AKP’de ‘3 Dönem’ uygulamasına esneklik getirildi

1 Ekim 2012 18:12

Ak Parti 4. Olağan Genel Kongresi'nde meşhur '3 dönem' sınırlamasını getiren tüzüğü değişti. 3 dönem milletvekilliği yapanlar belediye başkanı olabilecek.

Ak Parti tüzüğünün 132'nci maddesinde "Ak Parti listelerinden aday gösterilip seçilmiş olan belediye başkanları ve milletvekilleri, en fazla üç dönem aday gösterilebilir" hükmü yer alıyordu. Bu düzenlemeye paralel olarak önümüzdeki seçimlerde Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dahil 73 kişi, milletvekili adayı olamayacak.

Tüzükteki bu hüküm, "milletvekili ya da belediye başkanı olamazlar" yerine "Ak Parti listelerinden aday gösterilemez" şeklinde düzenlendiği için amacı aşan bazı sorunları da beraberinde getirdi. Madde, üç dönem üst üste milletvekili seçilen bir ismin belediye başkanı, üç dönem üst üste seçilen belediye başkanlarının da milletvekili olmasının önünü tıkadı.

Ak Parti MYK'sında bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için "üç dönem sınırlamasına kısmi düzenleme yapılması" görüşü benimsenmişti. Yapılacak değişiklikle "üç dönem koşulu" sadece yapılan görevle sınırlandı.

Milletvekili olan milletvekili, belediye başkanı olan da başkanlığa aday olamayacak. Tüzük değişikliği ile üç dönem milletvekili seçilen, belediye başkanlığı; belediye başkanı seçilenlerse milletvekilliğine aday gösterilebilecek. Değişiklikle üç dönem aday gösterilip seçilemeyenlerin tekrar aday olamamasının önü de açıldı.

 

Bu haber 645 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...