Eğirdir Seyfullah Dede Türbesi Restoreye Hazır

18 Mart 2014 17:14

Eğirdir Hamam Mahallesi’nin tarihî ve kültürel varlığı olan Seyfullah Dede Türbesi ve bitişiğindeki tescilli binanın restorasyonu için Belediye’nin hazırlattığı restitüsyon ve restorasyon projeleri Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından kabul edildi.

Eğirdir Belediyesi tarafından kendi imkanlarıyla hazırlattırılan Seyfullah Dede Türbesi ve bitişiğindeki tescilli binaya ait projeler, 19 Kasım 2013 tarih ve 2205 sayılı karar doğrultusunda yeniden düzeltilerek Antalya Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nda görüşülerek uygun olduğu karara bağlandı.

Türbenin ve bitişiğindeki tescilli iki katlı binanın restorasyonu için en önemli adımın atıldığını belirten Belediye Başkanı Osman Nuri Özmeral, “Vazifeye başladığımızdan bu yana, tarihî ve kültürel varlıklarımıza hep sahip çıkmaya çalıştık. Bunlardan biri ve ilerisi için kıymetinin daha iyi anlaşılabileceğini idrak ettiğim Hamam Mahallesi’ndeki Seyfullah Dede Türbesi’dir. Eğirdir’de yaşayanların bile çoğunun farkında olmadığı Seyfullah Dede Türbesi ve bitişiğindeki tescilli tarihî bina Mevlevihane olarak da ifade edilmektedir. Tarihî derinliklere giderek Selçuklu Şehri Eğirdir dediğimiz güzel ilçemizin kültür hazinelerinden birini daha ortaya çıkarmaktan çok mutlu olduğumu belirtmek isterim. Mevlâna ile bağlantılı olarak değerlendirilebilecek Seyfullah Dede Türbesi ve Mevlevihane’nin gelecek kuşaklara en güzel şekilde aktarılabilmesi için mutlaka restoresinin yapılması gerekiyordu. Belediye olarak ilk işimiz Türbenin bitişiğindeki binayı ve diğer imarda ticari alan geçen komşu tek katlı binayı satın almak oldu. Allah’a şükürler olsun Belediyemiz, çok zor durumda iken geleceği düşünerek bu kıymetli yerleri yüksek anlayış gösteren mülk sahiplerinden satın aldı. Uzun bir çalışma neticesinde yapılan restorasyon, restitüsyon projelerinin Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan geçmesi en önemli konuydu. Satın aldığımız, imarda ticari alan geçen bina yıkılarak Türbe’nin, Mevlevihane’nin avlusu haline getirilecek. Restore işlemleri, avlu düzenlemesi tamamlandığında bu bölge yerli ve yabancıların uğrak yeri olacaktır. Mevlevihane’ye10 metrekadar yakınında adını aldığı Hamam Mahallesi’nin tarihî iki katlı hamamı da ayakta dursaydı zenginlik bir kat daha artacaktı. Maalesef, önceki dönemlerde Belediye marifetiyle tarihî derinliği bilinen (Yukarı Hamam) cahil düşüncenin cehalet meyvesi olarak yerle bir edilmiştir. Bizim vazifemiz, Tarihî, Kültürel ve Tabiat Varlıklarını korumaktadır. Hamam yıkmak değil, hamam yapmaktır. “Eğirdir Bir Hazinedir, Kıymeti Bilinmelidir” ifadesi boşa değildir” açıklamasında bulundu.

 

Bu haber 913 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...