“Isparta’ya teşvikte en büyük kazığı AKP akmıştır”

1 Ekim 2012 18:24

MHP İl Başkanı İsa Yalçın, AKP hükümetinin 2004’ten bu yana Isparta’yı teşvik dışı bırakarak şehre en büyük kötülüğü yaptığını belirterek; “Şehir ekonomik ve sanayi anlamında bitme noktasına gelmiştir. AKP Milletvekilleri de çıkıp ortalık günlük güneşlikmiş gibi açıklamalar yapmaktadırlar” dedi.

MHP İl Başkanı İsa Yalçın, hükümetin revizyona gitmeyi planladığı teşvikle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Isparta’nın 2’nci bölgede yer almasını sert sözlerle eleştiren Yalçın, AK Parti ile Isparta Ticaret ve Sanayi Odasına teşvik üzerinden yüklendi.

Isparta’nın basit kriterlerden dolayı ikinci bölgede yer aldığını belirten Yalçın, Ak Parti Milletvekillerine seslenerek, “Bu kriterlere milletvekilleri olarak niçin itiraz etmiyorsunuz?” sorusunu yöneltti. Ak Parti’yi Isparta’nın kaderiyle oynamakla suçlayan MHP İl Başkanı Yalçın, “Yatırım yapılmıyor diye hemşerilerimizi suçlamak yerine AKP olarak teşvik konusunda yapılması gereken ne ise onu yapın” ifadelerini kullandı.

YALÇIN; “AKP’NİN ISPARTA’YA BAKIŞI

2004’TE NE İSE 2012’DE DE ODUR”

Başkan Yalçın, toplantıda yaptığı konuşmada; “Isparta'nın Teşvik konusunda yaşadıklarına kısaca değineceğim. Sonra bu konu üzerinde neden önemle durduğumuzu, niçin muhalefet olarak bu konuda iktidara gerekli uyarıları yapmamız gerektiğini izah edeceğim. 2004 yılında millî gelirde fert başına 1500 doların baz alındığında, Isparta 1510 dolar milli gelire sahip diye sadece 10 dolar yüzünden Teşvik konusunda saf dışı bırakılarak dışlandı. Şimdi sizlere bu 10 doların Isparta'da yaşanmış gerçek hikâyesini anlatacağım. 7 Ağustos 2004'te Isparta’ya gelen Başbakan Erdoğan, o tarihte Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olan Eyüp Avcular'ın da katıldığı toplantıda bir araya geliyorlar. Başbakan Erdoğan ile Eyüp Avcular'ın arasında geçen bir diyalogu sizlere aktararak AKP iktidarının, Isparta' ya bakışının, 2004 yılında ne ise, 2012 yılında da aynı olduğu hiç değişmediğini kanıtlaması bakımından sizlerle ve Ispartalı hemşerilerimizle paylaşmak istedim.

“BU CEVAP ERDOĞAN’IN ISPARTA’YI SİLDİĞİNİN GÖSTERGESİDİR”

Eyüp Avcılar, Başbakana hitabında; Isparta Organize Sanayi Bölgesi’nde panel radyatör üretecek bir fabrika kurmak için Almanlarla ekipman anlaşması yapıldığını belirterek, ‘Ama 10 dolarla teşvik kapsamı dışında kalınca yatırımcı arkadaşlar, maliyet yüzde 20 daha düşük olacak diye fabrikayı Afyon’a kaydırmayı düşünmeye başladı. Diğer iller için de düzenleme yapılacağını söylediniz. Bu arkadaşlarımızı eylüle kadar durdurabilir miyim?’ diye sordu. Başbakan Erdoğan’ın yanıtı, ‘Milliyetçi olsunlar; Ispartalı ise Isparta’ya yatırım yapsınlar.Sanki Kayseri’de teşvik mi vardı? 140 fabrikanın birden temelini attık oldu. Avcılar, bunun üzerine, “Kayseri sanayi bölgesi. Isparta'da ise tek yatırım için bin dil döküyoruz” ,diyerek Başbakan’a, ‘Benim yerimde siz olsanız ne yaparsınız?’ sorusunu yöneltti. Başbakan Erdoğan’ın bu seferki yanıtı; “Afyon başka ülkenin toprağı mı; bırak oraya gitsinler” olmuştur. Avcılar, bu yaklaşıma katılmadığını belirtmiş, başbakandan olumlu bir cevap alamamıştır.

“ISPARTA’YA ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPILDI”

Gelişen süreçte baz alınan 1500 dolarlık kişi başına düşen gelir, daha sonraki teşvik sınıflandırmasında 1800 dolara çıkarıldı. Ancak sayın Başbakan Erdoğan daha önce maç oynanırken kurallar değişmez demesine rağmen; memleketi olan Rize ve Trabzon söz konusu olunca kurallar değiştirilip teşvik kapsamına alınırken, Isparta'ya üvey evlat muamelesi yapılıp teşvikte yine saf dışı bırakıldı.

“ISPARTA 2. BÖLGEYE KONULARAK BÜYÜK ZARAR GÖRMÜŞTÜR”

İşte AKP Hükümetinin 2004 yılından beri süre gelen bu tutumu Isparta’mızda kapanan yüzlerce işyerinin kapanmasında maalesef milat olmuştur. Dilimizde güzel bir atasözü vardır: Perşembenin gelişi çarşambadan bellidir. Başbakan Sayın Erdoğan'ın 2004 yılındaki bu konuşması adeta 2012 yılında Teşvik konusunda yaşacaklarımızın habercisiydi. Çünkü: 2012 yılındaki son teşvik kapsamında Isparta 2.bölgede devasa ekonomilere sahip Kayseri, Konya, Mersin, Adana ve Denizli gibi iller arasına alınarak adeta “kuzuyu kurda boğdurma politikası güdüldü.” Isparta'mız devler programına alınırken burnumuzun dibindeki Burdur 3. Bölgede, Afyon 4. Bölgede yer aldı.

“ISPARTA’YI BİTİRECEK DAHA NE

GİBİ KRİTERLER GETİRECEKSİNİZ?”

Peki, teşvik konusunda AKP Teşkilatı ve milletvekillerinin görüşleri ne?

İlimiz AKP milletvekillerinden sayın Bilgiç, basında yer alan demecinde teşvik konusuna değinirken: "Bence hala bir beklenti içerisinde zamanı öldürmek yerine eldeki mevcut şartlar içerisinde planlamanın yapılmaya ve bir an önce adım atılmaya başlanması gerekiyor." demektedir. Bu konuşmadan çıkan sonuç teşvik konusunda beklenti içinde olmayın teşvikte yeni düzenlemelere ümit bağlamayın! Demektedir.

Ben de kendilerine buradan soruyorum. Isparta, internet bankacılığını çok kullandığı, Şehirleşme oranımız yüksek olduğu, Diş hekimi sayımızın fazla olduğu, Kanalizasyon şebekesi düzgün olduğu gibi kriterlerden dolayı teşvikte 2. bölgeye alındı.

Daha bu gibi pek çok kriter var. Bu kriterlere milletvekilleri olarak niçin itiraz etmiyorsunuz?

“AFYONDA ŞART YOK, ISPARTA’DA ÇOK”

AKP iktidarı döneminde Isparta’nın üç bölgesi "Entegre Hayvancılık Bölgesi" ilan edildi. Ama ilimiz hayvancılıkta teşvikten nasibini alabildi mi? Hayır. Peki neden ?

Entegre Damızlık Hayvancılık yatırımlarında : 2.Bölgede bulunan Isparta için teşvikte aranan yatırım şartı 1 milyon TL. 3.Bölgede bulunan Burdur için teşvikte aranan yatırım şartı 500 bin TL. Seracılıkta 2.Bölgede bulunan Isparta'nın teşvikten yaralanabilmesi için 40 dekar(40 dönüm) şartı aranırken 4.bölgede bulunan Afyonda 500 binTL. Yatırım yapıldığında teşvikten yararlanılabilmektedir. Yine kanatlı entegre yatırımlarında 2. Bölgede bulunan Isparta'da 200 bin kapasite şartı aranırken, 3.ve 4.bölgedeki Burdur'da ve Afyonda kapasite şartı aranmaz. Bu şartlarda siz nereye yatırım yaparsınız?

“TEŞVİKTE TÜM SUÇLA AKP’DİR,

BAŞKA KİMSEYİ SUÇLAYAMAZLAR”

Süt yünlü büyükbaş entegre yatırımlarında: 2. bölgede bulunan Isparta'da 500 büyükbaş, 3. bölgede bulunan Burdur'da 300 büyükbaş, yine Süt ve Et yünlü Küçükbaş Yatırımlarında : 2. bölgede bulunan Isparta'da 2000 küçükbaş, 3. bölgede bulunan Burdur'da 1000 küçükbaş hayvan.Teşvik şartı aranmaktadır. Bu örnekleri daha da çoğaltmak mümkün. Siz bir Ispartalı olarak Bu şartlarda nereye yatırım yaparsınız? Buradan iktidar milletvekillerine soruyorum? Siz olsanız yatırımlarınızı Afyona mı, Isparta'ya mı? Yoksa Burdur'a mı yaparsınız? Bu konu da gerçekçi olalım. Yatırım yapılmıyor diye hemşerilerimizi suçlamak yerine AKP olarak teşvik konusunda yapılması gereken ne ise onu yapın. Bu konuda kimseyi suçlamayın. Bu millet size tek başına iktidar olma gücünü verdi.

“DİGER İLLER 6. OSB’Yİ BİTİRDİ

BİZ DAHA BİRİNİ DOLDURAMADIK”

10 yıldır iktidarsınız. Sizde AKP Isparta teşkilatı olarak bu gücünüzü kullanın. Tarımda, sanayi de ticarette ve turizm de Isparta'yı layık olduğu konuma getirin.

Birde teşvikteki komşularımızdan bazılarının durumlarına göz atalım. İlimizde bir organize sanayisi dolmamışken, aynı kulvarda olduğumuz: Konya'da 9 OSB, Kayseri ilinde 3 OSB, Adana ilinde 2, Üçüncü bölgede bulunan Gaziantep ilinde 3 OSB, Mersin ilinde2 OSB, 4.bölgedeki komşumuz Afyon ilinde 8 OSB bulunmaktadır. Teşvikte ikinci bölgede bulunan Isparta’da Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin Ağustos 2012 verilerine göre ihracat 118.4 milyon dolar olarak gerçekleşti.

Teşvikte ikinci bölgede Isparta ile birlikte yer alan Kayseri ilinde Ticaret odasının açıklamasına göre yılın ilk atı ayında ihracat 782 milyon dolar olarak gerçekleşti.

2012'nin ilk 8 Aylık İhracat Verilerine göre "iller bazına göre" Ağustos'un ihracat lideri ise teşvikte bizimle aynı torbada olan ADANA oldu. Teşvikte üçüncü bölgede bulunan Gaziantep’te Türkiye ihracatçılar birliğinin açıklamasına göre 2012'nin ilk sekiz ayında Gaziantep'in ihracatı 5milyar148 milyon dolar. Bu gün teşvikte 3. bölgede yer alan Burdur OSB'de doluluk oranı %100 , 4.Bölgede yer alan Afyonda doluluk oranı %100 ve Antalya'da doluluk oranı %95'tir.Çok yakın bir tarihte basına yansıdığı kadarıyla komşumuz Burdur 2. OSB. Kurmaya hazırlanıyor.

“ISPARTA ZENGİN FALAN DEĞİL”

Artık 2012'de Isparta mevduat zengini değil.  Geçmiş dönem teşvik kriterlerine bakılırken, Isparta’nın hep mevduat zengini olduğu, bankalardaki yüksek mevduattan kaybettiği söylenirdi. 2012'nin ilk üç aylık verilerine göre ise, Isparta'nın bankalardaki parasının çok olmadığı, bankalardaki paranın krediye dolayısıyla ekonomiye dönüştüğü de BDDK verileriyle ortaya çıktı." Böylece bir bahane daha ortadan kalktı. Artık Isparta mevduat zengini değil. Bu gün ise; 5 Nisan 2004'te açıklanan Yeni Teşvik Sistemi ile ITSO Başkanı H.Hüseyin Kaçıkoç'un dediği gibi "mevcut tablo ve sistem değişmedikçe bir yatırımcının Isparta’da yatırım yapmasının mantıklı bir gerekçesi yoktur. Hiçbir girişimci, komşu ilimiz Burdur’un 3.bölgede, Afyon’un 4.bölgede olduğu yerde artık Isparta’da yatırım yapmayacaktır." sonucuna geldik.

“İSTANBUL YOLUNDA 5 FABRİKA KAPANDI”

AKP Hükümetinin uyguladığı yanlış teşvik sisteminden dolayı Isparta organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren birçok fabrika ve işletme kapanmış ya da teşvikten yararlandırılan çevre ve komşu illere taşınmıştır. Çalışan işçiler bir anda kendilerini sokakta bulmuşlardır. Isparta’nın tekstil sanayisi, orman ürünleri ve kereste fabrikaları kapatılmış, inşaat sanayisi çökmüş, yaklaşık 4 bin kişi işsiz kalmıştır. Kamgarn, Kotex, Sümer Halı kapanmış ya da AKP hükümetince kapatılmıştır. Isparta da faaliyet gösteren işletmeler de ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Buradan AKP Teşkilatına ve milletvekillerine bir daha sesleniyorum. Önümüzdeki aylarda yeniden revize edilecek "Teşvik Yasası " için tüm siyasi Parti Teşkilatlarını ve STK'ları da yanınıza alarak bu konuda kimseyi suçlamadan, Isparta'nın teşvikteki makûs tarihini değiştirin. Ispartalı size minnettar kalsın.

 “ISPARTA İÇİN GEREKEN TEŞVİK

DÜZENLEMESİ BİR AN ÖNCE YAPILMALIDIR”

Isparta’nın teşvikte 2’nci bölgede yer almasına Ticaret ve Sanayisi Odası’nın geç tepki verdiğini söyleyen İsa Yalçın, “O zaman Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri geç tepki verdiler. Biz o zamanda bu açıklamanın geç olduğunu ifade etmiştik. Kamuoyu ve bizim tarafımızdan ITSO’nun açıklamalarının bizi tatmin etmediğini ifade etmiştik. Bazı işadamları dernekleri de olayları yüzeysel geçmişti. Ancak biz dün bu olduğu yarın da aynısı olacak demiyoruz. Bu nedenle yeni teşvik düzenlemesi öncesi söz konusu kuruluşlar taleplerini dile getirmelidir. İktidar Partisi Milletvekilleri de bununla ilgili talepleri dikkate almalıdır. Çünkü bu talepler onların Ankara’da elini güçlendirecektir. Diyecektirler ki Isparta tek yumruk oldu bunu istiyor. O zamanda ilgili yetkililer herhalde gerekeni yapacaktır” dedi.

“TERÖR AKP’NİN TAVİZLERİ İLE TIRMANDI”

Son günlerde artan terör olaylarına da tepki gösteren MHP İl Başkanı Yalçın, AK Parti Isparta Milletvekillerinden suni gündemleri bir kenara bırakarak, terör konusuyla ilgilenmelerini istedi. Yalçın konuşmasına şöyle devam etti: “Ülkemizde gündem yine terör ve şahadet haberleri. Demokratik açılım süreci ile başlayıp Habur rezaleti ve Oslo müzakere süreci ile gelinen noktada Terörle mücadele konusu içler acısı haldedir.

Bu ülkenin evlatları bir bir şehit olurken hükümet terörle mücadelede hala gereken adımı atmamakta , terörle mücadelede bölücü başından medet ummaktadır. Artık buradan sizlerin huzurunda bir kez daha Hükümet yetkililerine seslenmek istiyorum. Nerede durduklarını ve niyetlerinin ne olduğunu açıklığa kavuşturup tarafını belli etmelidirler.

“SUNİ GÜNDEMLE UĞRAŞMAYI BIRAKIN DA TERÖRE BAKIN”

Bir yanda, mecliste grubu bulunan BDP’yi muhatap kabul etmediğini söyleyen iktidar partisi temsilcileri, diğer yandan da Oslo’da terör örgütü ile masaya oturmaktan ve imarlıdaki terörist başı ile yeniden görüşmelere başlanabileceğinden bahsetmektedirler. Bunlar terörü bitirmez, bu yöntemlerle terörle mücadelede değil müzakere edilir, hükümetin bir an önce terörle etkin mücadele için gereken adımları atmasını bekliyoruz. İktidar partisinin Isparta’daki temsilcilerinden de suni gündemlerle uğraşmayı bırakmalarını ve memleketin en önemli sorunu olan terör konusuyla da ilgilenmelerini bekliyoruz” dedi.

 

Bu haber 940 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...