“Her Şeyin Başı Sağlık, Sağlığın Başı Aşı”

22 Nisan 2014 17:03

Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mehmet Karakaya, 22 Nisan - 26 Nisan 2014 tarihleri arasında kutlanan 9.Avrupa Aşı Haftası, dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Karakaya’nın mesajı şöyle: “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi, 2005 yılında, aşılamanın desteklenmesi amacıyla ‘’Avrupa Aşı Haftası’’ yapılmasına karar vermiş ve böylece ilk “Avrupa Aşı Haftası” Ekim 2005 tarihinde gerçekleşmiştir.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 22 Nisan – 26 Nisan 2014 tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilen “9.Avrupa Aşı Haftası’’nda ana tema bağışıklamanın önemine vurgu yaparak farkındalığı ve aşı kapsayıcılık oranlarını artırmak olarak belirlenmiştir.

Ülkemizde gerçekleştirilecek olan 9.Avrupa Aşı Haftası etkinlikleri ile aşılama konusunda sağlık personelinin  duyarlılığının ve toplumun farkındalığının arttırılması yolu ile öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altı çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde  de aşılanma talebinin  arttırılması  hedeflenmektedir.

Aşı; insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinlerin) etkilerini ortadan kaldırarak geliştirilen biyolojik maddelerdir. Aşılar insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır.

Aşılama hizmetleri, bebekleri, çocukları ya da erişkinleri enfeksiyona yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemden önce aşılayarak, bu hastalıklara yakalanmalarını önlemek amacı ile yürütülen önemli bir temel sağlık hizmetidir.

Aşılama hizmetleri ile daha önce büyük salgınlar ve ölümlere yol açan çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren tamamen yok edilmiştir. Hastalık etkeni yok edildiğinden çiçek aşısı uygulamalarına ihtiyaç kalmamış ve aşılama durdurulmuştur.

Sağlık Bakanlığı’nın “Sağlıkta Dönüşüm Projesi” ile halk sağlığına verilen önem daha da öne çıkmıştır. Bu çerçevede Aile Hekimliği Sistemiyle beraber koruyucu sağlık hizmetlerinde bu çalışmalara paralel olarak aşı takviminde son yıllarda önemli değişiklikler kaydedilmiştir. 2006 yılına gelinceye kadar aşılama çalışmalarında sadece 7 hastalığa (Verem, Difteri, Boğmaca, Tetanoz, Çocuk Felci, Kızamık ve Hepatit-B) karşı aşılama yapılmakta iken;

*2006 yılında başlanan Hib (Hemofilus influenza tip b), Kızamıkçık, Kabakulak aşıları,

*2008 yılında Konjuge Pnömokok Aşısı (KPA),

*2012 itibari ile Hepatit A aşısı,

*2013 yılı Ocak ayı itibari ile Suçiçeği aşısının aşı takvimine eklenmesiyle aşıyla korunan hastalık sayısı 13’e yükselmiştir.

Sağlık Bakanlığı’nın koruyucu sağlık hizmetlerine verdiği öneme karşılık vatandaşlarımıza da görevler düşmektedir. Bunlardan biri de aşılara karşı toplumsal duyarlılığı artırmada yardımcı olmak ve zamanında aşı olmaktır. Çünkü herhangi bir aşının koruyucu etki gösterebilmesi için uygun yaşlarda ve uygun aralıklarda yapılması şarttır. Aşıların çocuklara, hastalıklara yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemlerden önce yapılması gerekmektedir. Geniş araştırmalar sonucunda belirlenen “Aşı Takvimi”ne uyulması, en yüksek düzeyde koruma sağlanması açısından çok önemlidir. Bebekleri, ölümcül ve sakat bırakan hastalıklardan korumak ve onlara sağlıklı bir gelecek sunabilmek için en emin yol aşılamadır. Bebeklerin korunması, gebelikten itibaren anne adayına uygulanacak aşılar ile başlamaktadır.

Bu çalışmalar çerçevesinde gebelik döneminden başlamak üzere ve geleceğimiz olan çocuklarımızla birlikte sağlıklı adımlar atmak için çocuklarımızın aşılarını mutlaka yaptıralım. Tüm Aile Sağlığı Merkezlerimizde çalışan Aile hekimlerimiz ve Aile Sağlığı Çalışanlarımız  aşılar konusunda ve diğer sağlık konularında vatandaşlarımıza bilgi ve hizmet vermek için çalışmaktadırlar.

Unutulmamalıdır ki “Herşeyin başı SAĞLIK, sağlığın başı AŞIDIR”

 

Bu haber 644 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...