“ Biz Isparta’ya özel gömlek dikeriz”

25 Mart 2014 18:35

Ekonomi Bakanı Zeybekçi ile ITSO’da yapılan toplantıda işadamları, teşvik sisteminde Isparta’nın yeniden değerlendirilmesi başta olmak üzere, elma, kozmetik, ihracatın desteklenmesi, halı ihtisas gümrüğü gibi birçok konuyu gündeme getirip destek istediler. Sorunları tek tek dinleyen ve çözümü için çalışmalar yapacağını belirten Bakan Zeybekci Teşvik Sistemi ile ilgili de “Bölge değişikliği bir işe yaramaz, biz yatırımların ve yatırımcının desteklenmesi için Isparta’ya özel ceket dikeriz.”dedi.

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası önderliğinde, Milletvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç ve Recep Özel’in destekleriyle önemli bir organizasyona imza atıldı. Partisinin seçim çalışması için ilimize gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ITSO’da işadamlarıyla toplantı yaparak, sorunları dinledi. ITSO’nun ev sahipliği yaptığı toplantıya Bakan Zeybekçi’nin yanı sıra Milletvekilleri Süreyya Sadi Bilgiç, Recep Özel, Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Meclis Başkanı Osman Şahlan ve yönetim kurulu üyeleri, Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkan Vekili Ahmet Tural, Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar, Meclis Başkanı Nuri Selçuk, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Zabun, Baka Genel Sekreteri Tuncay Engin, işadamı dernekleri sivil toplum kuruluşları ve kamuyu temsilen 32 kişi katıldı.

TEŞVİK KONUSU GÜNDEME GELDİ      

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Koordinatörü Ali Galip Bilgili’nin Isparta’nın ekonomik durumuyla ilgili sunumunun ardından ITSO Başkanı Başdeğirmen üyeleri adına teşvik başta olmak üzere birçok konuda talepleri iletti. Başdeğirmen, öncelikle Isparta’nın ekonomik olarak kalkınması ve gelişmesi için işadamları olarak büyük gayret sarfettiklerini belirterek, devletten de önemli beklentileri olduğunu söyledi. Isparta sanayisinin gelişememesinin önündeki en büyük engellerden birinin teşvik sistemindeki adaletsizlik olduğuna vurgu yapan Başdeğirmen, “Teşvikle ilgili çalışmalar yapmak zorundayız.  Örneğin Konya OSB’de 30 bin insan çalışıyor. Bizim OSB’de 1800 kişi çalışıyor. Bu küçük bir örnek.  Fakat Konya ile aynı yani iki il de 2. bölgedeyiz. Bizim bulunduğumuz yer bakımından değişiklik yapılması, TR 61 kriteri üzerinde düzenlemeler yapılmasını ya da ilimize özel teşvikler uygulanmasını istiyoruz.”

ITSO Başkanı Başdeğirmen Isparta’nın diğer konularıyla ilgili de şu taleplerde bulundu: HALI İHTİSAS GÜMRÜĞÜ ISPARTA’DA KALMALI

Ispartamız her ne kadar üretimi olmasa da halı ile özdeşleşmiş bir il. İlimizde halı ihtisas gümrüğümüz var. Ancak, İstanbul Halı İhracatçılar Birliği’nin seçimlerinde Halı İhtisas Gümrüğü’nün İstanbul’a alınmasıyla ilgili ciddi bir lobi faaliyeti var. İstanbul bu konuda çok ısrarcı. Biz İhtisas Gümrüğü’nün burada kalması için Ticaret ve Sanayi Odası olarak 8 yıl önce 400 bin lira para harcadık. Gümrüğün gitmemesi için binasından, iç tefrişine kadar hepsiyle ilgilendik.  Bugün bu gümrüğün buradan gitmesi bizleri çok üzecek. Bu konuda desteğinize ihtiyacımız var. Ayrıca gümrüğümüzün yanına bir de Tekstil İhtisas Gümrüğü talebimiz var, yeterli alt yapıya sahibiz bu konularda destek bekliyoruz. 

KOZMETİK KONUSUNDA ÇALIŞMALARA DESTEK İSTEDİ

Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65’ini karşılayan bir il olarak yağlık gül çiçeğinin yeterince desteklenmediğini düşünüyoruz.  Kozmetik sanayinin Isparta’da gelişmesi için çalışmalarımız var. Akredite bir laboratuar kurmak ve Kozmetik İhtisas Gümrüğü’nün Isparta’ya alınmasını istiyoruz bu konuda da destek istiyoruz. 

İHRACAT RAKAMLARINDA ÜRETİM ESAS ALINMALI

İhracat konusunda da ilimiz 25 sektörde 90’dan fazla ülkeye ihracat yapıyor. Bizim 2023 hedefimiz 500 milyon dolar, Isparta olarak bu hedefe emin adımlarla ilerliyoruz. 2013 yılı ihracatımız 187 milyon dolar görünüyordu. Ancak ilimizde üretilip başka illerden yapılan ihracat rakamlarını da Ispartamıza ekledik ve 234 milyon dolara çıktık.  2023 hedefimizin üzerine çıkmak istiyoruz. Ancak, ihracat yapılırken ihracat rakamlarının ihracat ürün veya hizmetinin yapıldığı ile göre sınıflandırılmasını talep ediyoruz.

ITSO Başkanı Başdeğirmen’in ardından Ticaret Borsası Başkanı Ahmet Adar’da tarımsal sanayi ve elmaya verilen desteklerle ilgili Bakan Zeybekci’den taleplerde bulundu. Ticaret Borsası Başkanı Adar, “Isparta olarak Türkiye’nin elma üretiminin 4’te 1’ini  üretiyoruz. (600-700 bin ton) İlimizde 300 bin ton kapasiteli soğuk hava depolarımız mevcut. Ancak elmaya yeteri kadar destek alamadığımızı düşünüyoruz.  2009 -2010 yıllarında elmaya ton başına 50 dolar teşvik aldık. 2013 yılı sonunda da Başbakanımız bir gezimiz sırasında bize teşvik sözü verdi. Isparta tarımla sanayileşen bir şehir. 23 bin ton civarında kiraz, 18 bin ton civarında kayısı yetiştiriyoruz. Organik üretim alanlarımız var. Elmamız başta olmak üzere, tarımsal desteklerin artırılması ve Isparta’ya özel olarak bir çalışma yapılmasını talep ediyoruz.”dedi. 

Ardından, Yalvaç Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Nuri Dirik Bakan Zeybekci’den imar planları tamamlanan Yalvaç OSB’nin kamulaştırılması için maddi destek talebinde bulundu.

Isparta Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karabulut, Organize Sanayi Bölgesi’nde yatırımcıların yaşadığı sıkıntıları aktardı, kot sorunu ile ilgili de çözüm istedi.

SDÜ Rektörü Prof. Dr. İbicioğlu, Sağlık turizmi, SDÜ’nün genişlemesi ve bilimsel çalışmalarla  ilgili destek istedi.

Su Ürünleri Üreticileri Birliği Başkanı Alim Can’da Karacaören Barajı’yla ilgili balık üreticilerinin sorunlarını aktardı. Antalya’nın Karacaören Barajı’ndan içme suyu alacağını ve balık üretiminin 2015 yılında durdurulacağını belirten Can, buradaki balıkçıların mağdur olmaması için destek istedi.

BAKAN ZEYBEKCİ: ISPARTA’YA ÖZEL GÖMLEK DİKERİZ

Talepleri ve sorunları tek tek dinleyen Bakan Zeybekci Teşvik sistemi başta olmak üzere tüm konular üzerinde çalışacağını söyledi. Ancak teşvikle ilgili bölge değişikliğinin bir işe yaramayacağını belirten Zeybekçi,” Yatırımların ve yatırımcının desteklenmesi için  Isparta’ya özel ceket dikeriz.”dedi. Halı İhtisas Gümrüğü’nün Isparta’dan gitmesinin de asla söz konusu olmayacağını belirten Zeybekci konuyla ilgili gerekli çalışmayı yapacağını söyledi. Bakan Zeybekci şöyle devam etti:

STRATEJİK YATIRIMLAR YAPILSIN 

Yeni teşvik sistemi ile ilgili farklı düşüncelerimiz var. Tek alan olsun noktasal dokunuşlar yapıp ona destek verelim. Isparta’ya ayrı çalışmalar düzenleyelim. Teşvikte bölge değiştirmek çözüm değil. Kozmetik alanında yapılacak tüm yatırımlarla ilgili düzenleme yapalım. Kozmetikle ilgili stratejik yatırımlar yapılsın ve Isparta bu konuda merkez olsun.  Isparta’yı 2’den 3 yapalım böyle olmaz. Belli bir alan belirleyip onun üzerinde yoğunlaşalım. Bakanlığımızın, çalışmaları kapsamında ihracat taahhütlü olarak yapılacak yatırımlarla ilgili tahrik edici teşvikler var. Özel bir destek çıkaralım diyoruz bununla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Öncelikle Isparta olarak bizi çağırdığınız anda ekibimizle buraya geliriz. Teşvik konusunda  yatırımı ve yatırımcıyı desteklemek için Isparta’ya özel ceket dikeriz. “

HALI İHTİSAS GÜMRÜĞÜ ISPARTA’DAN GİTMEZ

ITSO Başkanı Başdeğirmen Halı İhtisas Gümrüğü ile ilgili taleplerine cevap veren Bakan Zeybekci, “Halı İhtisas Gümrüğü’nün Isparta’dan gitmesi söz konusu bile olamaz. Sizler bu konuda önemli gayretler sarfetmişsiniz. Biz konunun takipçisi oluruz. Gerekeni yaparız. Bu konu gündeme bile gelmez. “dedi.

Tarım konusun da değişiklikler yapılması taraftarı olduğunu belirten Zeybekci, “Örneğin elma konusunda ton başına destek yerine farklı destekler verilmeli. Üreticilerimiz yurtdışı fuarlarına katılsın onları destekleyelim. Bunun yanı sıra diğer desteklerden yararlanmalarını sağlayalım. “diye konuştu.

Toplantıda bütün taleplerle ilgili not alan Bakan Zeybekci, tüm konuları tek tek takip edeceğinin sözünü verdi.

 

Bu haber 768 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...