“Ekmek israfını önleyelim”

4 Mart 2014 15:44

Ülkemizin bir tahıl ülkesi olması, yıllardır süregelen beslenme alışkanlıkları ve sosyoekonomik yapısı nedeniyle karbonhidrat, protein ve posa kaynağı olan ekmek beslenmemizde önemli bir yere sahip.

Dünyada aç uyuyan ve açlık sebebiyle hayatını kaybeden milyonlarca insan varken ülkemizde önemli bir halk sağlığı sorunu olan ekmek israfının ve bu israftan kaynaklanan ekonomik kaybın önüne geçilmesi gerekiyor.

Ekmek israfıyla ilgili olarak Isparta Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Karakaya şu açıklamalarda bulundu:

" Tahıla dayalı beslenmenin hâkim olduğu ülkemizde her yıl yaklaşık olarak 44 milyar adet ekmek üretilmekte olup, bu miktarın 40 milyar adedi tüketilip, 4 miktar adedi israf edilmektedir. Düşük gelirli ailelerde ekmek tüketimi çok olup, israf az olmakla birlikte, gelir düzeyi fazla olan ailelerde israf artmaktadır. Gereğinden fazla alman ekmekler ve saklama koşullarının sağlanamamasından kaynaklanan ekmek israfı en çok yemekhaneli işyerlerinde, yatılı okul, hastane, öğrenci yurtlan, otel ve lokantalarda görülmektedir.

Ekmek israfını en az seviyeye düşürebilmek için ihtiyaçtan fazla ekmek almamaya, ekmeği poşette muhafaza etmeye, uzun süreli saklanacaksa poşette ve derin dondurucuda saklamaya, dilimleyerek tüketmeye, kurumuş ekmeklerin değerlendirilebileceği menülerden yararlanmaya, raf ömrü uzun ekmekler tüketmeye, sağlığımıza olumlu etkisi göz önünde bulundurularak beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketimine önem verilmelidir. "

 

Bu haber 679 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...