Türkocağında Hocalı Katliamı konuşuldu

3 Mart 2014 17:08

Türkocakları Isparta şubesinde Hocalı katliamı konuşuldu.Türkocakları ısparta şubesi Gençlik Kollarının organize ettiği proğramın konuğu, SDÜ,  İİB Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümü başkanı Doç.Dr.Timuçin Kodaman,dinleyiciler ise SDÜ Öğrencileri oldu.Türkocağı Prof.Dr.Turan Yazgan salonundaki sohbet 2 saat sürdü.

Kodaman özetle şöyle dedi:

 Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarından olan Karabağ’ın Hocalı kentinde Ermeniler tarafından 600 ün üstünde Türk ün katledilmesinin üzerinden 22 yıl geçti. Ermeni kuvvetleri, 25 Şubat’ı 26 Şubat'a bağlayan gecede Hocalı kasabasında, 83 çocuk, 106 kadın ve 70'den fazla yaşlı dâhil olmak üzere toplam 613 kişiyi katletti.

Dağlık Karabağ’ın en önemli tepelerinden ve dolayısıyla hâkim konumu itibariyle önemli bir mevki olan Hocalı kasabası Ermeni kuvvetleri için önemli bir askeri hedefti. Kasaba aylarca top ateşine tutuldu ve Ermeni kuvvetlerince abluka altına alındı. Etrafıyla bağlantısı kesildi. Katliamın gerçekleştiği tarihlerde 10 bin nüfuslu Hocalı’da 3 bin civarı Azeri bulunmaktaydı. Ermeni kuvvetleri 25 Şubat’ı 26 Şubat'a bağlayan gecede bölgedeki Sovyetlerin 366. Mekanize Alayının da desteği ile Hocalı kasabasında, 83 çocuk, 106 kadın ve 70'den fazla yaşlı dahil olmak üzere toplam 613 kişiyi katletti. Yaşanan sadece insanların katledilmesi değildi. Cesetler üzerinde yapılan incelemelerde birçoğunun yakılmış olduğu, gözlerinin oyulduğu tespit edildi. Hamile kadınlar ve çocukların da bu vahşete maruz kaldığı belirlendi.

Ermenistan'ın Devlet olarak işlediği bu insanlık suçunu, bu Azeri kıyımını İnsan Hakları İzleme Örgütü olayı Dağlık Karabağ Savaşı içerisinde yapılan en büyük katliam olarak nitelemiştir. Azerbaycan Parlamentosu 1994'te Hocalı'da yaşanan katliamı ‘soykırım’ olduğunu ilan etmiştir. Üzülerek belirteyim ki yürekli bazı Avrupalı devlet yetkililerinin istekleri doğrultusunda Hollanda’nın başkenti Lahey'de ve Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de birer ”Hocalı Katliamı” anıtı yükselmekte olduğu halde Türkiye’de ne İstanbul ne de Ankara’da böyle bir anıt bulunmamaktadır. Öte yandan söz konusu insanlık kıyımını Azerbaycan, Pakistan ve Meksika devletleri dışında Türkiye dahil İnsan Hakları’ndan dem vuran hiç bir ülke kınamamıştır.

Sanırım Türkiye Cumhuriyeti ülkenin parlamenterlerinden oluşan İslam İşbirliği Teşkilatı Parlamentolar Birliği’nin bir üyesi olarak yaşanan katliamı ‘bir soykırım’ olarak tanımakla yetinmiştir. Türkiye bu konuda yine benzeri bir katılım ile söz konusu soykırımı Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin bir kararı çerçevesinde kınamış olsa bile başlı başına bir‘soykırım kınaması’ yayınlamamıştır.

Netice olarak Türkiye kendisine karşı iddia edilen sözde Ermeni soykırımı suçlamasına karşı nedendir bilinmez!!! Hocalı katliamına karşı diplomatik ve TBMM nezdinde bir girişimde bulunmamakta ısrar etmektedir.

Soru, cevap, katkı ve güncel ülke meselelerinin de konuşulduğu sohbet ikramlarla son buldu.

Bu haber 710 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...