“Türk Milleti’nin neleri başarılabileceğinin en güzel kanıtıdır”

18 Mart 2014 17:26

CHP İl Başkan Vedat Şenol, 18 Mart Şehitler Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Şenol’un mesajı şöyle: ““ Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler Mehmetçiklerle yanyana koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır, huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır. “                                   

Mustafa Kemal ATATÜRK

18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 99. Yıldönümünü kutlamaktayız.

Çanakkale Zaferi, vatanın bütünlüğü ve ulusun bağımsızlığı söz konusu olduğunda; Türk Milleti’nin neleri başarılabileceğinin en güzel kanıtıdır.

Çanakkale Zaferi; sonuçları itibariyle Dünya tarihinin akışını ve Türk Milletinin kaderini değiştirmiştir.

Çanakkale Savaşı 1.Dünya Savaşı sırasında 1915-1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası’nda Osmanlı Devleti ile itilaf devletlerinin (İngiltere, Fransa, Rusya) Osmanlı Devleti’nin başkenti olan İstanbul’u alarak Boğazların kontrolünü ele geçirmek, Rusya’yla güvenli bir tarımsal ve askeri ticaret yolu açmak, Alman müttefiklerinin birini savaş dışı bırakarak ittifak devletlerini ( Almanya, Avusturya- Macaristan İmparatorluğu ve İtalya) zayıflatmak amacı ile cephe kurulmuş ve Çanakkale Boğazına girmişlerdir.

Denizden saldırılarda başarılı olamayan İtilaf Devletleri 18 Mart 1915 tarihinde karadan savaşmayı hedeflemiş ve Seddülbahir’de İngilz ve Fransızlar, Arıburnu Cephesinde Avustralya ve Yeni Zelanda orduları (ANZAK), Anafartalar cephesinde İngilizlerle savaşılmış ve Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları tarafından zaferle sonuçlanmıştır.

İngiltere ve Fransa ile Osmanlı ve Alman orduları arasında geçen iki taraftan da toplam 500.000’den fazla insanın kaybına ( ölüm, firar, esir, sakatlanma ve hastalıklar ) neden olan savaşın ardından İtilaf Devletleri Çanakkale Boğazını geçememiş, İstanbul’u işgal edememiş, Rusya’da zorda kalan Çarlık rejimi devrilmiş ve 1. Dünya Savaşı 2 yıl uzamıştır.

Başta Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun silah arkadaşları olmak üzere, komutanından erine kadar bu mücadeleye katılmış bütün kahramanlarımızı, aziz şehitlerimizi, ölümsüzlüğe yolcu ettiğimiz kahraman gazilerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anar, büyük Türk Milleti’nin ve kahraman Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bu anlamlı gününü kutlarım”.

 

 

Bu haber 669 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...