Tilkiler için kuduz aşılı yem

16 Nisan 2014 16:45

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, yaban hayatındaki tilkilerin aşılanması ile ilgili olarak Bakanlık tarafından hazırlanan “Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi” dahilinde kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü 105.000 Km2  alanda 3 yıl süreyle, senede 1 defa  olmak üzere  havadan aşılama çalışması yürütüleceğini duyurdu.

Cenk Şölen, söz konusu aşılama çalışması ile ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Yaban hayatındaki tilkiler kuduz hastalığına karşı aşılanacaktır. Bu kapsam da Aşılama çalışmaları havadan uçaklar ile yapılacak, aşı içeren yem kapsülleri havadan tabiata bırakılacaktır.

 Bakanlığımız Türkiye de Yaban hayatındaki Tilkilerin “Kuduz Hastalığına Karşı Ağızdan Aşılama Projesi” ni uygulamaya koymuştur. Aşılama çalışmaları kuduz hastalığının yoğun olarak görüldüğü 105.000 Km2  alanda 3 yıl süreyle, senede 1 defa  olmak üzere  havadan aşılama çalışması şeklinde yürütülecektir.

Bakanlığımızın “Kuduza Karşı Ağızdan Aşılama Projesi” dahilin de İlimiz de Tilkilere, özel köfte şeklindeki yem halinde;  balık ve hayvan yeminin ortasında plastik kapsüller içerisinde alüminyum folyo ile kaplanmış aşılar yerleştirilmiştir. Tilkiler oldukça uzak mesafelerden bile aşılı yemin kokusunu alabilirler. Tilki köfteyi yerken dişleri ile aşının içinde bulunduğu kapsülü patlatacak ve aşı ağız boşluğuna yayılarak hastalığa karşı bağışıklık sağlayacaktır. Uygulanacak olan bu projeyle, yaban hayatındaki tilkilerin havadan, kuduz hastalığına karşı aşılanarak; hayvanlar arasında Kuduz hastalığının yayılmasının önlenmesi bu sayede hastalığın insanlara bulaşma riskinin de azaltılması amaçlanmaktadır.

Yem şeklindeki aşı kapsülleri  insan sağlığına zararlı değildir, fakat insanların aşı kapsüllerine dokunmamasının daha iyi olacağı, çünkü İnsan kokusu sinmiş aşı yeminin tilkiler için çekiciliğini azalttığından, Aşı kapsüllerine kesinlikle dokunulmamalıdır.

İnsanların yaşam alanlarında bulunan aşıların bütünlüğü bozulmamış ise diğer kişiler ve çocukların görmeyeceği bir yere bırakılması gerekir, Aşı güvenlikle ilgili çok sayıda testten geçmiştir. Açılmış kapsülle temas eden kişilerin önce temas eden vücut bölgelerini su ve sabunla yıkamaları ve en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekmektedir.

Aşılar tilkiler için geliştirilmiştir. Aşı yemin içindeki doz, bir kedi ya da köpeği kuduza karşı aşılamak için yeterli değildir. Aşılı yemler tilkiler için atıldığından, köpekler kampanya döneminde 1 hafta bağlı tutulmalıdır. Bu şekilde aşılı yemleri yemeleri engellenmiş olacaktır”.

 

Bu haber 670 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...