“Yönetimi iyileştirme faaliyetlerine ağırlık verin”

23 Nisan 2014 16:11

Vali Vahdetin Özkan, İl Koordinasyon Kurulu Toplantısına başkanlık yaptı. Ardı ardına talimat veren Vali Özkan, belediye ve köylerde  deprem konteynırları için yer gösterilmesini istedi. Çevre konusunda hassasiyet isteyen Vali, 'Çevre Müdürüne bir daha neden ceza yazdın diye sormayacağım' dedi.  Koordinasyon toplantılarına en üst düzey yöneticilerin katılmasını isteyen Vali Özkan, kurum müdürü ve kaymakamlara ' yönetimi iyileştirme  faaliyetlerine ağırlık verin' diye seslendi

İl Koordinasyon Kurulu yılın ilk üç aylık proje çalışmalarını değerlendirmek üzere Vali Vahdettin Özkan'ın başkanlığında toplandı. İlk olarak geçen koordinasyon toplantısında alınan  kararlarla ilgili gelişmeler hakkında bilgi veren Vali Özkan, " Kurumların çalışmalarının kamuoyuyla internet üzerinden paylaşılması konusunda belirli bir mesafe kat edildi.  2013 yılında ilimize tahsil edildiği halde harcanmayan paralar ve uygulanmayan projelerle ilgili çalışma yapıldı. Yenişarbademli Belediyesince katı atık arıtma tesisi ile ilgili yer sorunu hakkında görüş koordinasyonumuza iletildi. Buna bir kez daha bakacağız. Yine SDÜ'den ilçelerde yeni programlar açılması yönünde talep vardı. Tabi bu SDÜ'nün yatırım programıyla ilgili. Diğer illerle kıyasladığımızda son 10 yılda bizim üniversite yatırımları 3 kat artmış. Üniversitemiz hizmet üretmiş. Mevcut öğrenci sayısı 60 bine çıktığına göre üç kat bina yapılmış üç kat para aktarılmış akademik personel de iki kat artırılmış" dedi.      

TOPLAM 711 PROJE 

Koordinasyon Toplantısında Vali Vahdettin Özkan ilk olarak  yılın ilk üç aylık döneminde yürütülen projeler hakkında bilgi verdi.  Yılın ilk üç ayı sonunda  394  proje üzerinde çalışma yürütüldüğünü belirten Vali Özkan,  " Bu projelerin toplam bedeli 1 milyar 832 milyon 433 bin lira olup  bu projeler için 231 milyon 328 bin lira ayrılmıştır. Yüzde 22 parasal gerçekleşme sağlanmıştır.  Belediye, 198 milyon 643 bin liralık 317 proje üzerinde çalışırken, parasal gerçekleşme oranı yüzde 32'dir. İlde toplam proje sayısı  711 olup, bu projeler için 268 milyon 88 bin lira ödenek ayrılmıştır.  Bu ödeneğin yüzde 22'si harcanmıştır" bilgisini verdi.

KONTEYNIR YERLERİ GÖSTERİLSİN

Kurum yetkililerinin proje ve yatırımlarına ilişkin bilgi vermesinin ardından soru cevap bölümüne geçildi.  İl Afet Acil Durumu Müdürü Muhammed Arabacı,  belediye başkanlarından olası bir deprem anında deprem konteynırlarının  konacağı bir alan göstermelerine ilişkin yazı yazmalarına rağmen yol veya uygun olmayan alanların bildirildiğini söyledi. Bunun üzerine talimat veren Vali Özkan, " Tüm belediyeler hatta köy tüzel kişilikleri konteynır alanları için yok diye bir kavram olamaz. Olağanüstü durumda  bu konteynırları koyacağımız bir alan belirlenmesi lazım.  Acil olan bir durumda herhangi bir ilçede afet olduğunda orada konteynırı nereye koyacağız.  Mutlaka yer gösterilmeli. 'Bizim yerimiz yok' zaten literatürde olamaz. Mutlaka vardır. Hemen önümüzdeki hafta başkanlardan istirhamım kaymakamlarla  çalışma başlatıp bunun İl Afet'e bildirilmesi.  İl Afet de bize bildirsin" dedi.

NİYE CEZA YAZDIN DİYE ARTIK SORMAYACAĞIM

Çevre ve Şehircilik İl Müdürü İlker Büyükyavuz da, GEYAŞA birliğine  bağla belediyelerin çöpünü  düzenli olarak Koçtepe'de bulunan çöp deponi alanlarına getirmesini isteyerek, "Uzak deniyor ama Sütçüler Belediyemiz 130 kmmesafeden çöpünü getiriyor.  Diğer başkanlarımız da getirsin. Bu konuda yapacak bir şey yok" dedi. Bunun üzerine Vali Özkan, çevresel konularda duyarlı olunması gerektiğini belirterek,  "Çevre sadece çevre müdürüne bırakılamaz. Sorumluluk sahibi olan kuruluşlarımızın hepsinin çevre hassasiyetinin olması çok önemli. Artık Çevre Müdürü ceza yazdığında neden yazdın diye sormayacağım. O nedenle kamu kuruluşları başta olmak üzere atık, suyu kirleten çok küçük bir husus kendi çocuklarımızın torunlarımızı sağlığını ömrünü kısaltabilecek faktörler olarak karşımıza çıkabilir. Bu konuda herkes işbirliği yapmalı" diye konuştu.

VATANDAŞ DAHA FAÇLA HİZMET ALACAK

Kapanan belediyelerle ilgili eskiden bu beldelerde yaşayan vatandaşlara şimdiye kadar hangi hizmet gidiyorsa bundan böyle de gideceğin kaydeden Vali Özkan, şunları söyledi:

"Burada belediyelere gelen kaynak ağırlıklı cari giderlere gidiyordu.  Bunları tüm giderleri artık orada ikamet eden vatandaşların hizmetine sunulacak. Özel İdare bu parayı ortak ihtiyaçlar için kullanılacak. İkamet eden vatandaşların geçiş döneminde sıkıntıları olabilir ama uzun vadede de daha fazla hizmet alacaklar"

İLÇELERİNİZDE DE KOORDİNASYONU SAĞLAYIN

İkinci bir konu kaymakamlarımızın burada gündeme gelen konularla ilgili kendi ilçelerindeki  tüm birimlerinde işlerin koordine edilmesi yönünde aktif rol almaları önem arz etmektedir.  Yatırım programında olan hususlarla ilgili toplantılara katılmadan önce yatırıma girmiş olan hangi projeler daha hesaplı ya da projelendirilmiş olup yatırıma girmiş olan projeler neler bu tür toplantıların arefesinde hazırlıklı olmaları gerekir.Özellik kış turizmi, yayla turizmi konusunda ki konularda aktif olmamız lazım. Önümüzdeki dönemde bunlarla ilgili oturum yapılacak. Kırsal kalkınma planındaki turizmi  iyileştirme faaliyetleri nelerdir bunların projelendirilmesi yönünde ilgili birimlerin katkı vermesi önemli. SDÜ'den de nitelikli katkı almamız gerekir" diye konuştu .    

TANITIM TOPLANTILARINA AKTİF KATILIM SAĞLANSIN 

Köylere Hizmet Götürme Birlikleri'nin  daha aktif şekilde çalışmasını isteyen Vali Özkan, "12-15 Haziran'da  Ankara'da Isparta  Tanıtım Günleri düzenlenecek.  Ankara , Isparta'ya gelecek yatırımların karara vericilerinin bulunduğu  başkentimiz. İlimizin kalkınması yönünden bu iyi araç haline getirilmeli. Tüm kuruluşlarımızın sivil toplum destek kuruluşları dahil olmak üzere orada neyi sergileyebilirler, çalışma gruplarına aktif şekilde katılımın sağlanması gerekiyor" dedi. 

VATANDAŞ MEMNUNİYETİNİ ESAS ALIN

Yatırım programlarını yaparken iyi bir yönetim anlayışı sergilenmesi gerektiğini kaydeden Vali Özkan, 'Bazen çok para harcarız yatırım yaparız ama insanlar mutlu olmazlar. Biz vatandaşın memnuniyetini sağlamalıyız. Hem de  kaynakların israf olmaması için yönetimi iyileştirme  faaliyetlerine ağırlık vermemiz lazım. Vatandaş boşuna meşgul edilmemeli. Bugün git yarın gel anlayışı terk edilmeli. Bilgi teknolojilerini çok iyi kullanmamız lazım. İç kontrol sisteminin kurulması ve işletilmesiyle  yöneticiler de rahat edecek" diye konuştu.  

'PROGRAMDA YOK ANLAMINI YİTİRDİ' DEDİ

DEREBOĞAZI YOLUNU ÖRNEK VERDİ

İl Koordinasyon Kurulu  toplantılarının önemli toplantılar olduğunu ve ilin genel korularının da  gündeme geldiğini kaydeden  Vali Özkan,   toplantılara kurumların en üst temsilcisinin  katılması gerektiğini söyledi. Ayrıca  'yatırım programında yok bir şey yapmıyoruz' cümlesini duymak istemediğini aktaran Vali Özkan, " Bu cümle artık anlamını yitirmiştir. Eskiden yatırım programında yoksa o iş gidiyordu. O iş acilse yatırım programında olması gerekmiyor. Bizim hızlı bir şekilde yapılması gereken iş varsa kendi bakanlığımızın yatırım programında olmasa bile ona benzer üst bir şemsiye altında yapılabiliyor. Bu sene kesinlikle olmaz diye bir şey yok. Bakanlar Kurulu'nun toplulaştırılmış proje kavramıyla sizin projeleriniz eklenebiliyor. Örneğin Dereboğazı yolu bakanlık yatırım programında yok ama bir ihtiyaç olduğu için Sayın Bakan talimat verdi. İki tarafta projelerini yaptı. İhale sözleşmesi yapıldı. Antalya ve Isparta tarzında çalışma başladı.  Artık dinamik bir bakanlık varsa biz taşra temsilcileri olarak ona ayak uydurmak, onları yönlendirmenin önemine  vurgu yapmak istiyorum" diye konuştu.  

 

    

Bu haber 695 kez okunmuştur.
  Yükleniyor...