“Bu meclis sağlık hakkı bulunan herkesin meclisidir”

28 Eylül 2012 19:08

Isparta İl Sağlık Hakkı Meclisi ilgili kuruluş temsilcilerinin katılımıyla toplandı. Isparta-Burdur Tabip Odası Başkanı Dr. İlker Büyükyavuz, sözkonusu meclisin sağlık hakkı bulunan tüm fertlerin meclisi olduğunu ve onların sorunlarını masaya yatırdıklarını bildirdi.

Halı Sarayı Düğün Salonunda gerçekleştirilen ve Muhtarlar Derneği, Türk-Eğitim Sen, Türkiye Emekli Astsubaylar Derneği, Eğitim-İş, Ticaret ve Sanayi Odası, Atatürkçü Düşünce Derneği, CHP, Emek Partisi, Türk-Sağlık Sen, Eczacılar Odası, MHP, Türk-İş, Isparta-Burdur Tabip Odası olmak üzere bir çok sivil toplum örgütünün katıldığı toplantı Isparta-Burdur Tabip Odası Başkanı Dr. İlker Büyükyavuz'un açılış konuşmasıyla başladı. Toplantıda Isparta İli'ni ilgilendiren ve gündemde yer alan sağlık sorunları masaya yatırıldı.

Toplantının katılımcı kuruluşları ve gündemi okundu. Gündem maddelerinin görüşülmesine geçildi.Toplantıda ilk olarak Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonundan Dr. Deniz Akgün Isparta İli'nde yürütülen madencilik çalışmalarının olası çevre etkileriyle ilgili bir sunum yaptı. Sonrasında TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Fatih Sürenkök tarafından kamu-özel ortaklığı ile yapılması planlanan hastanelerle ilgili bilgilendirme yapıldı.

Dr. Sürenkök kamu-özel ortaklığı uygulamasıyla hastane inşaatlarının kamuya çok pahalıya mal olacağını belirtti. Bu şekilde kamu arazilerine inşa edilen hastanelerinin çeşitli hizmetlerinin (otopark, alışveriş merkezi, otel, kantin) ilgili konsorsiyum tarafından işletilmesi sonucunda ciddi kazançların elde edilmesinin söz konusu olacağını belirtti. Bu konsorsiyumun birleştirilen hastanelerin eski yerlerinin kullanım hakkını da elde ettiğini belirtti. Ayrıca Sürenkök, bu uygulama sırasında yatırımla ilgili risklerin kamu tarafından üstlenildiğini ekledi. Sürenkök İngiltere'de 2000'li yıllarda bu sistemle hastane yapılması uygulamasının yaygın olarak kullanıldığını ancak sonraki dönemde bundan vazgeçilmeye başlandığını belirtti.

Sürenkök, Erzurum’da, 2011 yılında 1.200 yataklı devlet hastanesinin yapılması işi 193 milyon 270 bin TL’ye ihale edildiğini ancak kamu-özel ortaklığı uygulamasıyla birlikte kamu tarafından ödenecek kira bedellerinin Kayseri için 137.73 Milyon TL, Etlik için 319 Milyon TL, Bilkent için 289 Milyon TL, Manisa için 64.25 Milyon TL ve Konya için 88.79 Milyon TL olduğunu belirtti. Bu şekilde kamunun ciddi bir şekilde zarara uğratılmasının söz konusu olduğunu belirtti.

Daha sonra Sağlık Hakkı Meclisi'nin alt komisyonlarının ve yürütme kurulunun belirlenmesi için oylama yapıldı. Toplantıda çevre sağlığı, ilimizde kanserin artış nedenleri, sağlık hizmetleri ve ilimiz okullarının durumu konularıyla ilgili alt komisyonların oluşturulmasına karar verildi. Sağlık Hakkı Meclisi Genel kurulunun üç ayda bir toplanması kararlaştırıldı. Bir sonraki toplantıya kadar komisyon çalışmalarının yürütülmesi ve genel kurulda yapılan çalışmaların değerlendirilmesine karar verildi.

 

 

Bu haber 858 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...