“İş adamları ekonominin motoru”

28 Şubat 2014 18:16

Vergi Haftası’nda Isparta’da 2013 yılı kurumlar ve gelir vergisinde en çok vergi ödeyen mükellefler ödüllendirildi. Defterdar Rahmi Turan kayıt dışılıkla mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

25. Vergi Haftası kapsamında Isparta’da 2013 yılı kurumlar ve gelir vergisinde en çok vergi ödeyen mükellefler ödüllendirildi.  Ödül törenine Vali Yardımcısı Tahir Demir, Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Şanlıtürk, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yıldırım, Baro Başkanı Av. Gökmen Gökmenoğlu, ITSO Başkanı Şükür Başdeğirmen, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, Esnaf Odaları Başkan Vekili Ahmet Tural ve işadamları katıldı. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, beraberinde Vali Vahdettin Özkan ile kısa süreliğine törene katıldı.

KAYIT DIŞILIKLA MÜCADELE SÜRÜYOR

Ödül töreni öncesi konuşma yapan Isparta Defterdarı Rahmi Turan, vergi bilincinin artırılması yönünde bilgilendirme çalışmalarına önem verdiklerini belirterek, “ Vergi vermek çağdaş toplumlarda vatandaşın yerine getirmekte zorunlu olduğu önemli bir görevdir. Kişiler vergi ödeyerek sorumluluklarını yerine getirirler. Devletin hizmetlerini yerine getirmesi için iktisadi açıdan güçlü olması gerekir. Güçlü vergi verme alışkanlığının tesisine bağlıdır. Mükelleflerin vergiyi benimsemesi, verginin ödenebilir eşit olması, kayıt dışılığın önlenmesi, vergisini verenlerle vermeyenler arasındaki haksızlığın giderilmesi ile mümkündür. GİB vergi toplama, kayıt dışılıkla mücadele etme,  vergiyi gönüllü ödeme uyumunu artırmak gibi amaçlar benimsemiştir. Yatırımcı girişimci ve üreticiler arasında maliyet verimlilik açısından haksız rekabete yola açan kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye büyük önem veriyoruz.  Son yıllarda yatırım ortamını iyileştirilmesi kapsamında bürokrasinin azaltılması, vergi de otomasyona geçilmesi gibi önemli düzenlemeler yapılmıştır. Buna rağmen kayıt dışılık istenilen düzeyde azaltılamamıştır. Sağlanan istikrar ortamı kayıt dışı ile mücadele için uygun zemin hazırlamıştır. Ayrıca sektörel düzeyde önlemler alınmaya başlanmıştır.  Isparta halkının bizim yanımızda olduğunu memnuniyetle görüyoruz. Sizler en iyi hizmeti hak ediyorsunuz. Memnuniyete dayalı şeffaf, konuları anında çözmeye yönelik hizmet sunmayı taahhüt ediyoruz” diye konuştu.

İŞADAMLARI EKONOMİNİN MOTORU

Vali Yardımcısı Tahir Demir de, Cumhuriyet devrinde denk bütçenin oluşturulmasının amaçlandığını belirterek, “Çünkü denk bütçe olursa toplumun diri kesimlerini devlet daha kolay korurdu. İşverenler yeterli vergiyi devlete verirlerse gelir gider denk olacağından devletin hizmet harcamaları karşılanmış olur. Cumhuriyetin ilk kurulduğu yıllarda biz sınıfsız bir toplumuz diye bir söylem vardı. Gerçekten çok işçi vardı sonradan işadamı olmuş. Türkiye’nin güzel bir ekonomik düzeni var. Bu düzen insanların cevherini açığa çıkarıyor. Ama bir ülkenin gerçek gücü ekonomisindedir. Türkiye’nin ekonomik gücü 800 milyar dolar. Devletimiz ortalama olarak ekonominin yüzde 25’ini kullanıyor. Önemli olan etkin biçimde kullanmak. İşadamları ekonominin gerçek motoru. Onlar toplumun geniş kesimlerine iş sağlıyor. Nasıl askerlik kutsal bir görevse vergi vermek de kutsal bir görevdir. Helal kazancın peşinde olan işadamlarımız ellerinde çanta yollara düşüyor. Helal kazançlarını çoluk çocukların yedirmenin ülkeye artı değer kazandırmanın peşinde oluyorlar. Onları kutluyorum. Geleceğin Türkiye’si daha güçlü olacak yeter ki insanımıza özgürlük verelim, güvenli ortamlar oluşturalım” dedi. 

Konuşmaların ardından Isparta’nın vergi rekortmenlerine ödülleri verildi.  Kurumlar vergisi dalında Metro Mühendislik adına Mustafa Özaydın, Çıraklar Tekstil adına Mustafa Çırak, Ünlüsoy Isıtma Sistemleri adına Mahmut Ünlüsoy, IYAŞ adına Süleyman Dağlı ödül aldı. Gelir vergisi dalında ise İşadamı Şevket Demirel adına Songül Akpınar,  Kadir Dal ve Ata Basmacı adına Onur Basmacı ödül aldı.   

 

Bu haber 1043 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...