Atatürk’ün Eğirdir’e Gelişi coşkuyla kutlandı

8 Mart 2014 12:29

İlk defa açık havada yapılan tören,  Kale Meydanı’na Belediye tarafından yeni yapılan Atatürk Anıtı önünde gerçekleştirildi.

6 Mart Atatürk’ün Eğirdir’e Gelişinin 84. yıl dönümünde düzenlenen programa, İlçe Kaymakamı Dr. Yalçın Yılmaz, Garnizon Komutanı Tümgeneral Ethem Büyükışık, Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, Askeri Erkan, daire amirleri, Okul Müdürleri, öğrenciler, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kale Meydanı’nda 28 Ekim 2013 günü açılışı yapılan Atatürk Anıtı’nın önünde ilk defa açık havada yapılan 6 Mart Atatürk’ün Eğirdir’e Gelişi Töreni’nde Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, günün anlam ve önemini belirten konuşma yaptı.

Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün güzel ilçemiz Eğirdir’e gelişinin 84. yıl dönümünü hep birlikte kutluyoruz. Eğirdir’imiz için heyecan duyacağımız, gurur duyacağımız bir gün. Atatürk’ümüz bir vesile ile ilçemize teşrif etmiş, çoğu ilçeye gitmemiştir. Eğirdir’imiz bu bakımdan çok şanslıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilçemize gelişi çok kıymetlidir ve duyurmak bizim vazifemizdir. İlk defa geniş bir meydanda, 28 Ekim 2013 günü açılışını yaptığımız Atatürk’ün Anıtımızın önünde hep birlikte buluştuk. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ilçemize teşrifi olan bugünün mânâ ve önemi Eğirdir’imiz ve saygıdeğer halkımız için çok önemlidir. Bugünün benim için ayrı bir önemi vardır. Rahmetli babamın adını, rahmetli dedem Mustafa Kemal olarak koymuştur” dedi.

Atatürk’ün Eğirdir’e geliş hikâyesini de anlatan Başkan Özmeral, “Atatürk, 5 Mart 1930 günü İzmir’den yola çıkar. Hedef, Isparta, Burdur, Antalya ziyaretidir. Beyaz Tren Dinar’a gelir. Sütlaç Tren İstasyonunda Atatürk hafif bir rahatsızlık geçirir. Beraberindeki hekimler göl havasının faydalı olacağını tavsiye ederler. Bu görüş kabul görür ve Sütlaç Tren İstasyonundan Beyaz Tren, Isparta’ya değil, Eğirdir’e gelir. Eğirdir’de istasyon varken Isparta’da tren istasyonu yoktur. Kuleönü istasyonuna gelinince istikâmet Eğirdir olur. 6 Mart 1930 günü gece yarısı saat 02.45 sıralarında Tren istasyonumuza gelir. Sabahleyin zamanın Belediye Başkanı Süleyman Sukiti Yiğitbaşı ve halk koşarak Tren İstasyonu’na giderler. Isparta’dan da heyetler gelir. Büyük bir topluluk olur. Beyaz Trenin penceresinden Atatürk’ümüz halkı selâmlar ve daha sonra geri döner.146 metregöl manzaralı Türkiye’de ilk olan kavisli Tren Köprümüz var. Tren raylarını okuduğunuz aman tarihi net bir şekilde görürsünüz. Tam bir asırlık Tren raylarımız, tren köprümüz ve tren istasyonuna sahibiz. Gölümüz çarşaf gibi, gökyüzündeki mavilik muhteşem bir manzara karşısında Gazi Mustafa Kemal Atatürk “Ne Muhteşem Manzara” ifadesiyle Eğirdir’imize güzel bir hatıra bırakmıştır. Burası, Atatürk’ümüzün Eğirdir’imize gelişi ile ilgili birinci kısmıydı. İkinci kısmı Canada’dır. Atatürk uğurlandıktan sonra 3 yıl zaman geçer. 1 Şubat 1933. Eğirdir’imizde Canada’mız var. O zaman dört tarafı suyla çevrili. Daha sonra yol yapacağız diye dolgu yapılmıştır. Zamanın Belediye Reisi olarak Hüseyin Cahit Efendi tarafından 1 Şubat 1933 itibariyle Atatürk’e Tapu’dan hediye olarak Canada verilmiş oluyor. Canadamız bir papazın bahçesi iken daha sonra Belediye’ye geçmiş, sonra Atatürk’ümüze hediye edilmiş. Atatürk’ün kanuni mirasçısı Canada’yı satmış, 12 Eylül 1980 sonrasında Atatürk Dinlenme Parkı olarak kamulaştırılıyor. Tapusu Eğirdir Belediyesi’nin üzerindedir. Bu vesileyle başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Yüce Devletimiz, Aziz Türk Milletimiz, Mübarek Vatanımız için gözlerini kırpmadan seve seve kanlarını, canlarını bizler için veren Aziz Şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, minnet ve şükranla anıyorum” diyerek halkı aydınlattı.

Başkan Özmeral’in konuşmasının ardından 6 Mart Atatürk’ün Eğirdir’e Gelişinin 84. yıl dönümü münasebetiyle yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Eğirdir Belediyesi, günün mânâ ve önemine binaen kendi yetiştirdiği ladin cinsi tüplü orman fidanlarını dağıttı. Kale Meydanı Atatürk Anıtı önündeki program sona erdikten sonra Atatürkçü Düşünce Derneği tarafından hazırlanan fotoğraf sergisi gezildi. Atatürk’ün Eğirdir’e gelip Beyaz Treni’ni durdurup “Ne Muhteşem Manzara” dediği tren köprüsüne geçen protokol ve beraberindekiler Eğirdir Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı tarafından hazırlanan gösterileri heyecan duyarak izlediler. Birbirinden güzel gösteriler, vatandaşlar tarafından büyük beğeni kazandı. Tren Köprüsü’nden iniş ve tırmanış yapan komandolar duygulu anlar yaşattı.

Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nın tarihî Tren Köprüsü önünde hazırladığı silah, askeri malzeme ve araçların teşhir edildiği yer programa katılanlar tarafından gezildi. Tören sonrasında katılımcılara Eğirdir Belediyesi tarafından ikramlarda bulunuldu.

 

 

 

 

Bu haber 967 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...