SDÜ’de Nevruz coşkusu

23 Mart 2014 15:31

Barış ve dostluk bayramı olarak Türk dünyasında ve geniş bir coğrafyada asırlardır kutlanan, yeniden dirilişin, tazelenişin sembolü olan Nevruz, Süleyman Demirel Üniversitesinde bir dizi etkinlikle kutlandı. Türkmenistan Ankara Büyükelçisi Ata Serdarov’un onur konuğu olarak katıldığı etkinliklerde, Isparta Valisi Vahdettin Özkan, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Numan Tamer ile Prof. Dr. Süleyman Seydi, Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bedri Sarıyev, SDÜ Genel Sekreteri Mustafa Diri, çok sayıda akademisyen ve öğrenciler de hazır bulundu. Etkinlikler kapsamında Türkmen Düşünür ve Şair Mahtumkulu Firaki de anıldı.

Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kutlamaların açılış töreni saygı duruşu, Türkmenistan Milli Marşı ve İstiklal Marşı’nın ardından başladı.  Törende konuşan SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, şair ve düşünürlerin medeniyetin ışığı olduğunu belirterek “Biz onlarla düşünür, onlarla yolumuzu buluruz. Onların ortaya koyduğu yaklaşımlarla fikir zenginliğine  ve medeniyet enginliğine ulaşırız. Kurduğumuz medeniyetlerin mayasını onlar oluşturur. Düşünce dünyası zenginliğine ulaşmamızı onların yol göstericiliğine borçluyuz” dedi.

Karacaoğlu, Dadaloğlu, Yunus Emre, Hoca Ahmet Yesevi gibi fikir mimarları olmasaydı birlikte yaşamanın kurallarını belirlemenin ve yeni yaklaşımlar ortaya koymanın imkansız olduğunu söyleyen İbicioğlu, Türk medeniyetini Batıya akan bir nehre benzetti ve beş bin yıllık tarihi serüveni içerisinde farklı kültürlerle zenginleştiğinin altını çizdi.  Konuşmasının devamında Mahtumkulu’nu anlamanın önemine değinen İbicioğlu şunları kaydetti: “Onu anlayabilseydik bugün dünyadaki birçok savaşın, kan ve gözyaşlarının olmasını çoktan önleyebilirdik, bulunduğumuz şartlara kanaat edebilmeyi ve medeniyet havzası içinde insanların birlikte anlam kazandığını öğrenebilirdik, dünya çok daha huzurlu, medeni ve mutlu olurdu.”

TÜRKSOY’un 2014 yılını Mahtumkulu Firaki’nin doğumunun 290. yıl dönümü olması dolayısıyla “Mahtumkulu Yılı” olarak kabul ettiğini belirten Türkmenistan Büyükelçisi Ata Serdarov da “İki devlet bir millet ile söylemek istediğimiz tarihi köklerimizin, dilimizin, kültürümüzün, gelenek ve göreneklerimizin birliğidir. İki ülkenin kalplerine işlemiş zenginlikler saymakla bitmez. Cumhurbaşkanlarımızın birbirlerine “sayın kardeşim” diye hitap etmeleri bunun en güzel şahididir” diye konuştu.

Konuşmasına iki ülke arasındaki kardeşliği pekiştirmeye vesile olan önemli organizasyonu düzenleyen SDÜ yönetimine teşekkür ederek başlayan Vali Vahdettin Özkan ise tarihte kardeşlik duygularını edebiyata aktararak nesilden nesile anlatan, kültürümüzü geliştiren düşünce dünyasının temsilcilerini anmanın önemli olduğunu vurguladı.

Konuşmaların ardından “Mahtumkulu Firaki” konulu belgesel izlendi, Türkmenistan Kültür Bakanlığı Ovaz Saz Grubu tarafından müzik dinletisi sunuldu ve Üniversitemiz bünyesinde eğitim gören Türkmen öğrenciler de Türkmenistan şairlerine ait “Türkmenin”, “Muhtaceyleme” ve “İfşa Eder Seni” isimli şiirleri seslendirdiler. Daha sonra Türk Dünyası ve Akraba Toplulukları Kulübünce düzenlenen ve Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bedri Sarıyev tarafından verilen “Mahtumkulu Firaki” konulu konferansa geçildi.

Prof. Dr. M. Lütfü Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinliğin ardından Mehter Takımı eşliğinde kortej yürüyüşüyle Doğu Yerleşkesi 19 Mayıs Öğrenci Meydanı ve Açık Hava Tiyatrosu’na geçildi. Buradaki kutlamalar, nevruz ateşinin yakılması, demir dövülmesi, Özbek pilavı dağıtımı ve Türkmenistan Kültür Bakanlığına bağlı “Halk Sazları Heyeti ve GSF Öğretim Elemanları tarafından verilen konserle devam etti. Kutlamalar kapsamında yarın Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Akraba Topluluklarından gelen öğrenciler, 19 Mayıs Öğrenci Meydanı ve Açık Hava Tiyatrosu’nda stant kurarak kendi kültürlerini tanıtacaklar.

 

Bu haber 689 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...