Güneş panelleri ile elektriklerini üretiyorlar

6 Mart 2014 15:34

İl Emniyet Müdürlüğü, “Yeşil Dönüşüm Projesi” ile müdürlük bahçesine yerleştirdiği 200 güneş panelinden elektrik üretecek. Emniyet Müdürü Mehmet Or, NASA verilerine göre müdürlük binasının bulunduğu yerin yılda 275 gün güneş aldığını söyledi.

İl Emniyet Müdürlüğü hem örnek hem de önemli bir projeye imza attı. Emniyet Müdürü Mehmet Or, enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için Yeşil Dönüşüm Projesi geliştirdiklerini belirtti. Proje finansmanı için Batı Akdeniz Kalkınma Ajansına (BAKA) başvurduklarını, yapılan değerlendirmenin ardından 213 bin lira destek aldıklarını ifade eden Or, mali destekle müdürlük binası bahçesine 200 güneş paneli yerleştirdiklerini bildirdi.

40 BİN TL TASARRUF SAĞLANACAK

Yaklaşık 1 yıl süren çalışmanın ardından panellerden enerji sağlayacak aşamaya geldiklerini kaydeden Or, ”Emniyet Müdürlüğünde yıllık 320 bin kilovat elektrik tüketimi var. Buna da 120 bin lira ödüyoruz. Bu proje ile yılda 83 bin kilovat elektrik üreteceğiz. Bu şekilde 40 bin liralık tasarruf sağlamış olacağız. Projemiz 7 yıl içerisinde kendisini amorti edecek” dedi.

Güneş panellerinden, elektrik üretiminin yanı sıra yakıt olarak da faydalanacaklarına dikkat çeken Or, “Normalde bir polis aracının günlük190 kilometrering yapıyor. Güneş panellerinin yanına elektrikle çalışacak ekip araçları için şarj üniteleri yaptık. Bu şekilde elektrikli araba bir şarjla150 kilometrering yapabilecek. Yıl itibarıyla 6 araçta 102 bin lira yakıt tasarrufu sağlanacak. Uzun vadedeki amacımız, hem elektrik faturasını aşağılara düşürmek hem de akaryakıttan tasarruf sağlamak” diye konuştu. Bu projenin ilk defa bir kamu binasında uygulandığını bildiren Or, projenin kısa sürede hayata geçirileceğini kaydetti.

Bu haber 882 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...