Sanal para Bit Coin kullanımı arttı

18 Mart 2014 17:25

Genç Ispartalılar Ar-Ge Derneği Başkanı Turan Hayta, yasal geçerliliği olmayan elektronik para birimi Bit Coin’in Isparta’da da yaygınlaşmaya başladığını bildirdi. Özellikle gençler tarafından tercih edilen Bit Coin’in yasaklanması gerektiğini belirten Hayta, “Gelecekte kâğıt ve madeni para ile kredi kartlarının yerini sanal para birimi olan Bit Coin alabilir” dedi.

Genç Ispartalılar Araştırma Geliştirme (AR-GE) Derneği Başkanı Turan Hayta, yeni araştırma üzerinde çalıştıklarını söyledi. İlk olarak Bit Coin yani elektronik para üzerinde değerlendirme yapan Hayta, ardından da yeni buluş havasındaki ürünlerin patentlenmemesi üzerinde durdu.

ISPARTADA BİTCOİN KULLANIMI ARTTI

Son 3 yıldır yoğun şekilde kullanılmaya başlanan Bit Coin’in hiçbir güvenliği olmadığını ve ilimizde de yaygınlaşmaya başladığını belirten Hayta, kullanıcıları uyardı. Bit Coin’in sanal dünyanın gerçek parası olmayı hedeflediğini bildiren Hayta, “Sadece internet ortamında dolaşan sanal paranın internet ortamı dışında geçerli sanal paraya henüz hiç kimse tam anlamıyla hazırlıklı değildir. Üretiminden dağıtımına kadar devlet ve bankalar yerine internetteki borsa ve kullanıcıların sorumlu olduğu sanal para birimidir” dedi.

BİT COİN NEDİR?

Öte yandan devletin ve merkez bankasının dahi söz sahibi olamadığı, merkezi olmayan bir yapı üzerinden sadece sanal ortamda dolaşabilen elektronik para birimi olan Bit Coin’in kullanıcılar arasında istenildiği gibi havale edilerek paylaşılabildiğine dikkat çeken Hayta, şunları söyledi; “Başlıca kullanım alanları ister fiziksel ortamda ister internet ortamında Bit Coin’i geçerli bir para birimi olarak kabul eden restoranlar, özel hastaneler oteller v.b kuruluşlar sanal para borsaları bu parayı kullanıyor. Bit Coinlerin saklandığı bilgisayarların sabit diskleri hackerler tarafından sanal parayı kendi üzerlerine geçirebilirler. Sanal paranın elden çıkmasıyla herhangi bir hukuksal dava yürütülemiyor. Günümüzde birçok şirket bu sanal parayı kabul ediyor.

“AYNI ZAMANDA KAYIT DIŞI PARA ANLAMINA GELİYOR”

Bunu kabul etmesinin en büyük sebebi kayıt dışı ekonominin can damarı olmasındandır. Bu sanal sistem gün geçtikçe çığ gibi büyüyor. Gelecekte kâğıt ve madeni paranın ve kredi kartlarının yerini sanal para birimi olan Bit Coin alacaktır. Bugün dünyada 12 milyon yakın Bit Coin üretilebilmiş durumda. Bit Coin dijital bir para birimi olduğu için transferi finansal sistem üzerinden geçmeden herhangi bir resmi denetime takılmadan gerçekleşiyor. Araya aracı girmediği için vergi yükümlüğünü yerine getirilmiyor. Devlete KDV ödemesi yapılamıyor. Bit Coinin bilgisayar ağında günlük işlem hacmi 50 bin civarındadır. 2.2 milyar kişiyi bünyesinde barındıran sanal dünyadan Isparta da etkileniyor. Günümüzde Çin Bit Coin’in normal para birimi gibi kullanılmayacağını açıkladı. Aynı şekilde Rusya da kullanımını yasakladı. Dolayısıyla internetin para birimi olan Bit Coin kullanıcıları aynı zamanda siber suçlara da alet edilebiliyor. Bit Coin kullanımı Isparta ve Türkiye de (MİT) Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından da dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir.”

“ISPARTA GÖZ GÖRE ÜRETTİĞİ ÜRÜNLERİ PATENT YÜZÜNDEN KAÇIRIYOR!”

Diğer taraftan ilimizde üretim faaliyetlerinde başarılı olabilmek için Ar-Ge’ye önem verilmesi gerektiğine de değinen Hayta, “Her vatandaş Ar-Ge mühendisi olmalı. Isparta’da yapılan Ar-Ge çalışmalarının kritik noktası; Yeni buluş havasındaki ürünlerin patentlenmemesidir. Kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve kobiler Ar-Ge ekibi kurmalı. Günümüzde 470 bin yeni iş alanı ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla şehrimizde nitelikli elemanların mesleki yeterlilik kurslarını artırarak Isparta sanayisine ve iş camiasına kazandırılmalıdır. Bu şekilde hem kendiniz hem şehriniz hem ülkeniz kazanır. Bir şehirde insan gücünü iyi eğitirseniz hedeflere daha kolay ulaşırsınız. Böylece Isparta’daki mesleksiz işsizler meslek sahibi olabilir. Çünkü iş dünyasında ölçemediğinizi yönetemezsiniz. Bu çalışmalarla iş dünyası da istediği nitelikli elemana kavuşarak Isparta’daki işsizlik yüzde 40 azalacaktır. Dernek olarak Isparta özel sektörünün başaramayacağı hiçbir işin olmadığını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

Bu haber 857 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...