“Kontrol edemezsiniz”

27 Şubat 2014 14:34

Adana ve Hatay’da durdurulan TIR’ların ardından başlayan MİT tartışmasına son noktayı Adalet ve Kalkınma Partisi koydu. Söz konusu yasa teklifi İçişleri Komisyonu’ndan ışık hızıyla geçirildi. Muhalefet kabul edilen teklife sert tepki gösterdi. CHP’li Öner, “Pandoranın Kutusunu açıyorsunuz. Kontrol edemezsiniz” uyarısında bulundu.

Teklifin büyük bir telaşla ve olgunlaştırılmadan İçişleri Komisyonu’na getirildiğini kaydeden Dışişleri Komisyonu Üyesi, CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, önemli uyarılarda bulundu. Türkiye’de istihbarat faaliyetlerinin son derece dağınık olduğunu vurgulayan Öner, Milli İstihbarat Teşkilatı dışında Jandarma, Emniyet ve Genelkurmay Başkanlığı’nın da kendi bünyelerinde istihbarat çalışması yaptıklarını anlattı. Vali olarak görev yaptığı dönemlerden bazı örnekler veren Ali Haydar Öner, İstihbarat faaliyetlerini tek elde toplamanın doğru olmadığını, MİT’in koordinatör makam olarak görev yapması gerektiğini söyledi.

BU YETKİLER PANDORANIN KUTUSUNU AÇAR   

CHP olarak eleştiri ve önerilerini büyük bir samimiyetle dile getirdiklerinin altını çizen Öner, görüşülen teklifin yasalaşması halinde Müsteşarın dahi MİT üzerindeki kontrolünü kaybedebileceği uyarısında bulundu. MİT’in ifratla tefrit arasında, aşırı ve kontrol edilemez yetkilerle donatıldığını belirten Ali Haydar Öner, “bir kuruma bu kadar yetki tanımak doğru değildir” diye konuştu.

17 Aralık sürecinden sonra uluslararası çevrelerde, Başbakan Erdoğan’ın kurumlar üzerindeki idari denetimini güçlendirmek üzere adımlar attığına yönelik yorumlar yapıldığını anımsatan CHP’li Öner, görüşülen teklifin de bu pencereden değerlendirilmesi gerektiğini, ölçünün ve dengenin kaçırılması halinde yeni sıkıntıların doğacağını vurguladı. Öner sözlerine, “Kontrolsüz güç, güç değildir. Gücü kontrol etmek de kolay değildir.  O bakımdan böyle bir yasa çıkacak olursa öncelikle MİT’in kendi kendini kontrol edebilme mekanizmasını çok iyi geliştirmesi gerekiyor. Yoksa pandoranın kutusu açıldığında kontrol edemezsiniz” diyerek devam etti.

DOKUNAN YANAR

Öner, teklifle MİT’e ait bilgi ve belgeleri yayımlayanlar, yazanlar ve basanlar vb. hakkında öngörülen cezalarının ölçüsüz olduğunu savunarak, “dokunan yanar” dedi. İstihbarat teşkilatının, ürkütücü ve kaygılandırıcı olmaktan ziyade devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne yönelik girişimleri bertaraf etmeye yönelik yapılandırılması gerektiğinin altını çizen Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, “Teşkilatı bu kadar dokunulmaz, ellenmez, sağından solundan geçilmez bir kurum haline getirirseniz yakında MİT adı geçen her yerden ürker hale geliriz” diye konuştu.

Hali hazırda Türkiye’de medyanın görev alanının kısıtlandığını ifade eden Isparta Milletvekili Öner, teklifin yasalaşması halinde Türkiye’de gazetecilik yapmanın mümkün olamayacağını belirterek, “Basın özgür değildir, haber yazmak telefon talimatına tabidir” maddesi ekleyerek sorunu kökünden çözelim önerisinde bulundu.    

ÇOK İSTİHBARATLA DÜZEN SAĞLANMAZ

Uluslararası bir konferansa katılmak üzere geçtiğimiz hafta Irak’ın başkenti Bağdat’a gittiğini belirten Öner, karşılaştığı ürkütücü manzarayı da komisyon üyeleriyle paylaştı. Bağdat’ın istihbaratçı ve askerlerden geçilmediğini anlatan Ali Haydar Öner şunları kaydetti: “Çocukluğumuzda; ‘Ana gibi yar, Bağdat gibi diyar olmaz’ derdik. Bağdat mahvolmuş arkadaşlar. İçimiz sızladı. Bağdat öyle de Şam öyle değil mi? Yani istihbaratı çoğaltarak düzeni sağlamanız mümkün değil. Güveni pekiştirmemiz lazım.”

HÜSEYİN ÇELİK’E ELEŞTİRİ

Adalet ve Kalkınma Partisi sözcüsü Hüseyin Çelik’in, Hatay ve Adana’da MİT’e ait olduğu ileri sürülen TIR’larda arama yapan Savcılara yönelik “Tırların aranması haddini bilmezliktir” açıklamasını da eleştiren Öner, Savcıların bir istihbarat gelmesi halinde bunu değerlendirmekle yükümlü olduklarını vurguladı. Hüseyin Çelik’in açıklamalarının son derece yanlış ve haddini bilmezlik olduğunu ifade eden Ali Haydar Öner, hukuk devletinde savcının, yargının işlevini yerine getirmesinin engellenemeyeceğini belirtti.

  

 

Bu haber 700 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...