“Rusya Kırım’dan elini çek!”

23 Mart 2014 15:25

Türkocakları Isparta Şubesi Başkanı Op. Dr.Levent Başyiğit, Kırım’da yaşanan olaylarla ilgili bir değerlendirme yaptı. Başyiğit’in açıklaması şöyle: “Moskof yayılmacılığının son adımı yüzlerce yıllık Türk ve Müslüman toprağı olan Kırım’da atılmaktadır. Çeçen ve Tatar halklarının bağımsızlık kararlarını tanımayıp, Çeçenistan’da kan döken Rusya, halk iradesi kavramını istismar ederek 16 Mart Pazar günü gerçekleşen sözde referandum ile Kırım’ı ilhak etmeye çalışmaktadır. Bu çifte standart Rus emperyalizminin gerçek yüzüdür.

Tarih boyunca Türk ve Müslüman toprakları aleyhine genişleyen Rus emperyalizmi 1783’te Kırım’ı işgal etmişti. Kırım Osmanlı’nın kaybettiği ilk İslam toprağıdır. İşgalden sonraki yüzyıl içerisinde iki milyon Tatar Türk’ü yoksulluk, baskı ve katliamlar sonucu vatanlarından göç etmek zorunda kalmıştı. 1944’te Stalin’in emriyle bir gecede bütün Kırım Tatar halkı sürgün edilmiş, birçoğu bu sürgün esnasında hayatlarını kaybetmişti. Kırım Türk’ü soykırıma uğramış, vatanları zorla Ruslaştırılmışdı.

Sovyetler'in yıkılmasıyla vatanlarına dönmeye başlayan Kırım Tatar Türkleri bugün 300 bin nüfuslarıyla azınlık durumundadır ve Rus işgalinin gölgesinde var olma mücadelesi vermektedir.

Kırım Türklerinin tarihi vatanlarında uğradıkları baskı ve soykırımın tekrarlanmasına izin vermemek için;

Uluslararası hukuku çiğneyerek Kırım’ı işgal eden Rusya’yı kınıyoruz.

Kırım’ı Ukrayna’dan ayıran 16 Mart 2014 tarihli referandum hukuksuzdur.

Kırım’ın yerli halkı olan Kırım Tatar Türklerinin özgür iradesi olmadan Kırım’ın geleceğini belirleme girişimlerini reddediyoruz.

Türkiye Kırım Tatar Türklerini yalnız bırakmamalıdır. Kırım Tatar Milli Meclisi’nin varlığını güçlendirerek sürdürmesi doğrultusunda arkasında olunmalıdır ve kararları desteklenmelidir.

Türkiye ortaya çıkabilecek her türlü siyasi durumda Kırım Türklerinin mevcut haklarının korunması ve sağlamlaştırılması için gereken adımları atmalıdır.

Yaşasın Hür Kırım Tatar Halkı!

Rusya Kırım’dan Defol!”

 

Bu haber 648 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...