Artık işveren çalışana göre davranıyor

3 Nisan 2014 16:39

İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, çalışma hayatında iş arayanların artık kendilerine göre belli kriterler koymaya başladığını duyurdu. İş arayanın saatine varıncaya kadar işe başlamadan sorguladığını ve ona göre harekete geçtiğini belirten Ergin, “Bir işe girmek isteyen kişi tecrübesi, bilgi birikimi olmadan sabah 08.00, akşam 17.00 saatlerinde çalışmak istediğini söylüyor. Artık kriterleri daha çok işçiler belirliyor” dedi.

İŞKUR İl Müdürü Hüseyin Ergin, Isparta’da iş hayatının geldiği son noktayı açıkladı. İş beğenmemenin giderek arttığını ve hal böyle olunca işverenlerin işçi bulamadığı için kendilerini çalışanlara göre ayarlamaya başladığını ifade eden Ergin, “Kişiler yapmış oldukları işlerde alansal olarak işi beğenmiyorlar. Saatine varıncaya kadar bana soruyorlar. Bir işe girmek isteyen kişi tecrübesi, bilgi birikimi olmadan sabah 08.00, akşam 17.00 saatlerinde çalışmak istediğini söylüyorlar. Artık kriterleri daha çok işçiler belirliyor. Ayrıca kapalı ortamda çalışmak istiyorum, zorlu işlerde çalışmak istemiyorum diyor. O yüzden açık işler daha çok kereste fabrikaları ve imalat sektörü. Çünkü insanlar buralarda çalışmak istemiyorlar. İşverenler ise işçilerin işlerini daha nitelikli yapmalarını istiyorlar. Tecrübe arıyorlar. Bunun yanında hemen yüksek maaş vermeyi öngörmüyorlar. İlk olarak asgari ücret öneriyorlar. Beklentiler fazla karşılanması da düşük olduğu için insanlar çalışmaktan kaçıyor” dedi.

“İŞSİZLİĞİ SADECE BİZ ÖNLEYEMEYİZ”

Öte yandan işsizliğin önlenmesinin sadece İŞKUR’un görevi olmadığını ifade eden Ergin, şunları söyledi; “Yasal mevzuat çerçevesinde bu görev bize verildi ancak biz diğer kuruluşları yanımıza alarak işsizliği önleyebiliriz. Bunun içinde artık işbirliği güçbirliğini sağlamak gerekir. Bunu sağlayamadığınız takdirde küçük faaliyetlerle kalırsınız. Onun için Isparta’da artık yaptığımız tüm çalışmaları ortaklaşa yürütmek istiyoruz. Bu diğer kurum ve kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları olabilir. Örneğin ilk yaptığımız ortaklıkta Girişimcilik eğitimlerini ITSO ile ortaklaşa yapıyoruz. Beraberce hem sigortalı olup çalışanların işlerini genişletmesini adına hem de iş kuracaklara yeni imkanlar sunmak için yaptığımız bir çalışmadır bu. 9 Nisan’da ITSO’da yine girişimcilik eğitimlerimiz için seçmelerimiz var. Eğitimlere katılanlar sertifika alıyor. Eğitimlerimiz 16 Nisan’da başlayacak.

“GENİŞ KAPSAMLI DÜŞÜNÜYORUZ”

Önceki yıllar biz sadece işsiz olanlara eğitim veriyorduk. Şuanda sigortası ve işi olanı da bu eğitime alıyoruz. Çünkü onlar da işlerini genişletmek isteyebilir. Dolayısıyla deniş kapsamlı düşünüyoruz. 2010 yılında Isparta’daki işsizlik oranı yüzde 12 civarındaydı. Şimdi ise yüzde 7.1’e düştü. Git gide düşüşü görüyoruz. Isparta’da insanlara geldiklerinde artık iş yok demiyoruz. Ama onlar beğenmeyerek çıkıyorlar. İnternetten girdiklerinde de sistemde birçok alanda açık işkolunu görebilirler. Ancak kişi, saatini, ücretini veya alanını uygun görmüyor. Bu yüzden çalışmak istemiyor. Ya da kamuda çalışmak istediğini söylüyor. Ama insanların seçebileceği çok çeşitli dallarda iş imkanı var. Isparta İŞKUR sisteminde 60-70 meslek kollarında açık işimiz var. Açık işler sadece vasıfsız işlerde değil. Mühendislik alanların da bile açık iş var.”

 

 

Bu haber 811 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...