“Yeni rant alanları mı açılmaya çalışılıyor?”

28 Mart 2014 19:48

CHP Belediye Başkan adayı M. Lütfü Çakmakçı, ilimize yapılacak olan yeni Şehir Hastanesi’yle ilgili kaygılarının bulunduğunu açıkladı. Çakmakçı, “Kamu özel ortaklığı henüz ülkemizde denenmiş değil. Sonuçlarını hiç bilmiyoruz. Peki, biz muammaya mı gidiyoruz? Elimizdeki devlet hastanelerini kaybettiğimiz zaman onların arazilerinden yararlanarak yeni bir rant alanı mı açmaya çalışıyoruz?” dedi.

CHP Belediye Başkan adayı M. Lütfü Çakmakçı, düzenlediği basın toplantısında hastanelerin kamu-özel ortaklığıyla yapılmaya başlanmasından dolayı endişe içinde olduklarını belirtti. Halka doğruyu söyleme peşinde olduklarını bildiren Çakmakçı, “Halk bize bunun için inanıyor. Maalesef bizim öğrendiğimize göre burada bir Şehir Hastanesi yapılması bizim için önemli ancak yeri için kuşkularımızın olduğunu söylemiştik. Acaba şehir hastaneleri mevcut yapı içindeki birimleri kaldırıyor mu? Kanuna baktığınız da şunu görüyorsunuz; bir gün sağlık bakanlığı kaldırılırsa, bakanlığın kaldırılabileceğini bile kanunda söyleyebiliyorsunuz, 45 bin yeni yatak yapılacağını ifade edebiliyorsunuz ancak mevcut hastaneler kapatılmak kaydıyla, yatak sayısının azaltılmak kaydıyla bunu gerçekleştiriyorsunuz. Ayrıca tasarıdaki hekim ve teknisyenler, ebesinden, hemşiresine tüm sağlık çalışanları taşeron işçi haline gelecek diyor. Ama kimse bunun üzerinde durmuyor. Şehir Hastanelerinde çalışacak binlerce kişinin işyerine gelmek için kullanacağı servisten, çocuklarını bırakacakları kreşe kadar her yer ticari alan olarak tanımlanıyor. Hatta morg, gasilhanenin şirkete devri mümkün, ticari alan olarak görülüyor. Bunları ciddi şekilde düşünmemiz lazım” dedi.

“AYNI İMKANLARI MEVCUT HASTANELERE VERİN”

Öte yandan kamu-özel ortaklığıyla yapılan imkanların mevcut hastanelere verilmesinin daha doğru olacağını belirten Çakkmakçı, “Üniversite hastanelerine yüzde 70 yatak garantisini verseniz tüm üniversite hastaneler kârlı duruma geçer ve daha nitelikli hizmet sunarlar. Ayrıca çok uluslu finans kuruluşlarının uygun görmeleri durumunda hastanelere el koyma hakları geliyor. Otoyol işleteceklermiş gibi toplumu hasta etmek üzerine yüzde 70 yatak kapasitesi oranında garanti veriyor. Hazine garantisi verildiği için her türlü harç ve KDV’den bu hastaneler muaf. Bu ballı kaymak. Kamu özel ortaklığı henüz ülkemizde denenmiş değil. Sonuçlarını hiç bilmiyoruz. Peki biz muammaya mı gidiyoruz? Elimizdeki devlet hastanelerini kaybettiğimiz zaman onların arazilerinden yararlanarak yeni bir rant alanı mı açmaya çalışıyoruz? Onun için artık Türkiye’de açık, net, doğru bilgiyi veren, halka hizmeti hakka hizmet kabul eden bir anlayışın Isparta’ya ve Türkiye’ye gelmesi gerektiğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

 

 

Bu haber 870 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...