Sineğin yaklaşamadığı kamuflaj giysi geliştirildi

27 Eylül 2012 18:26

SDÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü Uzmanı Çağlar Sivri, askeri alanda kamuflaj olarak kullanılacak, hem sinek kovucu özelliği olan giysi geliştirdi.

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi  öğretim görevlisi öyle bir proje geliştirdi ki, hem askeri alanda kamuflaj olarak kullanılacak, hem sinek kovucu özelliği ile kimyasal kullanmadan tekstil ürünü olacak hem de evlerde kullanılan bazı eşyalar üzerinde yerini alacak.

PROJENİN DETAYLARI

Doğada hayvanların kendini korumak için geliştirdikleri savunma sistemleri bilim insanlarına ilham kaynağı oluyor. Buna güzel bir örnek Süleyman Demirel Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Uzmanı Çağlar Sivri’den geldi.

SİNEK KOVUCU ÖZELLİĞİ VAR

Sivri, Zebra’nın sinek kovucu deri desenini tekstil dünyasına kazandıracak bir proje geliştirdi. Konuya ilişkin bilgi veren SDÜ Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı Uzman Çağlar Sivri, “Doğal olarak sinek kovucu özelliği var. Normalde bilim adamları bunun üzerinde Macaristan ve İsveç’te araştırmalar yapmış. Özellikle koyu beyaz şeritli zebralar üzerinde araştırma yapmışlar. Ve en az sineğin zebra deseni üzerine konduğunu hatta hemen hemen hiç konmadığını görmüşler. Genelde doğadaki sinekler daha çok yatay şekilde polarize olmuş ışıktan etkileniyorlar. Zebra şeritlerine bakıldığı zaman buradaki şeritler daha çok dikey şekilde polarize olmuş şeritlerdir. Bende bu şeritlerin yapısını inceleyerek tesktile nasıl uyarlanabileceğine ilişkin olarak bir proje hazırladım” dedi.

 KİMYASAL MADDE KULLANILMAYACAK

Uzman Çağlar Sivri tarafından geliştirilen proje kapsamında üretilecek sinek kovucu kumaşlarda kimyasal maddeler kullanılmayacak. Bu yüzden üretilen kumaşlar benzerlerine göre daha avantajlı olacak. Sivri, “Bu üründe kimyasal madde kullanmayacağımız için ürün tamamen uzun ömürlü ve sürdürülebilir bir özelliğe sahip olacak. Piyasadaki benzerleri kimyasal veya spreyler kullanılarak üretiliyor. Ve buda belli bir yıkamadan sonra veya uzun bir kullanımdan sonra özelliklerini kaybediyor. Burada sadece desenden dolayı bir özellik olduğu için sorun ortadan kalkıyor.”

ASKERİ ALANDA DA KULLANILABİLİR

Proje tamamlandığı takdirde askeri alanda kamuflaj malzemesi olarak da kullanılabilecek. Sivri, “Zebraların derilerinin sadece sinek kovucu özelliği yok aynı zamanda kamuflaj özellikleri de var. Çünkü dünyada hiçbir canlı zebra kadar ayırt edici bir özelliğe sahip değil. Bunların derileri aynı parmak izi gibi kendilerine hastır. Ve bu özellikle onları düşmanları tarafından korurken birbirlerini de tanımalarını sağlıyor. O yüzden bu özellik askeri alanda da büyük bir gelecek vaad ediyor.

 

Bu haber 1035 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...