“En büyük etken 17 Aralık süreci”

7 Nisan 2014 15:56

Müstakil Sanayici İş Adamları Derneği (MÜSİAD) açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

MÜSİAD, enflasyon rakamlarının yüksek çıkmasının nedeni olarak 17 Aralık sürecinin ve ABD Merkez Bankası FED’in para politikalarının normalleşmesi süreciyle beraber, Türk Lirası’ndaki değer kaybının etken olduğunu belirtti.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan MÜSİAD İl Temsilcisi Mustafa Selim Özkutlu, “Bugün açıklanan enflasyon rakamlarını değerlendirdiğimizde, Yurtiçi Üretici Fiyatları Endeksi (Yİ-ÜFE) 2013 yılı Mart ayında da yükselişini sürdürdüğünü görüyoruz. Geçen yılın aynı ayına göre %12,31’lik ve bir önceki aya göre %0,74’lik artış, üretici bazlı fiyatlardaki yükselişinin etkisinin devam ettiğini göstermektedir.

Bu artışlarda, Yİ-ÜFE’de %86 payı olan imalat sanayindeki bir önceki aya göre %1,03 ve geçen yılın aynı ayına göre %13,2’lik yükseliş etkili olmuştur. Yine sermaye malı fiyatlarındaki gerek aylık (%0,98), gerekse de yıllık (%15,26) bazda ciddi yükselişler, bize ekonomide üretim sürecinde ithal girdi olarak kullanılan malların maliyetlerinde ciddi artışların etkisinin devam ettiğini göstermektedir. MÜSİAD Şubat ayı enflasyon raporunda önümüzdeki dönemde bu maliyet artışlarının perakende fiyatlarına da yansıyarak, TÜFE’de yukarı yönlü artışlara neden olabileceğini belirtmişti.

Nitekim bu yansımalar Mart ayında da devam ederek TÜFE’nin bir önceki yılın aynı ayına göre % 8,39 artmasına sebep olmuştur.

Bütün bu değerlendirmeler ışığında 17 Aralık süreci ve ABD Merkez Bankası FED’in tahvil alım programında azaltmaya gitmesiyle birlikte Türk Lirası’ndaki değer kaybı Aralık ayından itibaren enflasyon üzerinde yukarı yönlü etkide bulunmuştur.

Önümüzdeki dönemde enflasyonun seyri TL’nin değer kaybının gecikmeli etkilerine bağlı olarak yukarı yönlü bir risk taşımaya devam edeceği öngörüsünde bulunuyor, bununla birlikte yerel seçim sonrası siyasi istikrarın sağlanmasıyla değerlenen TL’ye bağlı olarak Haziran ayından itibaren enflasyonda düşüşler bekleyebileceğimizi düşünüyoruz” dedi.

 

Bu haber 863 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...