‘’Isparta’yı gıda üssü yapalım’’

2 Mart 2014 19:03

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dün Hükümet Meydanı’nda Ispartalılara seslendikten sonra Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti. Ziyarette Isparta’nın kabuğunu kırması için çok önemli fikirler veren Bakan Eroğlu, ‘’Isparta’yı gıda ve gıda güvenliği konusunda üs yapmak istiyoruz’’ dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, dünkü Isparta programına ITSO ziyaretini de dahil etti. Halka seslendikten sonra ITSO’ya geçen Eroğlu, Isparta iş dünyasına önemli fikirler verdi.

‘’ISPARTA DAHA İYİ HİZMETLERE LAYIK’’

ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isparta’ya verilen müjdelerle çok mutlu olduklarını açıkladı. İlimizin bu ve bundan daha iyi yatırımlara layık olduğunu savunan Başdeğirmen, ‘’Sayın bakanımız da bunu bize ifade etti. Sayın bakanımız her türlü yatırım da Isparta’nın yanındayım dedi. Ayrıca kendisi ITSO olarak bizlerden daha büyük, daha gelişmiş, Isparta’yı daha ileriye götürecek projelerle bizimle çalışmak istediğini ifade etti. Bu yatırımlar gerçekten kolay değil. 34 yatırım 122 milyonluk yatırım. İlerleyen zamanlarda daha iyilerini yapacağımız inancındayız. Isparta olarak istediklerimizi kendilerine ilettik. En kısa zamanda bunların da yapılmasıyla kendisi ilgileneceğini söyledi. İstek ve taleplerimizi bir dosya halinde sayın bakanımıza sunuyoruz’’ dedi.

‘’SİZLERDEN BİR TALEBİM VAR’’

Öte yandan Bakan Eroğlu da Isparta’nın büyüdüğünü ve geliştiğini söyledi. Ancak iş dünyasından bir talebinin bulunduğunu ifade eden Eroğlu, ‘’Özellikle Isparta için büyük düşünmemiz lazım. Elimizde imkânlar var. Isparta için düşündüğüm burayı gıda ve ihracat üssü haline getirelim. Örneğin burada şifalı bal üretimiyle ilgili çalışmalar yapabiliriz. Bu konuda bir marka oluşturulabilir. Burada da endemik ve şifalı bitkiler var. Bununla ilgili de çalışmalar yapılabilir. Ayrıca doğa, kış ve yayla turizmini hayata geçirebilmek için elimizde imkânlar var. Biz de yardımcı olabiliriz. Alanlar ormanlık alanları da olsa yatırımcılara 49 yıllığına kiraya verebiliriz. Tabiat ve Milli Parklarda da 29 yıla kadar tesisler kurmak mümkün olabiliyor. Nuri Bey bir mastır planı hazırlıyor. Biz de sanayici ve işadamlarımıza gereken desteği vereceğiz. Isparta’yı biraz daha ileri noktaya taşımamız gerekiyor diye düşünüyorum. Buranın bir hizmetkârı olarak elimizden geleni yapmaya gayret göstereceğiz’’ dedi.

‘’CEVİZ VE BADEM KONUSUNDA DA ÜS OLABİLİRSİNİZ’’

Diğer taraftan Isparta’yı badem ve ceviz konusunda da bir üs halinde getirilmesi gerektiğine değinen Eroğlu, şöyle devam etti ‘’Isparta’yı badem ve ceviz konusunda da bir üretim üssü haline getirmek istiyoruz. Cevizin yüzde 60’ı ithal ediliyor. Bakanlık olarak biz vatandaşlara dikiyoruz, kura çekerek parselliyoruz, 3 yıl bakanlık olarak bakıyoruz. Vatandaşlarımız bozuk orman arazilerini veriyoruz. Bundan bedel de almıyoruz. Üretim kendilerine ait oluyor. 3 yıldan sonra da bakımları kendilerine ait oluyor. Bunu daha da yaygınlaştıralım.

‘’GELEN TALEPLERİN ÖNÜNÜ AÇMAYA HAZIRIZ’’

Sanayi, turizm, tarım, gül ile ilgili sanayi ürünlerinin tanıtımı önemli. Yeni imkânları düşünmek lazım. Mermer de burada önemli. Gölcük ile ilgili Europark gibi büyük bir düşüncemiz var. Antalya’ya 11 milyon turist geliyor. Yüzde 20’sini buraya çekmek için bir çalışma yapmak lazım. Onların burada kalmalarını sağlamak için bir takım tesisler gerekiyor. Bununla ilgili 29 yıldan 49 yıla kadar taleplerin önünü açmaya hazırız.

‘’ISPARTA’DA ORİJİNAL ŞEYLER DÜŞÜNEBİLİRİZ’’

Örneğin Afyonkarahisar termal turizmde o kadar şaha kalktı ki, oteller de şuanda yer bulunmuyor.  Neredeyse 15 tane 5 yıldızlı otel olacak. Teknolojik Sera Merkezi için de bir çalışma yaptık. 15 yıl önce kalacak otel yoktu. Klasik kaplıcalar vardı. Ama şuanda bazen Valimiz torpille yer bulunuyor. Isparta’da neden olmasın?  Isparta’da da orijinal şeyler düşünebiliriz. Burada da muhteşem bir tabiat var.’’

‘’KARACAÖRENDE ÜRETİMİN DURMASI SEKTÖRÜ BALTALAR’’

Bu arada Isparta’nın Türkiye kültür balıkçılığının yüzde 11’ini elinde tuttuğunu ancak bu konuyla ilgili bir sıkıntının olduğunu belirten ITSO Meclis Başkanı Osman Şahlan ise ‘’Isparta Türkiye’deki kültür alabalıkçılığın yüzde 11’ini elinde tutan bir iliz. Bu ürünlerin yüzde 75-80’i ihracata gidiyor. İşlendikten sonra Almanya, Rusya ve Orta Doğu ülkelerine ihraç edilmekte. 11 tonluk üretimden 7 bin 500 ton üretim Karacaören Barajı’nda üretiliyordu. 2015’te orada maalesef üretim olmayacağı ifade ediliyor. Orada üretim yapan ruhsatlı üretim sahipleri Ermenek Barajı, Karacaören’in karakterini yansıtıyor. Burada işini kaybedenlere yardımcı olursanız, minnettar oluruz’’ dedi.

‘’ORTAK BİR ÇÖZÜM BULALIM’’

Gelen talebi dinleyen Bakan Eroğlu, ‘’Konuyu biliyorum. Bu konuda çalışma yapıyoruz. Bu göletlerin çoğu baraj şeklinde. Oralarda da üretim olabilir. Konudan hem biz hem de Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sorumlu. Konuyu Mehdi Beyle görüşelim. Biz kimseyi böyle bir potansiyel varsa mağdur etmeyiz. Karacaören 1 ve 2 barajları var. Onları ben de kendim inceleyeceğim. Konu aklımızda. Şuanda bir süre var. Sizde proje getirin bizim arkadaşlarımız da bir çalışma yapsın. Ortak bir çözüm bulalım’’ şeklinde konuştu.

CUMA NAMAZINI MİMAR SİNAN’DA KILDI

Bakan Eroğlu ITSO ziyaretinin ardından Cuma Namazını Mimar Sinan Camiinde kıldı.

 

Bu haber 863 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...