Türkocağı sohbetinde İstiklal Marşı ve M.Akif Ersoy konuşuldu

18 Mart 2014 17:12

Türkocakları Isparta Şubesi Cuma sohbetinin konuğu Milli Eğitim Müdür Yardımcısı İsmail Aslan, konusu ise kabulünün 93.yılında "İstiklal Marşı ve M.Akif Ersoy" oldu. Türkocağı Prof.Dr.Turan Yazgan konferans salonundaki sohbet yoğun katılımla 2 saat sürdü.Şube Başkanı Op.Dr.Levent Başyiğit'in açılış ve hoş geldiniz konuşmasından sonra söz alan konuk sohbetini, İstiklal Marşının yazılma şartları ve şekli ile M.Akif Ersoy'un çeşitli yönlerini dile getirdiği iki bölüme ayırdı.Arslan özetle şöyle dedi:

Dünya'da bilinen ülke sayısı 236 olduğu halde  resmi Devlet sayısı 193 tür.Milli marşlar bir ülkenin bağımsızlığının ve gücünün simgesi olan,Vatanseverlik duygusunun ifadesi olarak halk arasında benimsenmiş,bestelenmiş halde çeşitli tören ve etkinliklerde seslendirilen eserlerdir.

Çanakkale savaşından sonra, Kurtuluş Savaşının başlarında Savaşın Milli bir ruh içerisinde desteklenmesi amacıyla eski Başbakan ve Cumhurbaşkanlarımızdan İsmet  İnönü Cumhuriyetimizin kurucusu,Büyük Türk Milliyetçisi Atatürk'e artık" bir Milli Marşımızın olması" gerektiğini belirtmiştir.Atatürk bu isteği uygun bulması ile  Milli Eğitim Bakanlığı, kazanana 500 lira ödüllü bir yarışma düzenlemiştir.Bu yarışmaya 724 şiir katılmış ancak hiç biri beğenilmemiştir.Burdur Milletvekili Şair M. Akif'in yazmadığı anlaşılınca Milli Eğitim Bakanı, Türkocakları'nın Efsane Eski Genel Başkanı Hamdullah Suphi Tanrıöver Akif'e nedenini sorar."Ben Milletim için para ile şiir yazmam" demesi üzerine Hamdullah Suphi ödül konusunu çözeriz diye ikna ederek M.Akif Ersoy'un yazmasını sağlamıştır.Taceddin Dergahı'ndaki evinde 10 günde İstiklal Marşımızı yazan  Akif oysa maddi olarak hiç de rahat değildir ve Meclise bir arkadaşının emanet paltosu ile gelmiştir.12 Mart 1921 günü TBMM de yapılan oylama sonucunda İstiklal Marşı, Hamdullah Suphi Tanrıöver'in  ağlayarak ve dinleyenleri ağlatarak ard arda 3 defa okuması ile alkışlar arasında kabul edilmiştir.Bu anda M.Akif Ersoy'un TBMM sini terkettiği, o tarihi anda orada bulunmamayı yeğlediği anlaşılmıştır.

İstiklal Marşı Türk Milletinin mutabakat metnidir.Dili,sesli bayrağı,konuşan toprağı,yüreğinin temsilcisi ve hallerinin tercümanıdır.Vatanın bölünmezliği,bağımsız yaşamanın vazgeçilmezliğidir.İstiklal Marşında iki temel kavram öne çıkar. Hürriyet ve İstiklal.

Atatürk İstiklal Marşı için şöyle demiştir:" Bu marş bizim inkılabımızı,inkılabımızın ruhunu anlatır.Bunu ne unutmak, nede unutturmak lazımdır.Benim en beğendiğim yeri de Hakkıdır Hür yaşamış bayrağımın Hürriyet,Hakkıdır Hakka tapan Milletimin İstiklal bölümüdür.Hürriyet ve İstiklal aşkı bu Milletin ruhudur.Bu demektir ki efendiler Türk'ün Hürriyetine dokunulamaz.

M.Akif'in Annesi  Özbek Türk'üdür. Veteriner hekim,Öğretmen,Vaiz,Hafız,Kur'an mütercimi,Yüzücü ve Milletvekilidir.  Vatan Şairi, Milli Şair olarak anılır.Çanakkale Destanı,Bülbül,Safahat en önemli eserleridir.Sırat-ı Müstakim da denen Sebil'ür- Reşat dergisinin baş yazarlığını yapmıştır.1.TBMM de Burdur Milletvekili olarak yer almıştır.

M.Akif şiirlerini Safahat isimli kitabında toplamış,İstiklal marşını buna dahil etmemiş,İstiklal Marşı'nın Türk Milletinin eseri olduğunu belirtmiştir. İstiklal marşının bazı yerleri yeniden yazılsa nasıl olur sorusuna hasta yatağından hışımla doğrularak şu cevabı vermiştir."O şiir bir daha yazılamaz,Onu bende yazamam. O'nu yazmak için o günleri görmek,o günleri yaşamak lazım.O şiir artık benim değil, Milletin malıdır.Benim Millete en kıymetli hediyem budur.Allah bir daha bu Millete bir İstiklal marşı yazdırtmasın"

Son bölümünde, ayakta Çanakkale Destanı ve İstiklal Marşının hep birlikte okunması ile sohbet sonlandırıldı.

 

 

Bu haber 732 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...