversite kayıtlarının başlamasıyla kira ücretleri de gözle görülür derecede arttı. Tüm fakülte ve meslek yüksek okulları dahil yaklaşık 56 bin öğrencinin öğrenim gördüğü Süleyman Demirel Üniversitesinde 2012 – 2013 Öğrenim yılı kayıtları geçtiğimiz günlerde sona erdi ve üniversitenin akademik açılışı da Cuma günü yapılacak. Üniversiteye ilk kayıtların yanı sıra mevcut okumakta olan öğrencilerle birlikte il merkezinde ortalama 40 bin öğrencinin konaklaması söz konusu. Durum böyle olunca, başta yurtlar olmak üzere ev tutarak konaklama ihtiyacı karşılanıyor.

“ISPARTA EKONOMİSİ

ÖĞRENCİ VE ASKERE BAĞLI”

Kiralardaki artışın Isparta’da adeta öğrenciye endekslendiğini ifade eden Çevikbaş Emlak  Sahibi Mehmet Çevikbaş yaptığı değerlendirmede şu bilgileri verdi: “Isparta’da yaşayan herkesin bildiği gibi ilimizin ekonomisi için öğrenci ve asker unsuru çok önemli bir faktör. Bu iki faktör esnafın ayakta durmasını sağlıyor diyebiliriz.

“YURTLAR YETMEYİNCE

EVE RAĞBET ARTIYOR”

İlimiz merkezinde özellikle öğrencilerin gelmesi ile konutların kira ücretlerinde büyük artış yaşanıyor. Bu durum her yıl olduğu gibi bu yılda aynı şekilde oldu. Gerek SDÜ’ye yeni kayıt yaptıran öğrenciler gerekse SDÜ’de öğrenim görmeye devam eden öğrenciler kalacakları yer temini için ilimize akın etmeye başladılar. Bu da başta yurtlar olmak üzere ev kiralarının artmasına sebep oldu. Bilindiği gibi, ilimizdeki yurtların kapasitesi üniversitede okuyan öğrenci sayısının çok altında olmasından dolayı yurtlara yerleşemeyen öğrenciler konaklama ihtiyacını ev kiralayarak karşılıyorlar. Bu kiralama işlemi genelde üç – beş arkadaş bir araya gelerek yapılıyor.

“EV SAHİPLERİ, AİLE YERİNE

ÖĞRENCİYİ TERCİH EDİYOR”

Gelir düzeyi orta seviyede olan bir aile aylık 250 ila 350 TL kira verebilirken, üç – beş öğrenci birleşerek aynı eve 600 – 700 TL kira ödeyebiliyor. Bu durumda ev sahibinin tercihi de aile yerine öğrenci olunca hem ev kiraları yükselmiş oluyor, hem aileler bu zamanlarda kiralık ev bulmakta büyük güçlük çekiyorlar. Dolayısıyla da aileler bu durumda mağdur hale geliyorlar” dedi.

Bu haber 697 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...