Kadın girişimci adaylarına başarılı iş hayatı önerileri

21 Nisan 2014 16:22

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Antalya, Burdur ve Isparta’da sürdürülebilir kalkınma hedefine yönelik eğitim çalışmalarını sürdürüyor. BAKA, KOSGEB işbirliğinde il merkezleri ile ilçelerinde sürdürdüğü ‘Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi’ni Burdur’da kadın girişimci adaylarına verdi. Burdur’daki eğitime katılan adaylara hitap eden BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, başarılı iş hayatı için öncelikle belirledikleri hedefe ulaşmak için kararlı olmaları, kalite ve standarda çok önem vermeleri gerektiğini anlattı ve bayan girişimcilerden işçilikten veya küçük işletmelerle başlayıp işveren olup markalaşarak uluslararası firmaların başarı hikayelerini örnek almalarını istedi.

Mali destek programlarının yanısıra AB ve diğer destek sağlayan kurumların fonlarından yararlanılabilmesi amacıyla Batı Akdeniz’de ücretsiz proje yazma eğitimleri veren BAKA, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliğinde yeni girişimcilerin yetiştirilmesi, iş sahalarının açılması, sürdürülebilir işletmelerin kurulması ve istihdamın artırılması amacıyla uygulamalı girişimcilik eğitimlerini de sürdürüyor. BAKA’nın KOSGEB Burdur Hizmet Müdürlüğü Toplantı Salonu’ndaki eğitimine 30 kadın girişimci katıldı. BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Burdur YDO Koordinatörü Mehmet Candan ile KOSGEB Burdur Hizmet Merkezi Müdürü Hamza Alper Doğru, MAKÜ İİBF Öğretim Üyesi Doç.Dr. Hüseyin Dalğar’dan uygulamalı girişimcilik eğitimi alan girişimci adayları ile biraraya geldi.

Şarküteri, beyaz eşya servisi, kafeterya, pastane, bayan kuaförü, konfeksiyon atölyesi, market gibi işyerleri açmayı planlayan bayan kursiyerlere, BAKA ve KOSGEB’in verdiği destekler, kuruluş amaçları ile çalışmaları, başarılı bir iş hayatı için iş planı ve nelere dikkat edilmesi konusunda bilgiler verildi. Girişimci adayları ile tek tek tanışarak iş fikirleri konusunda bilgi alan Tuncay Engin, iş hayatına işçilikten veya küçük işletmelerle başlayıp işveren olup markalaşarak uluslararası firmalar arasına giren işadamlarının başarı öykülerini anlattı. İş hayatında farkındalık oluşturup, yenilikçi ve kendine özgü olan girişimcilerin başarılı olduğuna dikkat çeken Engin, “Kararlı ve azimli olmak, kalite ve standartları korumak kaydıyla hedefe doğru ilerlemede bulunanlar başarıya ulaşılacaktır. Eğitiminiz sonrasında başarılı bir geleceğin sizi beklediği konusunda umutlu olun. İyi bir iş planıyla KOSGEB’in 30 bin TL hibe ve 70 bin TL de 4 yıl vadeli sıfır faizli kredi desteklerinden yararlanabilirsiniz” dedi.

2011’de başlatılan ve ilçelerde de gerçekleştirilen BAKA’nın uygulamalı girişimcilik eğitimleri, Antalya’da 17, Isparta’da 10, Burdur’da da 17 kez gerçekleştirildi. Tamamlanan 44 eğitim programı sonrasında Isparta’da 265 kursiyerden 20’si, Burdur’da 487 kursiyerden 38’i, Antalya’da da 490 kursiyerden 28’i yeni işyeri açtı ve işyerleri açılmaya da devam ediyor.

70 saatlik uygulamalı girişimcilik eğitimleri başarıyla tamamlayan ve iş planı KOSGEB kurulunca kabul gören yeni girişimciler, KOSGEB’den 3 bin lira işletme kuruluş desteği, 15 bin lira kuruluş dönemi makine, teçhizat ve ofis donanım desteği ve 12 bin lira işletme giderleri desteği olmak üzere toplam 30 bin lira hibe desteği alabiliyor. Girişimciler, talep etmeleri halinde ayrıca 70 bin liraya kadar ilk iki yıl ödemesiz 4 yıl vadeli krediden de yararlanabilecek.

 

 

 

Bu haber 601 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...