‘’Kentler bizi biçimlendirirken, biz kentleri biçimlendirmekten geri kalıyoruz’’

16 Mart 2014 18:08

Isparta İnşaat Mühendisleri Odası’nın düzenlemiş olduğu Kentsel Dönüşüm konulu toplantıya katılan Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz, ilimizde tespiti yapılan riskli yapı sayısının 73’e, bağımsız bölüm sayısının ise 200’e ulaştığını belirtti. Yavuz, yapılan kira yardımlarının ise 40’a ulaştığını bildirdi.

İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Şubesi Kentsel Dönüşümle ilgili önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Toplantıya Vali Yardımcısı Tahir Demir, Çevre Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz, İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe,  İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Şube Başkanı İbrahim Göçer, Saadet Partisi Belediye Başkan Adayı İç Mimar Süleyman Çakan ve çok sayıda davetli katıldı.

‘’KENTSEL DÖNÜŞÜMDE İŞİN RANT TARAFI BİZE DAHA CAZİP GELMEYE BAŞLADI’’

PROGRAMIN AÇIŞ konuşmasını Saadet Partisi Belediye Başkan Adayı İç Mimar Süleyman Çakan yaptı. Çakan, Kentsel Dönüşümün ilimizde başlatıldığını ancak bir takım hatalı uygulamaların olduğunu söyledi. İlginç şeylerin inşa edilmeye başlandığına dikkat çeken Çakan, ‘’Bunları yaparken bazı şeyleri göz ardı etmeye başladık. İşin rant ve müteahhitlik tarafı bize daha cazip gelmeye başladı. Oluşturduğumuz yeni Kentsel Dönüşüm de ekolojiye, çevreye ve topluma olan uyumu pek dikkate alınmamaya başladı. Bazı tarihi eserlerin bu yapılar içinde kaybolduğunu görmeye başladık. Ayrıca yeni konut anlayışımızda da biraz yaşam biçimimiz değişmeye başladı. Bütün illerin turizm gelirleri var. Ancak bizim ilimizde böyle bir gelir yok. Isparta’da turizmi geliştirecek yapıyı oluşturmamız lazım. Doğa güzelliklerimiz var. Onları seyretmek için imkanları sunmamız lazım ki ekonomiye katkımız olsun. Şehrimizi turizme açmalı ve yayla turizmini geliştirmeliyiz’’ dedi.

‘’KENTSEL DÖNÜŞÜM UYGULAMALARI ISPARTA’DA SON DÖNEMDE HIZLA ARTTI’’

Çevre Şehircilik İl Müdürü İlker Yavuz ise kentin tam anlamıyla canlı bir organizma olduğunu belirtti. Sokak, yol, mahalle, çarşı, Pazar gibi birimlerin kentin iç organları gibi olduğunu ifade eden Yavuz, ‘’Bütün bunlara bir de insan unsuru eklendiğinde kent karmaşık yapılı bir organizma olarak kalmaz, ruhu olan bir varlık olarak belirlenir. Kentler bizi biçimlendirirken, biz kentleri biçimlendirmekten geri kalıyoruz. 1950’li yıllarda dünya nüfusunun yüzde 30’u şehirlerde yaşarken, 2000’li yıllarda bu oran yüzde 50’lere varmıştır. Uzmanların tahmine göre 2000’li yıllarda 6 milyar insan şehirlerde yaşayacak. Kentsel Dönüşüm yaşam kalitesini olumlu etkiler.

‘’KENTSEL DÖNÜŞÜM ORMA EVLERİYLE DEVAM EDİYOR’’

Kentsel Dönüşüm uygulamaları Isparta’da son dönemde hızla artmaktadır. Son olarak Gülistan Mahallesi’nde bulunan Orma Evleri’nin de Kentsel Dönüşüme dahil olmasıyla birlikte ilimizde tespiti yapılan riskli yapı sayısı 73’e, bağımsız bölüm sayısı ise 200’e ulaşmıştır. Diğer taraftan yapılan kira yardımları ise 40’a ulaşmıştır. Böylelikle riskli yapılarda oturan vatandaşlarımıza destek verilmekle beraber, afetlerde olası can kayıplarının da azaltılması yolunda hızla ilerlenmektedir’’ şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe katılımcılara Kentsel Dönüşüm ile ilgili bilgiler aktardı.

 

Bu haber 789 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...