65 yaş muamması!

22 Nisan 2014 17:14

Emekli öğretmen Yaşar Ali Tunç (69), devletin 65 yaş üstü kişilere toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanmaları yönünde kanun çıkarmasına karşın bu uygulamanın Isparta’da yürürlüğe girmediğini ileri sürdü. Tunç, hatta geçtiğimiz günlerde bir otobüs şoförüne durumu anlattığını ancak şoförün kendisini bir dövmediği kaldığını iddia etti.

69 yaşındaki emekli öğretmen Yaşar Ali Tunç, Resmi Gazete’de de yayımlanan 04.03.2014 tarihli 28931 sayılı Kanun’un 5. maddesine göre; “Türk vatandaşı olan 65 yaş ve üzeri kişiler, demir yolları ve deniz yollarının şehiriçi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya Belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanır” demesine karşın bu uygulamanın Isparta’da henüz yürürlüğe girmediğini ileri sürdü.

İSTANBUL, ANKARA VE ANTALYA’DA UYGULANIYOR

Kanunun İstanbul, Ankara ve Antalya’da uygulandığını belirten ancak Isparta’da ise otobüs şoförlerinden farklı bir muamele gördüğünü iddia eden Tunç, “Devlet 65 yaş üstü kişilerin toplu taşımadan ücretsiz yararlanmaları için bir kanun çıkarmış. Ankara, İstanbul, Antalya başta olmak üzere birçok il bunu uyguluyor. Ama Isparta’ya bu yazının gelmediğini söylüyorlar. Halk Otobüsü şoförüne ben bunu söyledim. Şoför bize yazı gelmedi dedi ve neredeyse beni dövecekti. İn arabadan, ben kanun dinlemem dedi. Ben de ücretini ödedim” dedi.

“HAKKIMIZI KİM SAVUNACAK?”

Öte yandan 65 yaş üstü kişilere çıkarılan bu kanunla yaşlıların haklarının korunması gerektiğini belirten Tunç, “Bizim hakkımızı kim koruyacak? Antalya’da20 kilometreyol 1,5 lira, burada3,5 kilometre1,70 lira. Belediye bu kanunun uygulanmak zorunda olduğunu otobüsçülere demeli. Geçtiğimiz gün Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Eren’le görüştüm. Bana seni otobüsü bindirmeyen araçların plakalarını al, gel dedi. Ben de 15-20 gündür bunun peşindeyim. 65 yaşındaki bir adamı rezil etmenin âlemi nedir?” diye konuştu.

“VALİLİK SORUNUMUZU ÇÖZMÜYOR!”

Diğer taraftan Valiliğin de sorunu çözmediğini iddia eden emekli öğretmen Tunç, “Valilik de sorunumuzu çözmüyor. Bizim hakkımızı kim arayacak? Bu kanunu kim uygulayacak? Diğer iller bu kanunu uyguluyor da Isparta neden uygulamıyor? İstanbul’da 65 yaş üzeri kişilere özel kart vermişler. Onlar kartlarını göstererek ücretsiz biniyorlar” şeklinde konuştu.

“GELEN ŞİKÂYETLERE İSTİNADEN İŞLEM YAPACAĞIZ”

Bu arada Valilikten gelen dosya gereği kanun çerçevesince Halk Otobüsçüleri Kooperatifine durumu ilettiklerini belirten Belediye Başkan Yardımcısı Orhan Eren, “Fakat onlar da itiraz etmişler sanırım. O yüzden uygulamak istemiyor olabilirler. Ayrıca şoförler bireysel olarak da uygulamıyor olabilir. O yüzden biz plakaları istedik. Gelen şikâyetlere istinaden biz ceza yazıyoruz” diye konuştu.

 

 

Bu haber 695 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...