İŞKUR’dan ürkütücü veriler

27 Şubat 2014 14:42

İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, iş sağlığı ve güvenliği konferansında iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu oluşan maddi ve manevi kayıpların ülke ekonomisi açısından çok önemli boyutlara ulaştığını bildirdi.

Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğü ile İzmir İş Teftiş grup Başkanlığı ortaklığında dün Öğretmenevi’nde İş Sağlığı ve İş Güvenliği Konferansı düzenlendi. Konferansa; İl Müdürleri, işverenler ve çok sayıda işçi katıldı. Yoğunluktan dolayı çok sayıda katılımcı ayakta kaldı.

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GÖSTERGELERİ ÇOK İYİ DURUMDA DEĞİL

Konferansın açış konuşmasını yapan İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, iş sağlığı ve güvenliği konusunda Türkiye’nin pek de iyi durumda olmadığını söyledi. Bu anlamda konunun yeni yılla birlikte Yasalaştığını ancak herkes tarafından tam anlamıyla algılanamadığını belirten Ergin, “Son zamanların en fazla ağızda dolaşan ve önem verilen konulardan bir tanesi İş Sağlığı ve Güvenliği konusu. Biz bunun uzmanlarca anlatılmasını istedik. Bugün teknoloji ve çalışma hayatına ilişkin olumlu gelişmelere karşın özellikle az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler başta olmak üzere İş Sağlığı ve Güvenliği göstergeleri çok iyi durumda değildir. Dünyada her yıl 27 milyon iş kazası meydana gelmektedir. 1.2 milyon kişi de iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu hayatını kaybetmekte, 160 milyon kişi de ya yaralanmakta ya da meslek hastalıklarına tutulmaktadır. Avrupa ülkelerinde iş kazası ve meslek hastalıkları sonucu yılda 5.500 kişinin hayatını kaybettiği 75 bin kişinin sürekli çalışamaz duruma geldiği, 149 milyon iş günü ve 20 milyon Avro maddi kaybın meydana geldiği rapor edilmektedir.

HER GÜN 200 İŞ KAZASI OLUYOR

SSK 2003 yılı istatistiklerine göre ülkemizde 76 bin 668 iş kazası, 440 meslek hastalığı vakası tespit edilmiştir. Bunların 811’i ölümle sonuçlanırken, 1596’sı sürekli iş göremez hale gelmiştir. 2002 yılında iş kazaları ve meslek hastalarında kaybedilen iş günü sayısı ise 2 milyon 111 bin 632’dir. Türkiye’de her gün 200 iş kazası olmaktadır. 3 işçi de iş kazası sonucu hayatını kaybetmektedir. 6 kişi iş kazası sonucu iş göremez hale gelmektedir.

KAYIPLAR CİDDİ BOYUTLARA ULAŞTI

Rakamlardan anlaşılacağı üzere iş kazaları ve meslek hastalıkları sonucu oluşan maddi ve manevi kayıplar ülke ekonomisi açısından çok önemli boyutlara ulaşmaktadır” şeklinde konuştu. Ergin’in ardından İzmir’den gelen 2 müfettiş konuyu katılımcılara enine boyuna aktardı.

 

 

Bu haber 971 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...