Defterdardan işadamlarına teşekkür

27 Şubat 2014 14:40

Vergi Haftası dolayısıyla ITSO’yu ziyaret eden Defterdar Turan, vergisini zamanında ödeyen, istihdama, ihracata ve ülke ekonomisini katkı sağlayan işadamlarına teşekkür etti. ITSO Başkanı Başdeğirmen de vergisini zamanında ödeyen işadamlarına ayrıcalık istedi.

24 Şubat-2 Mart tarihleri arasında kutlanan Vergi Haftası dolayısıyla Defterdar Rahmi Turan ve Vergi Daireleri Müdürleri Isparta Ticaret ve Sanayi Odası’na ziyarette bulundu. ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Meclis Başkanı Osman Şahlan ve yönetim kurulu üyelerinin hazır bulunduğu ziyarette Defterdar Turan, vergisini zamanında ödeyen, devlete, istihdama ve dolayısıyla ülke ekonomisine  katkı sağlayan tüm işadamlarına teşekkür etti. İşadamlarının ve vatandaşın ödediği vergilerin halka hizmet olarak geri döndüğünü belirten Defterdar Turan, toplumda vergi bilincinin daha fazla oluşmasını istediklerini söyledi. Vergi tahsilat oranlarında da Isparta’da artış yaşandığına da dikkat çeken Defterdar Turan şunları söyledi:

“Bizler Defterdarlık olarak, ülkemizin geleceği ve halkımıza sunulan hizmetlerin devamı için halkımızdan gücü nispetinde vergi tahsil ediyoruz. Bu vergiler halkımıza yol, su, elektrik ve daha birçok hizmet olarak geri dönmektedir. Bu doğrultuda, devlet halkından vergi alır ve bunu halkı için yatırımlarda kullanır. Bizler, elimizden geldiği kadar son derece şeffaf bir şekilde vergilendirme yaparak tahsilatı gerçekleştiriyoruz. İlimizde vergide tahsilat oranı sevindirici boyuttadır. Isparta devletini seven ve yasalara uyan bir halktır. Bu duyarlılığı gösteren tüm halkımıza sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.

Vergi; Devletin kamu hizmetlerini karşılamak amacıyla kişi ve kurumlardan Kanun yoluyla tahsil ettiği en sağlıklı kamu geliridir. Anayasanın 73’nci maddesine göre, herkes kamu giderlerini karşılamak üzere mali gücüne göre vergi ödemekle yükümlüdür. İlimizde de temsil etmiş olduğumuz işadamları, esnaf ve sanatkarlarımız bu bağlamda vergi yükümlülüğüne duyarlıdır. Ve hatta millet olarak da duyarlı olmak zorundayız. Vergilendirilmiş kazanç kutsaldır. Ayrıca ülkemizde bugün eğitimden, sağlığa, tarımdan, turizme, enerjiden, teknolojiye her alanda hızla kalkınmak, daha çağdaş hizmetlerden ve medeni nimetlerden yararlanmak için Vergi çok önemlidir. Çünkü tüm yatırımların vatandaşlardan alınan vergilerle yapıldığını toplum olarak bilmekteyiz. Vergilendirmede eşitlik, açıklık, uygunluk ve adalet esaslarına riayet edilmeli diye düşünüyoruz. Toparlayacak olursak, kaliteli ve sürdürebilir bir yaşam için vergimizi ödemeliyiz diyoruz.

KAYIT DIŞININ ÖNÜNE GEÇMEK İSTİYORUZ

Maliye olarak iki önemli unsur üzerinde çok çalışıyoruz. Bunların ilki vergi uyumu, diğeri ise kayıt dışı kazancı engelleme. Bu iki unsur ortadan kaldırılırsa devletimiz gelir açısından hiç sıkıntı çekmeyecek. Vatandaşlar hiç bir uyarı olmadan. ceza yemeden. bilgilendirmeye gerek kalmadan gelir beyanlarını yaptıkları takdirde vergi uyumunu sağlamış oluyoruz. Vergi uyumu gerçekleştikten sonra kayıt dışı kazançlarda doğru orantıda azalmış olacaktır. Geçtiğimiz yıla oranla kayıt dışı ekonomide büyük bir düşüş var. 2012 yılında %50’li rakamlarda olan kayıt dışı ekonomi 2013 yılında %30 lara kadar gerilemiştir. Yapmış olduğumuz çalışmalar sayesinde bu rakamı bu denli aşağılara çekmiş bulunmaktayız. Kayıt dışı ekonomi ile mücadele devlet politikası haline getirilmelidir. Eğer bu çalışmalar devlet politikası dahilinde yapılırsa, kayıt dışı ekonominin önüne geçilecektir.”

ISPARTALI İŞADAMLARI VERGİ ÖDEMEDE DUYARLIDIR

ITSO Başkanı Başdeğirmen’de işadamları adına isteklerini anlattı. Ispartalı işadamlarının vergisini ödemedeki duyarlılığını anlatan Başdeğirmen şöyle devam etti:

“Vergi bizim için çok önemli bir kavram. Ispartalı işadamları da vergisini zamanında ödemede oldukça duyarlıdır. Ispartalı işadamlarımız arabasını satar vergisini yine öder. Ancak bazen üyelerimizin sıkıntılı dönemleri oluyor istemeden de olsa vergisini geciktirebiliyor. Gecikmiş borçlar için dönem dönem devletimiz af çıkartabiliyor, bunlar esnafımız, sanayicimiz için çok önemli ve gerekli. Bunun yanı sıra vergisini zamanında ödeyen işadamlarımıza da farklı ayrıcalıklar yapılması gerektiğini düşünüyoruz.  Örneğin 5 yıl borçlarını düzenli ödeyen esnafımıza yüzde 5 indirim yapılıyorsa 10 yılda yüzde 10’a çıksın süre ilerledikçe indirim artsın.”

DEFTERDARA TEŞEKKÜR

Isparta Defterdarlığı’nın Ispartalı işadamlarına karşı tutumu ve davranışının gayet olumlu olduğunu belirten Başdeğirmen, “Önceki yıllarda biz işadamları olarak Maliye’den birini gördük mü bir hatamız, yanlışımız olmasa bile çekinirdik. Maliyeye gitmeye korkardık, ancak şimdi durum böyle değil. Çünkü biz Maliyeye gittiğimizde güler yüzle, karşılanıp güler yüzle uğurlanıyoruz veya görevlilerin iş yerlerimizi ziyaretinde gayet kibar tavırlar görüyoruz.  Buradan işadamları adına da teşekkür etmek istiyorum. Kurumlarda hizmet veren personellerin işini bilen, duyarlı ve güler yüzlü olması çok önemli. Tekrar Vergi Haftanızı kutluyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.”dedi.

 

Bu haber 748 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...