TED Isparta Kolejinde anne-baba okulu başladı

6 Mart 2014 15:22

TED Isparta Koleji PDR Uzmanı Gülsüm Demirel öncülüğünde düzenlenen Anne-Baba Okulu semineri velilerde farkındalık yarattı. Gülsüm Demirel önderliğinde TED Isparta Koleji Çok Amaçlı Salonuna davet edilen Uzman psikolojik danışman ve pedagog Seçil Candan, TED Isparta Koleji Anasınıfları anne ve babalarına yönelik seminer verdi. Seminerin öncesinde TED Isparta Koleji Müzik Öğretmeni Günay Akkuş, kolej velisi ve Müzik öğretmeni Murat Erol Piyano ve Keman dinletisi yaptılar.

Dinletiden sonra Uzman psikolojik danışman ve pedagog Seçil Candan; Her anne-babanın ortak isteği "kendine güvenen" çocuklar yetiştirmektir. Gerçekten çocuğun sağlıklı gelişimi için "özgüven" ilk sıralarda gelir. Özgüven, çocuklarının doğumundan itibaren her ana-babanın uğraştığı bir konu. Çocuğun özgüvenini geliştirmek, korumak ve artmasını sağlamak, çocuk yetiştirme becerilerinin başında gelir; çünkü yeterince gelişmiş özgüven duygusu, hem öğrenme yetisini, hem sosyal ilişkilerde başarıyı, hem de gelişim yüzlerini etkileyen önemli bir duygudur. Özgüven, belli bir düzeye ulaşıncaya kadar gelişir; genellikle 9 yaşında özgüvenin gelişimi tamamlanır ve bir süre sonra, ergenlik döneminde çocuk özgüvenini test etmeye başlar. Çocukların özgüvenini en çok etkileyen kaynak anne-babadır dedi.

Uzman psikolojik danışman ve pedagog Seçil Candan Çocuğun özgüvenini geliştirmek için anne ve babalara önerilerde bulundu;

Candan; Çocuğa sınırların belli olduğu ve sevginin açıkça ifade edildiği olumlu bir ev yaşamı sağlanmalıdır. Çocuğunuzu şartsız sevin ve bunu ona belli edin. Böyle bir ev ortamında yetişen çocuğun, hem akademik, hem de kişisel özgüveninin temeli oluşturulmuştur. Çocuğunuzun anlattıklarını dikkatli ve kesintisiz dinleyebilmek için ona zaman ayırın, göz teması kurarak dinleyin. Anne-babanın çocuğundan beklentileri onun yetenekleri ve yapabilirliği ile kıyaslandığında gerçekçi olmalıdır. Okulla ilgili yetersizliklerinden çok başarılarının üzerinde durulmalıdır. Bir dersten aldığı düşük bir not, diğer dersteki çalışma ve başarısını gölgelememelidir. Başarıyla sonuçlanmasa bile çabaları takdir edilmelidir. Bir çocuğun anne-babası tarafından, "Öğrenmeye çalışmandan gurur duyuyorum", "İyi çalışman beni mutlu ediyor" gibi sözlerle yüreklendirilmesi, çocuğun daha çok çaba harcaması için onu motive edecek, mücadele gücünü geliştirecektir. Başarıları kadar gösterdiği gelişme ve ilerlemeler de çocuğun dün yapamadıkları ile bu gün yapabildikleri karşılaştırılarak somut olarak ortaya konmalıdır. Çocuğa kendi işini kendisinin yapması için fırsat tanınmalı, kendi başına yapabileceği işler bir yetişkin tarafından yapılmamalıdır. Sosyal muhakemesini geliştirmek için sorunu onun adına çözülmemeli, çözüm bulmasına yardımcı olunmalı, alternatifler üzerine düşünmesi sağlanmalıdır. Başladığı işi bitirmesi konusunda motive edilmeli, destek olunmalı, model oluşturulmalıdır. Duygularını ifade etmesi, yaşadıklarını paylaşması konusunda ona model olunmalıdır. Konuşmaya başladığında onu sonuna kadar dinlemek, onun anlatmak konusundaki motivasyonunu ve kendini ifadesini arttıracaktır. Çocuk haklı olduğunda haklılığı vurgulanmalı, haksız olduğunda hataları ve nasıl düzeltilebileceği konuşulmalıdır. Evde düzenli olarak belli konularda sorumluluk alması sağlanmalı ve aldığı sorumlulukları yerine getirip getirmediği izlenmelidir. Girdiği farklı sosyal ortamlarda başarabileceği görevler alması sağlanmalıdır. Çocuğun zamanını verimli kullanması için onu yönlendirmek gerekir. Kendi kendisini meşgul edebileceği konular konusunda rehberlik edilmeli, kendine yetebildiğini görmesi sağlanmalıdır. Her anı anne baba ile geçirmek çocuğun özgüvenini zedeleyebilir. Hoşlandığı, başarılı olabileceğine inandığı, yetenekli ve ilgili olduğu alanda bir hobi edinmesi sosyalleşmesi ve özgüveninin gelişmesi açısından önemlidir. Sınırlar koymayı asla unutmayın, sınır koyarken tekrar etmek ten kaçının ve BİZ kavramını fark etmesini sağlayın. Kararlı ve açık bir şekilde yerinde ve zamanında uyarın.

Ailedeki tüm bireylerin, kişisel sorunlarını, aile içi sorunlarını, başlarına gelen iyi-kötü olayları, anne babayı ve onu sevindiren ve üzen olayları konuşup paylaşabildiği düzenli aile günleri yapılmalıdır. Bugünler aile içi uyumu ve huzurlu birlikteliği geliştirecektir dedi.

Uzman psikolojik danışman ve pedagog Seçil Candan’ın sunumundan sonra TED Isparta Koleji Drama Öğretmenleri Ayşegül Taylan ve Yücel Veziroğlu liderliğinde  Anne ve Babalarla özgüven temalı sosyo-drama çalışmaları yapıldı. Seminerin sonunda TED Isparta Koleji İlkokul-Ortaokul Müdürü Hüseyin Şataf; Anne ve Babalara yönelik düzenledikleri seminerin etkili olduğunu, ilerleyen zaman içerisinde 1.ve 2.kademe velilerimize yönelik buna benzer seminerlerin düzenleneceğini söyledi. Şataf; emeği geçen herkese teşekkür etti. 

Bu haber 772 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...