Kanserde ‘Erken Teşhis ve Eğitim’ vurgusu

31 Mart 2014 14:53

Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya; 1-7 Nisan Kanser Haftası’nın toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelesinde önemli bir yer tuttuğunu belirterek, eğitim yoluyla halkın bilinçlenmesi, kanserden korunma, kanserin önlenmesi ile kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programlarının önemine vurgu yaptı.

Karakaya’nın açıklaması şöyle: “Kanser, vücuttaki hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile karakterize bir grup hastalığın ortak adıdır. Hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir toplum sağlığı problemidir.

Kanser % 90 oranında çevresel, % 10 oranında ise kalıtsal genetik faktörlere bağlı oluşmaktadır. Çevresel faktörler arasında da tütün ürünlerinin kullanılması, sağlıksız beslenme ve obezite, alkol ve enfeksiyonlar ilk sıralarda yer almaktadır. Özellikle ortaya çıkışın önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır.

Her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında düzenlenen Kanser Haftası toplumda farkındalık sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi kanserle mücadelesinde önemli bir yer tutmaktadır. Erken tanı ile önlenebilir kanserlerin tarama programlarına alınması ile ilgili faaliyetler ülke geneliyle birlikte ilimizde de yapılmaktadır. Eğitim yoluyla halkın bilinçlenmesi, kanserden korunma, kanserin önlenmesi ile kanser vakalarının erken evrelerde yakalanmasına yönelik tarama programları ve Sigara Bıraktırma Destek Tedavisi danışmanlığı KETEM’ de ( Kanser Erken, Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi) yürütmektedir.

İlimizde Halk Sağlığı Müdürlüğümüzün desteği ile KETEM’ de Toplum Tabanlı Meme Kanseri Taraması, Toplum Tabanlı Rahim Ağzı Kanseri ve Toplum Tabanlı Kolorektal (Kalınbağırsak) Kanseri Taramaları uygulanmaktadır. Bu tarama programlarının uygulandığı  yaş grupları şu şekildedir;

30-65 yaş kadınlara serviks (rahim ağzı) kanseri taraması,

40-69 yaş kadınlara meme kanseri taraması,

50-70 yaş kadın ve erkeklere kolorektal (kalın bağırsak) kanseri taraması,

Sigarayı Bıraktırma Destek Tedavisi Programı danışmanlık hizmetleri verilmektedir.

Tarama 1 saatinizi, kanser hayatınızı alır.

KETEM (Kanser Erken, Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi)  ilimiz Isparta Kadın, Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi Girişindeki Yeni Hizmet Binasında ücretsiz olarak hizmet vermektedir.   İletişim: 0 246 211 72 86-87

                                                                                                   

Bu haber 800 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...