“Bizi ihanet yıktı!”

3 Nisan 2014 16:43

CHP İl Başkanı Vedat Şenol, yerel seçimlerde yaşadıkları hüsranın sebebini açıkladı. Başarısızlığı üstlenen Şenol, “İstifamı verdim ancak Genel Merkezimiz kabul etmedi. Yerel seçimlerde tablonun bu şekilde ortaya çıkmasının nedeni; İçimizdeki bazı şahıslar ve Milletvekilimiz Ali Haydar Öner’dir. Çekim merkezini oluşturamadık” dedi.

CHP İl Başkanı Vedat Şenol, dün düzenlediği basın toplantısında yerel seçim değerlendirmesi yaptı. Oldukça sert ve net konuşan Şenol, hüsranın nedenlerini açıkladı. Başarısızlığı üstlenen ve istifa dilekçesini hazırlayıp Genel Merkezi aradığını belirten Şenol, “Adnan Keskin’le görüştüm ve istifamı vereceğimi söyledim. Çünkü alınan sonuç gerçekten bir başarısızlıktı. Ancak Adnan bey Cumhurbaşkanlığı seçimleri olduğu gerekçesiyle istifamı kabul etmedi. Aynı şekilde örgütümüz de şu anda istifanın doğru olmayacağını söyledi ve dilekçemi vermekten vazgeçtim” dedi.

“ÇEKİM MERKEZİ OLUŞTURAMADIK!”

Öte yandan yerel seçimlerde AKP’ye karşı çekim merkezi oluşturamadıklarını ve MHP’nin yapmış olduğu kara propagandanın tuttuğunu belirten Şenol, “Gerçekten çok iyi çalıştık. Seçimi kararsız kesimin oyları belirledi. Zaten seçimde iki taraf vardı. Bir AKP diğeri de ona karşı olanlar. Biz bu konuda çekim merkezi oluşturamadık. Ayrıca MHP’nin de bize yönelik yaptığı kara propaganda yani ‘CHP seçimi kazanamaz. Gelin bizde birleşelim’ söylemleri tuttu. Hem de çok güzel tuttu” diye konuştu.

“BİZİ İHANET YIKTI”

Diğer taraftan yaptığı analiz sonrası seçimi kaybetmelerine sebep olan en önemli unsurları da açıklayan Şenol, “Kaybetmemize sebep olan en önemli iki unsur var. Birincisi; İçimizde uğradığımız ihanet. Diğeri de Milletvekilimiz Ali Haydar Öner beyin bizimle çalışmaması. Biz hem eski vekilimiz Mevlüt Coşkuner’i hem de Ali Haydar beyi çalışması konusunda davet ettik. Biri gitti Muğla’da çalışacağını söyledi biri de dikkate bile almadı. Zaten çekim merkezi oluşturamamamızın en büyük nedenlerinden biri de bunlardır. Yalnız kaldık” şeklinde konuştu.

GÜNAYDIN’I TEBRİK ETTİ

Belediye Başkanı Sayın Yusuf Ziya Günaydın’ı da seçimi kazanmasından ötürü tebrik eden Şenol, şu açıklamaları yaptı; “Seçimlerde aldığımız sonuç kesinlikle başarısızlıktır. CHP’nin en son seçimlerde aldığı oy 27.500’dür. 25 binin altındaki oy bizim için istifa edilmesi gereken bir rakamdı. Biz başarısızlığın üstünü örtmeye çalışmıyoruz. CHP, örgütsel ve aday olarak suçlanabileceği ve bizim de kabul edebileceğimiz tek bir eleştiri olabilir. CHP ve adayı seçim çalışmalarında bir çekim merkezi oluşturamadı. AKP’nin karşısında ya CHP, ya da MHP çekim merkezi olacaktır. Çalışmalarımızı bunun üzerine kurduk. Ama başarısız olmamızın en büyük sebebi budur. Vatandaşlarımız kimi kuvvetli gördüyse ve kim çekim merkezi oluşturduysa ona oy verir.

“YARIŞ İKİ PARTİ ARASINDA GEÇECEKTİ AMA...”

Isparta’da 3 parti yarışması vardı en başta. CHP veya MHP’de oluşacak çekim merkezi yarışı iki parti arasında geçirecekti. Bu yönde bizde tespitte bulunmuştuk. Çalışmalarımızı da bu doğrultuda yaptık. Çünkü yüzde 30 gibi bir kararsız kesim vardı. Bunların içinde AKP’den kaçanlar da vardı. Bu kitle seçim sonucunu belirledi. Bu kitleler CHP’ye gelmedi. Bunlar nötr insanlar. Yaşamlarından, hayatlarından bir şey değişmesini ama hiçbir partiye de bağlı olmayan insanlardır. Isparta’da neden CHP değil de MHP çekim merkezi oluşturdu? Bu çok çeşitli sebeplere bağlıyoruz. İl örgütü, ilçe örgütü, kadın ve gençlik kollarımız ile adaylarımız iyi çalıştık. Ama sayımız azdı. Bu büyük örgütümüzün içinde çok az kişi çalıştık .30 kadın çalıştı. Gençlikte 10 kişiyi geçmedi. İl ve ilçe örgütlerinin yöneticileri ve disiplin kurulunun takdir ettiğim ağabeyleri çalıştı. Ama bunun dışında CHP’de ağırlıklı olarak siyaset yapan, toplumda adı geçen, bunlar CHP’nin ağır topları diye bilinen kişiler çalışmadı. Çalışmamak bir yana MHP’nin çekim merkezi oluşturmasında onların yanında yer aldılar.

“PARTİLERİNİN ALEYHİNDE ÇALIŞTILAR”

CHP aleyhinde MHP’nin yaptığı kara propaganda büyük bir başarıyla tuttu. CHP’de yöneticilik yapmış kişiler bu propagandanın içine girdiler ve kendileri de partimizin aleyhinde çalıştılar. Bu büyük bir disiplin suçudur. Seçim sürecinde parti aleyhinde milletvekili dahil kimse çalışmaz. CHP’ye oy verirsek AKP seçilir propagandası işlendi. Bu yönde çok bilgi edindik. Bizim partimizin içinden bu yönde söylemlerde bulunanlar olmuş. Isparta’da merkez sağ ağırlıklı olarak yüzer gezer konumdaydı. Demokrat Parti’nin aldığı oya da bakarsanız bunu anlarsınız. O kitleler oy verecek parti aradılar. Son dakikaya kadar CHP mi MHP’ye mi verelim tartışmaları yaptılar. Çekim merkezi oluşturmanın önemi o kadar büyük. eski arkadaşlarımızın da katkısıyla çekim merkezi oluşturamadık.

“SEÇİMLERİ 2009 YILINA GÖRE KARŞILAŞTIRIRSAK BAŞARILIYIZ”

Örgüt olarak birçok etkinliğe imza attık. Diğer parti örgütleri bizim kadar çalışmadı. CHP’nin çekim merkezi oluşturması engellenmeseydi bugün MHP’nin aldığı oyların hepsi bize gelecekti. Bir kara propaganda yapıldı, ikincisi ise içinde CHP’lilerinde olduğu çekim merkezi oluşmasına karşı bir engelle çalışması yapıldı. Burada da başarılı olundu. Sonuçları 2009 yerel seçimlerine göre karşılaştırdığımız da başarılıyız. 2009’da İl Genel Meclisi oy oranımız yüzde 9.4, 2014 ise yüzde 14.9. oransal olarak yüzde 50 artışımız var. Biz oyumuzu artırdık da diyebiliriz. Genel seçimle yerel seçim farklıdır. Ama biz buna sığınmıyoruz. CHP’nin oyu belediye başkanlığında 12.500 olamaz. Tutanaklarda CHP adayına, belediye meclisi ve il genel meclisine verilen oylar farklı. İl genel meclisi ile belediye başkanlığı için verilen oy arasında 5 binden fazla fark var. Bir de kara propagandadan etkilenen 10-15 bin kişinin farklı bir partiye oy verenler var. Bunlar önemlidir. CHP belediye başkanlığında inançlı CHP’lilerin ve hocamızın gayretiyle bu oyları almıştır. Milletvekilimizi ve eski vekilimizi de suçluyorum. İkisi de çalışmadı. İkisini de göreve çağırdık. Birisi kafasına göre takıldı, diğeri hiç gelmedi. Toplum bu tür insanları ister. Biz diğer illerin vekilleriyle çalışma yaptık. Ali Haydar bey 80 günde bir hafta gelip bizle çalışmadı. Mevlüt bey ben Muğla’da çalışacağım dedi. Ama bilmiyoruz nerede çalıştı. CHP’nin kendi içinde ihanete uğramasından dolayı sonuçlar böyle çıktı.

“ERDOĞAN’I GÖREVE ÇAĞIRDIK MADEM NEDEN GELMEDİ?”

Eski il başkanımız Yusuf Erdoğan’ın gazetede yayınlanan röportajında “2011 seçimlerinde CHP’yi destekleyen Isparta sevdalıları MHP’ye gitti” demiş. 2011 seçimlerinde biz yönetimde de olmamıza rağmen biz dışarıdan çok aktif destek verdik. İl başkanı tek başkanıydı. Bunu söyleyen eski il başkanımız 2014 seçimlerinde partimizin hangi kademesinden çalıştı, sormak isterim. Nasıl Isparta sevdalılığı bu. Partinin yerel seçimi olacak, il örgütü seni göreve çağıracak gelmeyeceksin ondan sonra eski seçimleri hatırlatacaksın. Bunu asla kabul edemem.

“PARTİ ÜYELERİNE MESAJ VERDİ”

CHP olarak il ve ilçe örgütü olarak sorumluluğumuzu üstlendik. Toplantımızda istifa ettiğimi söyledim. Herkese fikirlerini sordum. Arkadaşlarımız istifanın partiyi kaosa sürükleneceğini ve partimizin aleyhinde çalışan insanların partiye hakim olacağını bildirdiler. Buna rağmen genel merkezden Adnan Keskin’le görüştüm. Kendisi istifanın doğru olmayacağını söyledi. Örgütüm ve genel merkezin isteği doğrultusunda istifadan vazgeçtim. Ama yeni yönetimler oluşacaksa biz buna hazırız. Yalnız yönetimlere bazı insanların talip olmaması lazım. Zamanında parti binasının 5 yıllık kirasını hiç ödemeyenler, haciz aşamasına getirenler, bu göreve talip olmaması lazım. Biz 21 ayda 115 bin lira olarak borçlarını ödedik. Partisinin eski arabasının sigorta ve vizesini ödemeyip 10 bin lira borç için haciz aşamasının başlamasına sebep olanlar göreve talip olmamalı. 2011 seçimlerinde partinin parasını nerelere harcandığını anlatmayanlar, kongrede belge sunmayanlar, sahte belge ve kendi dükkanlarından naylon fatura düzenleyenler aday olmamalı. İl örgütüne nifak sokanlar, İl örgütünü ilçe örgütüne karşı kışkırtanlar hiçbir şekilde bu tür yönetimlere talip olmamalı. Vekil olup da seçim çalışmalarına destek yerine köstek olanlar, yerel seçime değil de milletvekili seçimlerine çalışanlar yönetimlere talip olmamalıdır. Bunların CHP’nin tertemiz yapısını kirletmeye hakları yoktur.

“BÜYÜKTUNCER’İN ZATEN ÖNCEDEN İSTİFASINI İSTEMİŞTİK”

Yönetimde Mehmet Büyüktuncer istifa etti. Kendisinin daha önce istifasını istemiştik. Kendisi son toplantıda istifa taraflısıydı. Başarısızlıktan dolayı istifa ediyorum dedi. Ama biz kendisini aktif olarak yanımızda tutmuyorduk. İlçelerden resmi olarak bize yansıyan istifa yok.”

 

 

Bu haber 1102 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...