“Mali krizi ekonomik disiplinle en az zararla atlattık”

29 Eylül 2012 13:33

Süleyman Demirel Üniversitesi’nin 2012- 2013 Akademik yılı Prof. Dr. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezinde yapılan törenle açıldı. Yılın ilk dersini ise Maliye Bakanı Mehmet Şimşek verdi. 

Süleyman Demirel Üniversitesinin geçtiğimiz Cuma günü gerçekleştirilen  2012- 2013 Akademik Yılı Açılış Törenine, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Isparta Valisi Memduh Oğuz, Isparta Milletvekilleri, Isparta ve Burdur il protokol üyeleri, kamu ve özel sektör kuruluşlarının temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. 

TECİRLİ; “ÜNİVERSİTELER CEHALETE KARŞI AÇILAN KAPILARDIR” 

Etkinlik öncesi, Rektör  Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, 2012-2013 Akademik Yılı Açılış Törenini onurlandıran Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i makamında ağırladı; Şimşek’e günün anısına hediyeler takdim edildi.

2012- 2013 Akademik Yılı Açılış Töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesiyle başladı. SDÜ Halk Oyunları Topluluğu eşliğinde Akademik Oda Orkestrası tarafından verilen konserin ardından Üniversite  Kurumsal İletişim Merkezince hazırlanan tanıtım filmi izlendi.

Törenin ilk konuşmasını yapan SDÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Feyzullah Tecirli, cehalete karşı açılan savaşta üniversitelerin önemli bir yere sahip olduğunu vurgulayarak milletin birliğinin ve beraberliğinin farklılıklara hoşgörüyle yaklaşılmasından geçtiğini söyledi.

İBİCİOĞLU; “SDÜ KONTENJANDA ÜLKEMİZİN 

İLK 10 ÜNİVERSİTESİ ARASINDA YER ALIYOR” 

Konuşmasına, 1992 yılında kurulan SDÜ’ nün ülkenin en saygın eğitim kurumlarından birisi olduğunu belirterek başlayan  Rektör  Prof. Dr. Hasan İbicioğlu da, “Süleyman Demirel Üniversitesi, 17 fakülte, 3 yüksekokul, 20 meslek yüksekokulu, 6 enstitü, rektörlüğe bağlı 6 bölüm ve 40 araştırma ve uygulama merkezinin yanında 5.693’ü lisansüstü olmak üzere 56.253 kayıtlı öğrencisi ile ülkemizin en büyük eğitim kurumlarından birisi konumuna gelmiştir. Bugün448.520 metrekare kapalı alana sahip olan üniversitemiz, ülkemizin diğer seçkin üniversiteleri içerisinde öğrenci sayısı ve yeni öğrenci kontenjanı itibari ile ülkemiz üniversiteleri içinde ilk 10’da yer almaktadır.” dedi.

“ÜNİVERSİTELER ÇAĞDAŞ BİLİMİN ÖNCÜLERİDİR” 

İbicioğlu, Türkiye’nin son yıllarda gösterdiği yüksek ekonomik performans ve yönetimdeki istikrarla dünyada sadece gelişmekte olan ülkeler değil, gelişmiş ülkelerce de model alınmaya başlayan bir ülke olduğunu ifade etti. Üniversitenin fiziki ve akademik yapılanması ile proje başarıları hakkında da bilgi veren İbicioğlu, üniversitelerin iki temel işlevinin “Bilimsel bilginin üretimi” ve “Üretilen bilginin eğitim yoluyla toplumsal hayatta yaygınlaştırılması” olduğunu söyledi. Çağdaş ülkelerde olduğu gibi, toplumun önünü açan, liderlik yapan üniversitelerin, ülke ve yeryüzü sorunları ile her düzeyde yakından ilgilenmesi gerektiğinin önemine değinen İbicioğlu, şunları kaydetti: “Son yıllarda bu doğrultuda önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Üniversitelerimizin asli fonksiyonlarına kavuşmalarının yanında bu eğitim ve ilim yuvaları Anadolu’muzun her köşesine ulaşmıştır. Üniversitesiz bir ilimiz kalmamıştır. Bu gelişme Anadolu’nun ekonomik, sosyal ve kültürel bakımdan göstereceği büyük atılımın altyapısını hazırlamaktadır. Üniversitemiz de Türkiye’nin ve dünyanın sosyal, ekonomik, siyasal meseleleri ile yakından ilgilenmekte, evrensel insani değerlerin ışığında bu meselelere tatbik edilebilecek bilimsel çözümler üretmektedir.”

“KÜRESEL DENGE UNSURUYUZ”

Türkiye’nin, vatandaşlarının geleceklerinden ümitli olduğu, herkesin kendi inancını yaşabildiği, ekonomisi güçlü, yönetimi istikrarlı, kurumları birbiri ile uyumlu, adaletin tesis

edildiği, geçmişte olduğu gibi mazlum milletlerin sığınabileceği bir insanlık, huzur adası ve aynı zamanda küresel bir denge unsuru haline gelmesinde SDÜ’nün de önemli rol oynayacağını belirten İbicioğlu, “Bunu başaracak genç ve dinamik insan kaynağına sahibiz. Bu uğurda bizler elimizden gelen çabayı göstermekte azimliyiz, kararlıyız. Bizlere düşen bu gençleri en iyi biçimde yetiştirmektir.” diyerek sözlerini noktaladı.

VALİ OĞUZ; “ISPARTA BİR EĞİTİM ŞEHRİDİR” 

Daha sonra konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Isparta Valisi Memduh Oğuz, Isparta’nın gülün başkenti olduğunu belirterek Isparta halkının eğitime büyük önem verdiğini söyledi. Oğuz, “Isparta, bir ilim merkezidir. Uluslararası başarılarından söz eden bu üniversiteden il olarak yararlanmalıyız.” dedi.

BİLİM, TEKNOLOJİ VE SANATTA ÖDÜLLER SAHİPLERİNİ BULDU

Açılış konuşmalarının ardından Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından “2011 Yılı Bilim, Teknoloji ve Sanat Ödülü”, “2011 Yılı Teşvik Ödülü” ve “2011 Yılı Atıf Ödülü” kazananlara ödülleri verildi. Törende daha sonra SDÜ Kurumsal İletişim Merkezince hazırlanan “Bir Başarı Öyküsü: Mehmet Şimşek” adlı biyografik film izlendi ve Rektör  Prof. Dr. Hasan İbicioğlu tarafından, Türkiye’nin ekonomi politikasına sağladığı katkılardan dolayı Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e SDÜ fahri doktora payesi takdim edildi ve binişleri giydirildi.

 BAKAN ŞİMŞEK; “EKONOMİK  KRİZİ MALİ 

DİSİPLİNLE EN AZ ZARARLA ATLATTIK” 

Akademik yılın ilk dersini veren Bakan Şimşek, SDÜ’de olmaktan ve fahri doktora payesine layık görülmekten duyduğu mutluluğu dile getirerek, üniversitelerin, ülkenin kaderine yön verecek iki önemli zenginlik olan “bilgi” ve “gençliği” buluşturduğunu ve dünyanın başarısının gençlere bağlı olduğunu söyledi. “Ekonomide Kriz Yönetimi” isimli ilk dersinde Şimşek, 1929 Dünya Ekonomik Buhranı ile 2009 Dünya Ekonomik Krizini değerlendirdi. Küreselleşme ve kriz arasındaki ilişkiden de bahseden Şimşek, küreselleşen bir dünyada iyimserliğin de kötümserliğin de bulaşıcı olduğunu söyledi. 

Türkiye’nin krizi en az zararla atlatmasının sebebinin mali disipline verilen değere ve maliye politikalarının etkin kullanılmasına bağlı olduğunu belirten Şimşek, siyasi iktidar, güçlü mali dengeler, sağlam bankacılık sektörü, sağlıklı hane halkı bilançosu, pro-aktif makro- ihtiyati politikalar sayesinde krize sağlam temellerle girildiğini ifade etti. Bakanlığın bütçe çalışmalarıyla ilgili bilgiler veren Bakan Şimşek, Türkiye'nin ekonomik yönden geldiği noktanın önemini de vurguladı.

Tören sonunda Bakan Şimşek'e resminin işlendiği bir halı hediye edildi. 

Bu haber 778 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...